2024.5.11 9:29
Olvasási idő 2:48
Kristóf Jókay

Csiliszósz miatt síró sztároktól a kínos randiszitukig: 5 extra interjúsorozat az internetről, amibe érdemes belenézned

KULTÚRA AMELIA DIMOLDENBERG INTERJÚ NARDWUAR SOROZATOK YOUTUBE

Meguntad az előre megírt Late Night celebinterjúkat? Falra mászol egy újabb beszélgetős podcasttől? Kíváncsi vagy milyen, ha a kedvenc sztárjaidat különleges szitukban kérdezik? Ha bármelyik kérdésre igennel válaszoltál, az alábbi listánk neked való.

Hot Ones

A listában több műsor is a közös étkezés aktusával próbálja új helyzetbe hozni az interjúalanyokat. Ezek közül talán legrégebb óta a Hot Ones fut, ahol Sean Evans műsorvezető és az épp aktuális kiválasztott sztár tíz, egyre csípősebb csirkeszárny mellett vitatják meg az élet nagy dolgait. Van valami furán szórakoztató abban, ahogy az általában makulátlan külsejű, vörös szőnyegen nevetgélő A-listás celebeknek a taknyuk-nyáluk összefolyik, mert picit félrenyeltek egy „Dante Pokla 3000” szósszal megkent csirkeszárnyat. A katasztrófaturizmus és káröröm azonban csak mellékszerepet kap az alaposan kikutatott kérdések mellett. Két harapás közben meglepően őszinte válaszokat kapunk a szenvedő sztároktól, akik nem egyszer maguk is elcsodálkoznak Evans felkészültségén.  

Actors on Actors

Ki ismerné jobban egy színész életének az érdekességeit és nehézségeit, mint egy másik színész? A Variety Actors on Actors sorozata 2014 óta hozza össze az épp aktuális filmjeikkel turnézó filmsztárokat, hogy egymást kérdezgessék a legújabb szerepükről, illetve pályájukról. Bár ezek a videók egyértelműen a hosszabbak közé tartoznak, megéri lecsekkolni őket. A legjobbak szerintem azok az epizódok, amikor a két színész teljesen nyilvánvalóan egymás rajongója és ennek megfelelő lelkesedéssel kérdeznek a másiktól. Az elmúlt években elindult egyébként ennek a sorozatnak a filmrendezős változata is, amit szintén jó szívvel tudunk ajánlani. Példának pedig álljon itt a tavaly decemberben összehozott, a nyár egyik legnagyobb mémjét meglovagoló Barbenheimer-interjú.

Last Meals

Lehet ti is elgondolkoztatok már, hogy mi lenne az utolsó vacsorátok. Valami gyorskaja, egy gyerekkori kedvenc, esetleg a nagymama főztje, vagy az összes előbbi ebben a sorrendben? A Mythical Kitchen csatorna alapvetően főzős kontentet gyárt, van azonban egy interjúsorozatuk is, amiben Josh Scherer műsorvezető a kedvenc hírességeivel végigeszi az elképzelt utolsó vacsorájukat. A Last Meals a Hot Ones-szal szemben inkább egy kényelmes, nosztalgiázó szituációba hozza az alanyt, ahol a fogásokon végighaladva felemlegetik a régi sztorijaikat, élményeiket. Minden alkalommal egyértelmű, hogy Josh csak olyan embereket hív el a műsorba, akiknek a munkásságát  személyesen is követi, emiatt egészen niche celebritások is megjelennek. Zenészek, Youtube-tartalomgyártók, amerikai foci játékosok, humoristák, színészek. Bár elsőre nyomasztónak tűnhet a koncepció, a Last Meals során a témának köszönhetően egy kicsit a celebek is olyan embernek tűnhetnek, mint amilyenek mi vagyunk.

Chicken Shop Date

Amelia Dimoldenberg 10 éve indította el a Chicken Shop Date című sorozatát, amiben eleinte lokális UK grime és hip-hop előadókkal ment el randizni az Egyesült Királyságban népszerű, magyarul talán „csirkés” helyekként aposztrofálható kajáldákba. Az önmagában fura helyzetet (első randi pár csirkeszárny és egy dobozos üccsi felett) még kínosabbá teszi Amelia felvett karaktere, egy flörtölős, de értetlen lány, aki egyszerre nyomul rá a vendégre és kéreti magát. Ahogy a műsort egyre többen kezdték el nézni, egyre nagyobb nevekkel ült le randevúzni, az elmúlt három epizódban például Lando Norris, Paul Mescal és Cher voltak a kiszemeltjei. Sasszemű olvasóink felfedezhetik, hogy Cher egy nő és Amelia is egy nő, ebben azonban nincsen semmi fura, hiszen a Chicken Shop Date az elejétől fogva gender inklúzív, ami szerintem tök menő. Mostanra a mainstream média is rájött, hogy Amelia faarca és szarkasztikussága tökéletesen működik a vörös szőnyegeken is, idén januárban pedig már Oscar-díjátadóról jelentkezett.

Nardwuar

Számomra a Youtube-interjúk koronázatlan királya egy 50-es kanadai csávó, aki hülye sapkákat és pulcsikat hord, elképesztően hadar, de végtelenül szórakoztató. Nardwuar 1986-ban kezdte pályafutását, 1994-re pedig már oda jutott, hogy Kurt Cobain neki adta az egyik utolsó interjúját. Az interjúk különlegessége, hogy Nardwuar egy varázslóként húz elő olyan tényeket és érdekességeket az adott interjúalany életéből, hogy sokan már-már kémkedést sejtenek a háttérben. Visszatérő kép, hogy az adott zenészek tátott szájjal állnak és szinte mindig ugyanaz a mondat hagyja el a szájukat: „Ezt mégis honnan tudod?”. A témák között előkerülhetnek gyerekkori barátok, másodikos spanyoltanárnők, első zenével kapcsolatos élmények, de még kedvenc sütemények is. Nardwuar az évek során több, mostanra óriási sztárt kapott el még mielőtt igazán befutott volna. Tyler The Creatorrel 2011-ben, A$AP Rockyval, Kendrick Lamarral, Skrillexszel pedig 2012-ben készített interjút. A legfrissebb anyagai Reneé Rappel, Ken Carsonnal és Ice Spice-szal készültek, akikről mind elmondható, hogy napi szinten témát képeznek az egyesült államokbeli zenei színtéren.

Ez volt tehát a teljesség igénye nélkül 5 nem mindennapi interjús műsor az internetről, aztán óvatosan a binge-eléssel!

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!