2024.5.6 17:57
Olvasási idő 5:46
Csáka Eszter Csáka

Horoszkóp: Így tanulj hatékonyan a vizsgáidra a csillagjegyed szerint

Horoszkóp: Így tanulj hatékonyan a vizsgáidra a csillagjegyed szerint
Forrás Mátrai Cintia/ Refresher Magyarország
ÉLETMÓD ÉRETTSÉGI HETI HOROSZKÓP HOROSZKÓP TANULÁS

Ha érettségi vagy vizsgaidőszak előtt állsz, hozunk pár tippet, hogyan növeld a tanulás hatékonyságát a csillagjegyed alapján.

Kos

Kos Forrás REFRESHER / Mátrai Cintia

Ha tanulásról van szó, tele vagy energiával, és készen állsz órákon át egyetlen szünet nélkül koncentrálni a tananyagra. A csillagjegyed nagy erőssége, hogy képes vagy fókuszálni akkor is, ha nem éppen a kedvenced a tantárgy, ennek ellenére Kosként megterhel, ha hosszú órákig kell ugyanazt a pár oldalt tanulmányoznod. Leginkább úgy tudsz tanulni, ha értelmezed és ráérzel a logikájára az anyagnak, hiszen magolás helyett szükséged van arra, hogy értsd, miről is van szó. Szereted a praktikus dolgokat, így ha van rá lehetőséged, tapasztald meg a gyakorlatban az elméletet, így rögzül legjobban benned az anyag, de ha nincs rá mód, és kénytelen vagy magolni, érdemes negyven percenként szünetet tartanod, hogy kicsit felfrissülj. A részletekre való odafigyelés nem az erősséged, így inkább mindig a legfontosabb dolgokat próbálod megjegyezni, abból nem is lehet nagy baj. 

Bika

Bika Forrás REFRESHER / Mátrai Cintia

Bikaként remekül megy a tanulás, a motivációból sincs hiány, mindig mindent makulátlanul képes vagy megtanulni, hiszen elképesztően elszánt tudsz lenni, ha akarsz. Persze ez nem azt jelenti, hogy semmilyen nehézséggel nem kell szembenézned tanulás közben, ugyanis ha valami nem érdekel, akkor azt nagyon nyögvenyelősen és nehezen tudod befogadni. Éppen ezért fontos, hogy körülötted mindig csend és nyugalom legyen, hiszen egy ingerekben gazdag közegben nem igazán tudsz koncentrálni az adott tananyagra. Leginkább kora reggel fog az agyad, így érdemes korábban kelned, hogy friss fejjel láss neki a tanulásnak, pláne akkor, ha nem a kedvenc tárgyadról van szó. Taktikus tanuló vagy, ami azt jelenti, hogy ha van valamilyen vizuális kiegészítő vagy fizikai eszköz, ami kapcsolódik az anyaghoz, mindenképp foglalkozz vele, mivel ha látod is, akkor sokkal jobban rögzül benned. 

Ikrek

Ikrek Forrás REFRESHER / Mátrai Cintia

Szereted másokkal is megosztani a tanulás örömét, és csoportokban megy a legjobban, ha közben megbeszélitek, miről szól pontosan az adott téma. Sokkal jobban tudsz hangosan, beszélve tanulni, ami azt jelenti, hogy sokszor visszamondod fejből a dolgokat, mivel számodra így rögzül legkönnyebben az anyag. Sajnos hamar elunod magad, így szükséged van másokra, hogy fenntartsák a figyelmed és az érdeklődésed. Ha nincs lehetőséged közösen tanulni az osztály- vagy szaktársaiddal, érdemes húsz percenként egy kisebb szünetet tartanod, hogy jobban tudj koncentrálni. Ha sokáig kell egy dologra figyelned, előfordul, hogy könnyen elkalandozol és már teljesen máshol jár a figyelmed, mint azon, amin kellene, így ezeknek a tippeknek a segítségével hatékonyabban megy majd a folyamat.

