2024.5.21 19:18
Olvasási idő 6:58
Maier Péter

Bátor, mégis okos választásnak tűnik a Liverpoolnak Arne Slot, akinek a keze alatt Szoboszlai is villoghat

Bátor, mégis okos választásnak tűnik a Liverpoolnak Arne Slot, akinek a keze alatt Szoboszlai is villoghat
Forrás Marcel ter Bals/DeFodi Images via Getty Images
SPORT ARNE SLOT FOCI JÜRGEN KLOPP LIVERPOOL FC SZOBOSZLAI DOMINIK

Váratlant, mégis logikusat húzott a Liverpool vezetése, amikor Arne Slot holland edzőt választotta Jürgen Klopp utódjának. De vajon mit hozhat az angol csapathoz, és mit jelenthet az érkezése Szoboszlai Dominik számára?

Miután elődje lejátszotta utolsó meccsét Liverpoolban, és az ő nevét éltette a beszéde végén, nem nagyon maradt kédés: Arne Slot lesz a csapat új vezetőedzője. A holland szakember kilencéves regnálás után követi a klubtörténet egyik legnagyobb legendáját, a szezon végén távozó Jürgen Kloppot. 

Slot kinevezésével meglepőt húz a klub vezetése, a piacon lévő sztáredzők közül sokakat pletykáltak Klopp lehetséges utódjaként, de az ő neve nem igazán került elő egyetlen pletykákból élő sportújság hasábjain sem. A Liverpool ugyanakkor jó ideje arról híres, hogy nem a szemmel látható legkézenfekvőbb megoldásokhoz nyúl, mégis gyöngyszemekre bukkan, legyen szó a háttérben dolgozó szakemberek vagy a játékosok beszerzéséről. De mire számíthatunk az új edzőtől? Hogyan fog illeszkedni a csapat jelenlegi keretéhez? Milyen kockázatokat rejt magában a kinevezése? És ami a legfontosabb nekünk, magyaroknak: hogyan tudja majd kihasználni Szoboszlai Dominik kvalitásait a saját játékában?

Match made in heaven?

A most 45 éves Arne Slot játékosként és edzőként is kizárólag Hollandiában fordult meg. Visszavonulása után hat évvel kapta meg első vezetőedzői megbízását az AZ Alkmaar csapatában, majd rövid időn belül leszerződtette az egyik legnagyobb múltú holland klub, a Feyenoord, ahol 2023-ban bajnoki címre vezette a csapatot, valamint elvitte őket a 2022-es UEFA Európa Konferencia Liga döntőjébe.

Kiemelt tartalom
Jól indult, jól végződött, de mégis a válogatott foci válságának szimbóluma lett a németországi Európa-bajnokság Jól indult, jól végződött, de mégis a válogatott foci válságának szimbóluma lett a németországi Európa-bajnokság 2024.7.17 11:35

Bizonyos sikerek tehát felírhatók a neve mellé, de az elég egyértelműen látszik – már csak a sikerek mennyisége és „minősége“ miatt is –, hogy nem ez volt az elsődleges szempont, amiért a Liverpool vezetősége őt választotta Jürgen Klopp utódjának. Felmerül a kérdés tehát, hogy akkor mégis mi.

Arne Slot emeli a magasba a holland bajnoki címért járó trófeát 2023 májusában
Arne Slot emeli a magasba a holland bajnoki címért járó trófeát 2023 májusában Forrás Peter Lous/BSR Agency/Getty Images

Értelemszerűen a klubnak van egy kerete, aminek a játékosprofiljaihoz megfelelő edzőre volt szüksége. Fontos volt, hogy – egyébként is szükségszerű – változtatások mellett ezt a keretet ne kelljen teljesen felforgatni. Ebből kifolyólag az lehetett a cél, hogy a Jürgen Klopp játékfilozófiájához épített csapathoz olyan szakember érkezzen, aki nem gondolkodik gyökeresen máshogy a futballról, mint elődje. Mindemellett valószínűleg azt is szerették volna, hogy valamilyen irányba elmozduljon a Liverpool játéka, legyen valamilyen fejlődési ív, ami miatt megkülönböztethető a két korszak, és erre Arne Slot tökéletes választásnak tűnik.

Miben hasonlít Arne Slot játéka Jürgen Kloppéhoz?

Aki látta már Jürgen Klopp csapatát focizni, az tudja, hogy az esszenciája abban rejlik, mit csinál a csapat akkor, amikor nincs náluk a labda: hajkurásszák azt. A magas letámadás és a labdavesztések utáni visszatámadás nagyon fontos eleme a Liverpool játékának, és mostanra kijelenthetjük, hogy beitta magát a klub identitásába is.

