2024.5.13 12:51
Olvasási idő 1:18
Szöllősi Anna

Milyen hangja lehet a Mátrának a valóságban? Most te magad is megszólaltathatod!

ZENE FEKETE ZAJ FESZTIVÁL MÁTRA

A 15 éves Fekete Zaj fesztivál hanghullámokká alakította az eseménynek otthont adó Mátra domborzati formáit, amelyek segítségével most bárki megszólaltathatja a hegység hangját.

Idén augusztus 15. és 19. között rendezik meg az idén 15 éves, sástói Fekete Zaj fesztivált, aminek neve az elmúlt másfél évtizedben egybeforrt a Mátrával. Magyarország legmagasabb ponttal rendelkező hegysége nemcsak az esemény helyszínét adja, hanem a gyönyörű természeti környezetet is, ami izgalmas kontrasztot alkot a fesztivál konvenciókkal szembemenő zenei programjaival.

De vajon milyen hang lehet a valóságban a fesztivál nevét adó fekete zaj? A Magyarországon idén először fellépő brit legenda, a Jesus and Mary Chain shoegaze gitárzenéje? A Whispering Sons posztpunkja, az Unto Others gothic metálja? A Clan of Xymox vagy az ULTRA SUNN dark wave-je? Darkrock, blackmetal, drone-ambient, industrial, sadcore, techno? Ezek mindegyike!

Kiemelt tartalom
Először ad koncertet Magyarországon a Jesus and Mary Chain Először ad koncertet Magyarországon a Jesus and Mary Chain 2024.4.17 15:59

A Mátra kísérleti hangja

A svéd Kilohearts cég díjnyertes moduláris szoftver-szintetizátorával, a Phase Planttel Magyarország legnagyobb hegységének domborzati textúráját zenei hullámformává konvertálva megalkották a valódi Fekete Zaj hangot.

A hivatalos együttműködés során létrejött 20 darab egyedi patchet tartalmazó Black Noise hangkészlet most ingyenesen elérhető, így bárki szabadon felhasználhatja, és megszólaltathatja zenéjében a Mátra kísérleti hangját az egész világon.

A gyűjtemény – melynek hangjai olyan fantázianevet kaptak, mint „Recsk mély kőfejtője”, „Szélfúvás Galyatető felett” vagy „Termikus kitörés Parádfürdőn” – eredeti természeti terepfelvételeket is tartalmaz különböző mátrai helyszínekről.

A valódi fekete zajt az is megszólaltathatja, aki nem rendelkezik szintetizátorral. Elég felkeresni a The Sound Of Matra oldalt, ahol a Mapscillator menüpontban a számítógép billentyűivel is lejátszhatjuk a domborzat ihlette hanghullámokat, meghallgathatja, milyen a Fekete Zaj értelmezésében a Kékes 1014 méteres magasága vagy a Mátrai Hőerőmű hangja.


A következő hetekben folyamatosan érkeznek, majd kerülnek ki a fesztivál közösségimédia-felületeire a 15 éves Fekete Zaj idei fellépőitől azok a zenei alkotások, amelyek a frissen publikált Black Noise hangkészletet felhasználva szólaltatják meg az ország páratlan szépségű tájának hangját világszerte. Emellett bárki megmutathatja a Zaj rajongóinak, hogy saját felfogásában hogyan szólal meg a Fekete Zaj.

Kiemelt tartalom
10 nap, 10 külön fesztivál: minden nap más élményt kaphatsz a Művészetek Völgyén 10 nap, 10 külön fesztivál: minden nap más élményt kaphatsz a Művészetek Völgyén 2024.7.8 16:06

A fesztivál itt várja a zenekedvelők és kísérletező kedvű alkotók letöltött patch-ekből készült hanganyagait. A szervezők által kiválasztott track rákerül a hivatalos The Sound Of Matra playlistre, alkotója pedig egy idei Fekete Zaj-bérlettel lesz gazdagabb.