Rák

Rák Forrás REFRESHER / Mátrai Cintia

A legjobb hely, ahol tanulhatsz, a saját szobád és az otthonod kényelme, hiszen nagyon fontos számodra a komfortosság, azt se bánod, ha a környezetedben ott van a családod, akik segítenek abban, hogy jobban koncentrálhass. Fontos számodra, hogy logikus legyen a tanulás, így mindig azzal a tétellel kezdesz, amelyikből kiindul a többi anyag. Nem szeretsz olyan dolgokkal foglalkozni, amiket nem értesz, így mindig kell, hogy valami értelmet találj az adott témában, máskülönben nem igazán tudod azt rögzíteni. Tartsd távol a telefonodat és minden olyan eszközt, ami elterelheti a figyelmed, ugyanis ha kicsit uncsinak találod a tanulnivalót, akkor nincs semmi, ami rávenne, hogy száz százalékosan koncentrálj. Az lehet a legoptimálisabb módszer, ha először átnézed az anyagot egyedül, majd megpróbálod elmagyarázni a témát hangosan, hiszen a saját logikád szerint sokkal jobban meg tudod jegyezni azt. 

Oroszlán

Oroszlán Forrás REFRESHER / Mátrai Cintia

Legtöbb esetben a vizsga előtt pár nappal állsz neki a tanulásnak, és általában nem veszed a fáradságot, hogy mélyen, elejétől a végéig megtanuld az anyagot, hiszen ha átnézed, hogy miről van szó, akkor úgyis tudni fogsz valamit majd a vizsgán. Nagy segítség, ha jegyzeteket készítesz magadnak, és többször leírod azt, amit meg kell tanulni, mivel az írás segítségével sokkal könnyebben tudod memorizálni az adott témát. A legjobb, ha már az órákon figyelsz és jegyzetelsz, így megspórolod magadnak az időt, hogy értelmezd az anyagot, és így a saját jegyzeteidből tudsz tájékozódni. Ennek segítségével sokkal nagyobb önbizalommal állsz neki a tanulásnak, és a vizsgán is jobban fogsz teljesíteni.

Szűz

Szűz Forrás REFRESHER / Mátrai Cintia

Szeretsz mindent alaposan áttanulmányozni, megvizsgálni, mielőtt elkezded bemagolni a tételeket. Fontos, hogy minden összefüggést, kapcsolódást megérts, éppen ezért mindegyik tételt az elejétől a végéig átolvasod. Azonban ha konkrét memorizálásról van szó, fontos, hogy apró lépésekben, kis adagokban kezdj el tanulni, mivel könnyen előfordulhat, hogy a nagy egész összezavar. Egyszerre csak egy bekezdésre koncentrálj, így sokkal hatékonyabban haladsz majd. Az a legideálisabb, ha könyvtárban vagy olyan helyen vagy, ami nem a megszokott környezeted. Egy idegen, de csendes és nyugodt helyen sokkal fegyelmezettebben megy majd a tanulás, ami általában a késő esti órákban a leghatékonyabb számodra, hiszen akkor vagy legfogékonyabb az anyagra.

Mérleg

Mérleg Forrás REFRESHER / Mátrai Cintia

Szedd össze a csoporttársaidat, és tanuljatok együtt, hiszen levegő jegyként sokkal jobban tudod memorizálni az anyagot, ha van kivel átbeszélned az adott témákat. Általánosságban is szereted, ha rend és harmónia vesz körül, próbálj meg a tanulásra is mindig ugyanannyi időt fordítani, mégpedig ugyanazokban az órákban, hogy kialakítsd a saját kis rutinod. Fontos, hogy nagyon figyelj közben, hiszen könnyen elveszel a részletekben. Próbáld átlátni az összképet, hogy az apróságokat is jobban meg tudd jegyezni! Kérdezzétek ki egymást, hiszen ha hangosan is kimondod a tananyagot, sokkal logikusabb és érthetőbb lesz számodra. Próbáld meg rendszerezni az anyagot, használj kihúzót, post-iteket, színes mappákat, hiszen ezek segítségével sokkal jobban megy majd a magolás.

Skorpió

Skorpió Forrás REFRESHER / Mátrai Cintia

A nehézséget a tanulásban sokszor az okozhatja számodra, hogy nem tudod jól beosztani az idődet. Annak ellenére, hogy könnyen, gyorsan és logikusan memorizálsz,  nehezen tudod menedzselni azt, hogy beoszd a tanulnivalót. Hiába tervezed el, hogy melyik anyagra mennyi időt hagysz, sokszor előfordulhat, hogy ezt a menetrendet nem tudod tartani, ezért van, amire nem jut már időd. Ha segít, állíts be magadnak egy időzítőt, hátha ez növeli a hatékonyságod, és még az is lehet, hogy nem veszel el annyira a részletekben, mint egyébként. A zene is segíthet, alacsony hangerő mellett talán könnyebben tudsz fókuszálni az adott témára.