Kiemelt tartalom
Hogyan jutott el a foci régen az emberekhez? – A futballközvetítések izgalmas története Hogyan jutott el a foci régen az emberekhez? – A futballközvetítések izgalmas története 2024.7.13 9:41

Ilyen szempontból ideális választásnak tűnik Slot, aki – ahogy az Athletic cikke is kifejti – hasonló hozzáállást hozott a Feyenoordhoz. Mióta odakerült, a csapat védekezésének intenzitása szignifikánsan nőtt, és az adatokból látható az is, hogy a védelmük évről évre átlagosan közelebb kezdett el helyezkedni az ellenfél kapujához. Ezzel minden bizonnyal az angol csapat leköszönő edzője is rokonszenvezik, Slotnak ráadásul az az elve, hogy mindig az ő csapata tűnjön fittebbnek a pályán, ami nem is lehetne jobban összhangban azzal, ahogyan Klopp gondolkodik a fociról.

Van más is, amiben látványosan hasonlítanak, méghozzá a pedagógia. Mindketten a pozitivitásra alapozva motiválják játékosaikat, és már-már jóbaráti viszonyt alakítanak ki velük úgy, hogy ez – az esetek túlnyomó részében biztosan – nem megy a tisztelet kárára. A Liverpool szurkolói mostanság imádják elővenni ezt az apró videórészletet, amelyben Slot a Feyenoord játékosait dicséri egy fontos győztes meccs után:

@redman_sm Arne Slot Speech during title charge #fypシ#foryou#football#liverpool#arneslot#lfc♬ River Flows in You - 纯音乐 - M先森

Ez a pedagógiai érzék a fiatal, saját nevelésű játékosok beépítésében is kamatozódik, ami szintén közös pont. Slot és Klopp egyaránt kiválóak abban, hogy felismerjék egy-egy fiatal tehetségben, mikor és hogyan érdemes mély vízbe dobni, és ezt jó érzékkel, illetve más edzőkhöz képest nagyobb gyakorisággal meg is teszik. Ennek, illetve a játékosokhoz való hozzáállásuknak köszönhetően mindkettőjükre jellemző, hogy kis költségvetésből, sztárigazolások nélkül fel tudnak építeni olyan csapatokat, amelyek a maguk miliőjében a legmagasabb elérhető célokért küzdenek. 

A liverpooli kispad örül Virgil van Dijk győztesgóljának, amit a Ligakupa-döntő 118. percében szerzett Forrás Marc Atkins/Getty Images

Miben más, mint Klopp?

A „született people-menedzserség“ és az intenzív játék mellett feltehetőleg az is fontos volt a Liverpool menedzsmentjének, hogy valamilyen irányba elmozduljon a csapat játéka. Ebben a szezonban különösen kiütközött, hogy Jürgen Klopp nem rajongója annak, ha a keze alatt játszó játékosok sokat várnak egy-egy támadás felépítésével, és a védekezésbeli intenzitás mellett akkor is nagyon gyorsan és direkten próbáltak játszani, amikor náluk volt a labda. Ez a fajta hozzáállás szurkolói szemmel rendkívül látványos, ugyanakkor sokkal kockázatosabb és kizsigerelőbb, mint az, amit a versenytársaik csinálnak. Könnyen lehet, hogy ez (illetve a sérülések és a szerencse szerepét se felejtsük) is hozzájárult ahhoz, hogy a Liverpool eredményei bezuhantak a szezon végére, és Szoboszlaiék kiszálltak a bajnoki versenyfutásból.

Kiemelt tartalom
Itt vannak az idei Európa-bajnokság legikonikusabb stadionjai Itt vannak az idei Európa-bajnokság legikonikusabb stadionjai 2024.6.27 16:28

Slot egy jól érzékelhető, de azért nem indokolatlanul nagy lépés lehet afelé, hogy a Liverpool jobban tudjon dominálni meccseket, és egy valamivel nyugodtabb játékkal csökkentse a labdavesztések számát. Ez nem jelenti azt, hogy a holland edző teljesen a Manchester City játékát másolja majd, és kiöli a direktséget a Liverpoolból (az ő csapatai is gyakran vezetnek gyors támadásokat), inkább arról van szó, hogy eddigi munkássága alapján elmozdulást jelenthet a türelmesebb játék irányába.

