2022.12.19 9:52
Olvasási idő 0:45
Maier Péter

Új tornát jelentett be a FIFA – de ezúttal a nőké a főszerep

SPORT FOCI

Most, hogy vége a necces katari vébének, új ötlettel állt elő a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség.

Vasárnap délután Argentína az utóbbi évtizedek egyik legizgalmasabb fináléján, tizenegyesekkel emelkedett felül a franciákon. Lionel Messi első vébé győzelmét ünnepelhette tegnap a katari tornán, amely nem csak a foci miatt lesz emlékezetes.

A FIFA-elnök, Gianni Infantino friss bejelentése ezúttal a női futball további felvirágoztatását célozza: a tervek szerint ugyanis elkezdik szervezni a női klubvilágbajnokságot, amely a férfi labdarúgásban ismert tornaformátum, lényege pedig, hogy a különböző konföderációk bajnokok ligáit vagy szuperkupáit nyerő csapatok megmérkőzhetnek egymással. Tehát, jó alkalom arra, hogy téttel bíró meccsen találkozzon egymással egy európai és egy dél-amerikai elit klubcsapat. A női tornát elméletileg ennek, a 2000 óta meglévő formátumnak a mintájára tervezik megcsinálni.

Az jól látható az utóbbi időben, hogy a női foci felívelő pályára került, ennek ékes példája volt a júliusi angliai Európa-bajnokság, amelyen a házigazdák a Wembley-ben (férfiakat is beleértve) rekordszámú néző előtt nyerték meg a tornát. Mindemellett a különböző, jól szituált klubcsapatok is igyekeznek minél több forrást és lehetőséget adni a női szakosztályaiknak.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Emlékszel még, melyik focista melyik csapatban játszott? REFRESHER-KVÍZ: Emlékszel még, melyik focista melyik csapatban játszott? 3 nappal ezelőtt

Infantino egyébként nem tudta megmondani egyelőre, hogy a női klubvébé mikorra várható. Ellenben a férfiak mezőnyében is lesz egy újítás: 2025-ben már nem hét, hanem 32 csapat részvételével tartanák meg a klubvilágbajnokságot.