2024.5.13 13:54
Olvasási idő 1:05
Szöllősi Anna

Hamarosan a polcokra kerül Angela Merkel memoárja

KÖZÉLET ANGELA MERKEL KÖNYV POLITIKA

Idén ősszel "Szabadság – Visszaemlékezések 1954–2021" címmel jelenik meg a korábbi német kancellár, Angela Merkel könyve.

Magyarországon a Central Könyvek gondozásában, Szabadság – Visszaemlékezések 1954–2021 címen jelenik meg Angela Merkel, Németország első női kormányfőjének memoárja. A régóta várt emlékiratokat világszerte több mint 30 országban adják ki november 26-án.

Politikai tanácsadójával, Beate Baumann-nal közösen írt emlékirataiban a korábbi kancellár életének fontos pillanatait eleveníti fel. A közel hetven évet felölelő időszak felét Merkel a korábbi NDK-ban, második részét az újraegyesített Németországban töltötte.

 Szeretném érthetővé tenni, hogyan működik a politika, milyen elvek, milyen mechanizmusok működnek benne, és hogy mi vezérelt engem

– írja Angela Merkel, aki tizenhat éven keresztül volt a világpolitika egyik meghatározó alakja.

A kiadó szerint a kötetben eddig soha nem tapasztalt őszinteséggel beszél gyermekkoráról, ifjúságáról és az NDK-ban folytatott tanulmányairól, valamint a drámai 1989-es évről, amikor leomlott a berlini fal, és megkezdődött politikai karrierje.

Érkezik Angela Merkel könyve
Forrás GettyImages / Horacio Villalobos Corbis

Merkel feleleveníti a világ legbefolyásosabb embereivel folytatott beszélgetéseit, illetve olyan jelentős európai és nemzetközi eseményekre világít rá, amelyek során a napjainkat is alakító döntések születtek. Merkel könyve betekintést nyújt a hatalom belső működésébe, valamint határozottan kiáll a szabadság mellett.

Kiemelt tartalom
Antikapitalizmus, szexfüggőség és a jóemberkedő hollywoodi elit – Négy nem fikciós olvasmány a nyárra, ami nem Oravecz Nóra Antikapitalizmus, szexfüggőség és a jóemberkedő hollywoodi elit – Négy nem fikciós olvasmány a nyárra, ami nem Oravecz Nóra 2024.7.20 10:03

„Szabadság – számomra azt jelenti: megismerni, hol húzódnak a saját határaim, és elmenni azokig. A szabadság számomra az, hogy sohasem hagyok fel a tanulással, sosem kell megállnom, hanem továbbléphetek azután is, hogy a politikából már kiszálltam” – fogalmaz Angela Merkel.

Angela Merkel 2005 és 2021 között volt a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja, az első nő, aki betöltötte az ország legmagasabb hivatalát. 1954-ben született Hamburgban, majd az NDK-ban nőtt fel, ahol fizikát tanult, és doktori fokozatot szerzett, 1990-ben pedig bejutott a német országgyűlésbe. 1991-től 1994-ig nő- és ifjúságügyért felelős miniszter volt, 1994-től 1998-ig környezetvédelemért és reaktorbiztonságért felelős miniszter, 2000-től 2018-ig a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke. 2021-ben befejezte aktív politikai pályafutását.