Arne Slot és Yankuba Minteh egyeztetnek a pálya szélén a Feyenoord Celtic elleni Bajnokok ligája-meccsén, 2023 decemberében
Arne Slot és Yankuba Minteh egyeztetnek a pálya szélén a Feyenoord Celtic elleni Bajnokok ligája-meccsén, 2023 decemberében Forrás ANP via Getty Images

Egy fokkal kockázatkerülőbb (megfontoltabb?) irányba mozdulhat tehát a csapat játéka, feltehetőleg kevésbé támaszkodnak majd a hosszú labdákra, mint teszik azt az idei szezonban, és szinte biztos, hogy az idei Liverpoolnál sokoldalúbb támadójátékkal operálnak majd, ami hatékonyabb nyerőgépezetté is teheti őket, de ahhoz, hogy ez így legyen, a legnehezebb lépés még hátravan: Slotnak fel kell nőni a feladathoz.

Egy későbbi bekezdésben még kifejtjük, hogy miben hasalhat el. Előtte azonban térjünk rá arra, ami minden magyar focirajongót érdekel: hogyan fog ebbe beleilleszkedni a válogatottunk csapatkapitánya? 

Hogyan fogja tudni kihasználni Szoboszlai képességeit?

Egyáltalán nem biztos, hogy a Liverpoolban is így próbál majd játszani, de Arne Slot leginkább a 4-2-3-1-es felállást preferálja, amelynek a középpályája úgy néz ki, hogy két mélyen helyezkedő játékos úgynevezett duplaszűrőben helyezkedik el az első vonalban, felettük pedig a két támadó szélső között egy támadó középpályás („10-es“) van az alapfelállásában. Ez utóbbi lehet Szoboszlai Dominik pozíciója, bár hozzá kell tenni, hogy a képességei alapján a duplaszűrőben is helyet kaphat, viszont ott kevésbé tudja kihasználni a csapat azt, mennyire jól működik ő az ellenfél kapuja előtt. 

Szoboszlai fejjel került nagy helyzetbe a Liverpool–Manchester City rangadón, de befejezése kicsivel fölészállt
Szoboszlai fejjel került nagy helyzetbe a Liverpool–Manchester City rangadón, de befejezése kicsivel fölészállt Forrás Michael Regan/Getty Images

Az elemzők – például JJ Bull az Athletic FC podcastjában – kiemelnek még egy olyan játékelemet, amely illeszkedik a magyar középpályás profiljába: ez az úgynevezett depth run, avagy „mélységi befutás“.

„Mélységi befutások“: Időzített elmozgás, amely során egy játékos mélyről fut be az ellenfél kapuja elé, és – ezzel megbontva az ellenfél védelmét – helyzetbe kerül, vagy területet nyit egy másik játékosnak.

A fent linkelt videóban 17:49-nél az elemző meg is mutatja, hogyan fog Szoboszlai „tündökölni“ a mélységi befutásokban, amiket már az idei szezonban is többször láttunk tőle.

Kiemelt tartalom
Az Európa-bajnokság első hetének tanulságai alapján ez lehet a tökéletes alkalom, hogy beleszeress ebbe a sportágba Az Európa-bajnokság első hetének tanulságai alapján ez lehet a tökéletes alkalom, hogy beleszeress ebbe a sportágba 2024.6.21 18:04

Fontos ugyanakkor leszögezni, hogy a Liverpool középpályáján – különösen ebben a 10-es pozícióban – elég komoly konkurenciája lehet a magyar játékosnak. A holland Cody Gakpo elég jól illeszkedhet ebbe a pozícióba, a 21 éves Harvey Elliott – aki Klopp rendszerében is posztriválisa volt Szoboszlainak – az idei szezon végén deklarálta, hogy jövőre a kezdőbe kerülésért fog küzdeni. Ráadásul az ő játéka is alkalmassá teszi arra, hogy ezt a pozíciót bejátssza.

Amikor a válogatott csapatkapitánya Liverpoolba szerződött, már akkor is írtuk, hogy érdemes kerülni a végleteket, amikor Szoboszlairól van szó. Ilyen kompetitív környezetben, mint egy angol topcsapat, jó eséllyel lesz olyan, amikor valaki más kap lehetőséget a helyén, de egész biztos az is, hogy lehetőséget kap majd bizonyítani, és okkal bízhatunk benne, hogy fog is. Szurkolóként fontos, hogy átlássuk: ez nem változtat azon, hogy ő egy kiváló játékos, aki okkal játszik egy ekkora klubban, de profi játékosként ő (és mindenki, aki értő szemmel nézi a futballt) pontosan tudja, hogy egy karriert, de sokszor még egy szezont se lehet végignyomni kisebb-nagyobb hullámvölgyek nélkül.

Szoboszlai Dominik a Norwich City elleni győztes FA-kupa-meccsen, 2024. január 28-án
Szoboszlai Dominik a Norwich City elleni győztes FA-kupa-meccsen, 2024. január 28-án Forrás Clive Brunskill/Getty Images

Milyen kockázatokat vállal a Liverpool Arne Slot kinevezésével?