Nyilas

Nyilas Forrás REFRESHER / Mátrai Cintia

Hiszel abban, hogy tanulni okosan érdemes, és az is lehet, hogy nyomás alatt sokkal könnyebben tudod megjegyezni a tételeket, így hajlamos lehetsz az utolsó pillanatra hagyni a dolgot. Érdemes nem a végtelenségig halogatni, hiszen ha az utolsó előtti nap állsz neki, még azzal is sokkal több időd lesz, mint egyébként. Próbálj meg másokkal együtt tanulni, és ha közösen átbeszélitek a tételeket és azok fontos pontjait, lehet, hogy könnyebben ragadnak meg hosszú távon a száraz részletek is. Született vezető vagy, és nem félsz a szóbeli vizsgától sem, éppen ezért nem szoktál sokat stresszelni ezeken a helyzeteken, ellenben sokkal jobban teljesítesz akkor, hogyha nemcsak felületesen, hanem teljes terjedelmében, mélységében is ismered az adott anyagot .

Bak

Bak Forrás REFRESHER / Mátrai Cintia

Mindig nagyon fontos számodra a tanulás, és mivel te vagy az egyik legcéltudatosabb jegy az összes közül, már jóval a vizsga előtt elkezded feldolgozni, amit kell. Általában megtervezed előre, hogy melyik nap mennyit kellene haladnod, szereted rendszerezni a fontosabb és kevésbé fontosabb tételeket, és azt, hogy mihez milyen jegyzetet használj. A közös tanulás nem feltétlen neked való, mivel mindig te vagy az, aki hajtja a többieket. Érdemes lehet tehát, hogy ne másokkal, hanem saját magaddal versengj, így ha kártyákat és kvízeket készítesz, mindig lesz lehetőséged jobb eredményt elérni. Ami fontos, hogy tartsd távol a telefonod tanulás közben, hiszen ez az egy dolog az, ami könnyedén elterelheti a figyelmed. 

Vízöntő

Vízöntő Forrás REFRESHER / Mátrai Cintia

Általában szereted a saját utadat járni, a tanulási módszered is sajátos lehet. Lehetőség szerint egy egész napot arra szánsz, hogy minél többet meg tudj tanulni, de ez általában a hangulatodtól függ. Van, hogy könnyen koncentrálsz és órák alatt több tételt is kivégzel, és van, hogy egyáltalán nem tudsz ráhangolódni a témára, egyről a kettőre jutni. A csillagjegyed alapján a délelőtti órákban sokkal jobban fog az agyad, így érdemes lehet ekkorra időzíteni a legfontosabb dolgokat. Fontos, hogy egy nyugodt, csendes helyet válassz a tanulásra, ami lehetőség szerint nem az ágyad, hiszen ott könnyen elálmosodsz. Ne legyen semmilyen háttérzaj, ami elterelheti a figyelmed. Legjobb lehet, ha hangosan kimondod és leírva is látod magad előtt a tételeket, hiszen vizuálisan és hang alapján sokkal jobban megy a memorizálás. Sokat segíthet, ha másokkal is megbeszéled a tananyagot, és még az is lehet, hogy jobban és mélyebben megérted a fontos részeket.

Halak

Halak Forrás REFRESHER / Mátrai Cintia

Te vagy az a típus, akinek minden tétel kapcsán rengeteg kérdése van, ami másnak nem is jutna eszébe. Halakként nehezen tudsz hosszú ideig egy adott témára koncentrálni, így érdemes lehet sok apróbb részre osztani a tételeket, aminek köszönhetően lehet, hogy kicsit több ideig tart a tanulás, de legalább sokkal részletesebben át tudod nézni a dolgokat. Tanulj valaki olyannal, aki már vizsgázott az adott tárgyból, és aki segít választ adni minden kérdésedre, hiszen neked nem megy a magolás, fontos, hogy értsd is, amit tanulsz. Lehet, hogy egy társ abban is segíthet, hogy ne kalandozzon el a figyelmed, hanem fegyelmezetten végig tudd venni a tételeket. Érdemes lehet készítened egy tanulós táblát, amire felírod, hogy melyik nap, melyik időszakában és mit kell elsajátítanod, így sokkal célirányosabban haladhatsz, amihez még sikerélmény is párosul.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!