2024.5.14 12:37
Olvasási idő 1:00
Masszi-Rigó Csilla

Rekordáron kelt el Jean-Michel Basquiat és Andy Warhol közös műve

KULTÚRA ANDY WARHOL FESTMÉNY JEAN-MICHEL BASQUIAT KÉPZŐMŰVÉSZET POP-ART

A két amerikai művész közös alkotása csaknem 20 millió dollárért kelt el, ezzel ez lehet minden idők legdrágábban eladott festménye, amit két művész jegyez.

Összesen 19 millió 400 ezer dollárért (mintegy 6 milliárd 956 millió forintért) kelt el Jean-Michel Basquiat és Andy Warhol 1984-es, Untitled című alkotása, ezzel ez az alkotás lehet a valaha volt legmagasabb áron elkelt festmény, amely két művész közös kollaborációjából született.

Rekordáron kelt el Basquiat és Warhol közös festménye
Az „Untitled”. Forrás Alexi Rosenfeld/Getty Images

A 3 méter magas és csaknem 4 méter széles alkotás 1984-ben készült. Warhol és Basquiat 1983 és 1985 között összesen 160 művet alkotott közösen, melyekből tavaly monumentális kiállítás nyílt a Párizs külvárosában található Fondation Louis Vuittonban, majd ezt követően a New York-i Brant Foundationben is.

A Sotheby's e két kiállítás egyik fő művét bocsátotta árverésre, amelyet a két művész egyik legtermékenyebb közös alkotásaként tartanak számon. A nagyméretű festményt a szürrealista „excuisite corpse” technikájával dolgozták ki (ezt a módszert nagyjából úgy érdemes elképzelni, mint gyerekkorunk egyik legnépszerűbb játékát, amikor tanórán mindenki körbeadott egy összehajtogatott lapot, és mindenki úgy rajzolta le egy test különböző részeit, hogy nem látta, mit alkotott az előző játékos): Warhol baseballkesztyűket, teniszütőket és különböző vállalati logókat festett a képre, míg Basquiat ragaszkodott sajátos, rikító színekben megjelenő totemisztikus figuráihoz és skicceihez. 

Rekordáron kelt el Jean Michel Basquiat és Andy Warhol festménye.
Basquiat és Warhol egy New York-i nightclubban, 1984-ben. Forrás Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images

„A rövid és termékeny időből származó Warhol–Basquiat-együttműködés közül az Untitled az egyik legkiemelkedőbb példa, amely teljes mértékben bemutatja kettejük művészi erejét” – mondta Lucius Elliott, a Sotheby's kortárs alkotások árveréseiért felelős vezetője egy nyilatkozatban. „A festmény a párhuzamba állítás és az ellentmondás mesterműve: Warhol képi világának hűvös, mechanikus visszafogottsága Basquiat anarchikus energiájával és szabadszellemű technikájával van átfedésben. Warhol és Basquiat a festményen keresztül válaszolnak egymás hívásaira, a másik munkájából kiindulva improvizálnak a színekkel, képekkel és formákkal, ezzel egy radikális, harmonikus szimfoniát létrehozva.”