A futballvilágban a Liverpool messze földön ismert az adatalapú kiválasztásról, ráadásul a klubot birtokló FSG konglomerátum vezetése visszacsábította magához Michael Edwardsot és Julian Wardot is, akik háttéremberként nagyban hozzájárultak az elmúlt évek sikereihez. Rajtuk kívül sportigazgatóként csatlakozik Richard Hughes is a klubhoz, aki többek között a Kerkez Milost foglalkoztató Bournetmouth csapatánál végzett eredményes munkát. Feltehetőleg ezen szakemberek szabták meg az új edző kiválasztásának irányvonalait is, amiből már eleve következtethetünk arra, hogy az agytrösztbázisukat felhasználva minimalizálták a lehetséges kockázatokat Slot kiválasztásánál.

Kiemelt tartalom
Öt focis videójáték, amit érdemes kipróbálni az Európa-bajnokság szüneteiben Öt focis videójáték, amit érdemes kipróbálni az Európa-bajnokság szüneteiben 2024.6.16 9:27

De így is – ahogy az életben és a futballban mindig – vannak tényezők, amiken elcsúszhat a dolog. Fenntartásaink lehetnek például amiatt, hogy Arne Slot a holland bajnokságból érkezik, ami jóval a Premier League színvonala alatt van, és sokkal kevésbé kompetitív liga, mint az angol. A lépés óriásinak tűnik, és láttunk edzőt belebukni egy ekkora ugrásba, elég, ha Erik ten Hag Manchester Unitedbe igazolására gondolunk.

Óriási lépést tesz tehát meg Slot azzal, hogy a Feyenoordtól az angol bajnoki címért évről évre harcba szálló Liverpoolhoz igazol. A másik kérdéses pont – és ez a legszubjektívebb – a karizma. A holland szakember a jelenleg aktív edzők egyik legnagyobb karakterét váltja majd a kispadon. Első ránézésre nem tűnik olyan karizmatikus „apakarakternek“, mint amilyen Klopp, még ha a kommunikáció nagy erőssége is. Ez tényleg szubjektív és változhat, de ugyanaz az erős aura és izzó levegő nem lengi körbe, mint a távozó német legendát, ami nem is biztos, hogy baj. Olyan esetekben ugyanakkor fontos lehet, amikor nem jönnek az eredmények, de motiváltan kell tartani a játékosokat – nem kérdés, hogy ez volt Klopp egyik legnagyobb erőssége.

Mo Szaláh sprintel a Wolverhampton elleni bajnokin Forrás Mo Salah / Instagram

A Premier Leak podcastban is részletesen elemezték, hogyan illeszkedhet majd a csapathoz Arne Slot. Az angol bajnokság magyar elemzői is úgy látják, hogy működhet az együttműködés az új edző és a Liverpool között, ugyanakkor Szabó Peet felhívta a figyelmet a védekezésre, ami már idén is a csapat Achilles-sarka volt, különösen akkor, ha az ellenfelek kontratámadásait kell levédekezni. Szabó szerint fennáll annak a kockázata, hogy az, ahogy Slot megszervezte a Feyenoord labda nélküli játékát, a Premier League-ben sok csapatnak könnyen manipulálható lesz. Ez egy olyan pont lehet, amiben a holland edzőnek fejlődnie kell, hogy a Liverpool ne nyeljen be annyi helyzetet, amennyit ebben a szezonban, ugyanis a kiemelkedő támadójáték ellenére azért nem tudott versenyben maradni a csapat a bajnoki címért, mert sokkal több magas minőségű helyzetet engedtek az ellenfeleknek, mint az Arsenal és a Manchester City. Persze, Slotban benne van a potenciál, hogy ezen a téren megerősítse őket, de egyáltalán nem magától értetődő egyelőre, hogy ez sikerül is majd neki. 

Kiemelt tartalom
Mbappé vagy Ronaldo lesz csinosabb? – Ezek a németországi Európa-bajnokság legszebb mezei a Refresher szerint Mbappé vagy Ronaldo lesz csinosabb? – Ezek a németországi Európa-bajnokság legszebb mezei a Refresher szerint 2024.6.14 16:41

Tökéletes választás nincs, de Slot első blikkre logikus és érdekes választásnak tűnik. A Kloppal való hasonlóságok miatt illeszkedhet majd a Liverpool jelenlegi keretéhez, míg azok a tényezők, amiben különbözik a német edzőtől, akár eredményesebbé is tehetik a csapatot, de ehhez egy okosan menedzselt átigazolási időszakra, a Premier League kemény színvonalához és kompetitív struktúrájához való alkalmazkodásra, valamint némi szerencsére is szüksége lesz.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!