2024.5.3 13:49
Olvasási idő 0:45
Krajnyák Petra

Miért csak az emberek 10 százaléka balkezes? Egy tanulmány szerint közelebb kerültek a tudósok az igazsághoz

TECH-TUDOMÁNY TUDOMÁNY

Több mint 350 ezer ember génjeit vizsgálták meg a nagyszabású kutatásban.

A hollandiai Max Planck Pszicholingvisztikai Intézet kutatóinak sikerült jelentős áttörést elérnie a Föld lakosságának mindössze 10 százalékát érintő balkezesség kutatásában.

A Nature Communications című folyóiratban közzétett tanulmány szerint ezért a különleges tulajdonságért egy ritka génváltozat lehet a felelős, írja a BBC.

Forrás GETTY IMAGES

Hogy melyik kéz lesz dominánsabb, meglehetősen véletlenszerűen dől el az embrionális fejlődés korai szakaszában. Az emberi genetika és az agyfejlődés összetettségét bemutató tanulmány szerint több mint 350 ezer ember génjeit vizsgálták meg a nagyszabású kutatásban.

A vizsgálatok során a kutatók rájöttek, hogy a TUBB4B nevű gén ritka genetikai változatai gyakrabban fordulnak elő a balkezeseknél. Ebből arra következtettek, azok, akik egy a TUBB4B gén ritka változatával rendelkeznek, jelentősen nagyobb valószínűséggel lesznek balkezesek.

Az, hogy az emberek a jobb vagy épp a bal kezüket használják elsősorban, az agy aszimmetriájának köszönhető: a balkezesek esetében a jobb félteke, míg a jobbkezeseknél a bal félteke dominál. Arra azonban a kutatók még nem jöttek rá, milyen mechanizmus szerint fejlődik eltérő módon a két agyfélteke.

Kiemelt tartalom
Most akkor az atombomba magyar találmány? – Elmeséljük, hogyan is írták újra a magyarok a világtörténelmet Most akkor az atombomba magyar találmány? – Elmeséljük, hogyan is írták újra a magyarok a világtörténelmet 2023.7.22 7:33

„Bár a ritka genetikai variánsok csak kis számú embert érintenek, de rávilágíthatnak az agyi aszimmetria fejlődési mechanizmusára, – mondta a Nature Newsnak Clyde Francks, a tanulmány társszerzője, a Max Planck Pszicholingvisztikai Intézet genetikusa.