2024.4.28 9:26
Olvasási idő 2:57
Kremmer Magdi

7 jó tanács, amit fogadj meg, ha te is most írod a szakdolgozatod

7 jó tanács, amit fogadj meg, ha te is most írod a szakdolgozatod
Forrás Tim Gouw/ Unsplash
ÉLETMÓD EGYETEM OLVASÁS TANULÁS

Egésznapos könyvtárazások, végtelennek tűnő szakirodalmak átrágása és rengeteg club mate elfogyasztása után végre sikerült befejeznem a szakdolgozatomat. Összeszedtem nektek 7 olyan tippet, ami titeket is átsegíthet a leadás előtti időszakon.

Azt, hogy mennyire megterhelő valami, szinte pillanatok alatt elfelejtjük. Két évvel ezelőtt, amikor az alapszakos szakdolgozatomat írtam, azon gondolkodtam, hogy én ezt biztos, hogy nem csinálom végig újra. Most meg itt vagyok, a mesterszak utolsó félévében és az elmúlt heteket megintcsak a laptopom fölé görnyedve töltöttem. A szakdolgozatírás olyan tevékenység, ami valószínűleg soha nem lesz kellemes. Persze vannak hallgatók, akik szeretnek kutatni meg tudományos szövegeket írni, na meg időben el is kezdik az egyetemi feladatokat. De ha ezt a cikket olvasod, valószínűleg te is inkább olyan vagy, mint én, és akkor veszed rá magadat a teendőid elvégzésére, ha már a közeledő határidő elkezd túlságosan nyomasztani. De mit lehet tenni olyankor, amikor a szakdolgozatírás egy áthidalhatatlan akadályként áll előtted?  

Szakdolgozatírás otthon.
Néha azért állj fel a laptop elől. Forrás Please Stand By (2017) - Allegiance Theater, 2929 Productions

Ne gondold túl 

A szakdolgozat az egyetemi tanulmányaid “főműve”. Éppen ezért a megírása nagyon nagy feladatnak, egyenesen rémisztőnek tűnhet. Viszont ha jobban belegondolsz, semmi olyat nem kell most csinálnod, amit eddig még nem gyakoroltál. Biztos, hogy írtál már korábban beadandókat, tudod azt is, hogy hogyan kell elemezni egy szakirodalmat és nem jelenthet teljesen újdonságot a hivatkozások használata sem. Senki nem várja el tőled azt, hogy a kutatásodnak áttörő eredménye legyen, ez tényleg “csak” egy hosszabb dolgozat, amit már előtted rengetegen megírtak és te is meg tudod csinálni! 

Csak állj neki 

Szerintem már legalább fél órája a redditet böngésztem a legjobb tanulós tippekért, amikor szembe jött velem egy elég nyers, de annál tanulságosabb komment: „Ahelyett, hogy itt cseszed el az idődet, kezdj el végre tanulni.” Hiába keressük a legjobb tanulós trükköket, végül tényleg csak az a lényeg, hogy el kell kezdeni. Elvileg a szakdolgozatírásban az első mondat a legnehezebb, és utána már beindulnak a dolgok. Szóval ahelyett, hogy tippek után kutatva tovább halogatnál, kezdj el írni. (Na jó, ezt a cikket még elolvashatod, tényleg hasznos lesz!)


Találd meg helyet és helyzetet, ahol tudsz koncentrálni 

Mindegy, hogy az otthoni íróasztalod, a kedvenc kávézód vagy a szüleid kertje, keresd meg azt a helyet, ahol megy az írás. Én szinte csak könyvtárakban tudok hosszú ideig koncentrálni, ezért a leadás előtti hetekben nyitástól zárásig ott ültem. Sokakat viszont inkább zavar a túlságosan steril setting és jobban tudnak otthon, a kanapén ülve vagy másokkal közösen tanulni, írni. Tapasztald ki, hogy neked hol a legjobb a szakdogáddal foglalkozni és teremtsd meg magadnak azt a kényelmes környezetet, ami lehetővé teszi, hogy huzamosabb ideig koncentrálj. Legyen nálad elég víz és nasi, ha segít, hallgass zenét és időnként azért állj fel a számítógép elől.

Szakdolgozatírás a könyvtárban
Másokkal könyvtárazni mindig jó. Forrás Legally Blonde (2001) - Metro-Goldwyn-Mayer

Beszélj a szaktársaiddal 

Persze tök jó, ha a barátaiddal és a családoddal is meg tudod osztani a szakdogáddal kapcsolatod gondolataidat, de a szaktársaid azok, akik leginkább átérzik, hogy min mész keresztül. Szervezzetek közös tanulást, beszéljetek arról, hogy ki hogy áll, osszátok meg egymással a gondolataitokat a dolgozatotokról és az azzal kapcsolatos félelmeitekről. Hidd el, jót fog tenni, ha egy kicsit ventelsz.


Ne ijedj meg az elakadástól 

Baromi jó érzés, amikor végre flowba kerül az ember és néhány nap alatt sokat halad. Aztán hirtelen jön egy elakadás, ami felborítja az ütemtervet. Ne ijedj meg, ha elakadsz, inkább vedd a jelzést és pihenj egy kicsit. Tedd félre a dolgozatot, foglald el magad valami mással és néhány óra múlva vagy másnap kezdj neki újra. 

Könyvtárban szakdolgozatírás.
Ne csak az internetről keress anyagokat. Forrás Normal people (2020) - Element Pictures


Mozogj eleget

A szakdolgozatírás baromi stresszes tud lenni. Félsz attól, hogy nem tudod befejezni a dolgozatot, egész nap egy helyben ülsz, az agyad totál elfárad, de este mégsem tudsz aludni a szorongástól és a rengeteg elfogyasztott koffeintől. A pihenés viszont nagyon fontos ahhoz, hogy hatékonyan tudj haladni, és itt jön képbe a sport. A mozgás az egyik legjobb stresszlevezető, emellett pedig könnyebben és pihentetőbben alszol, ha nem csak szellemileg, de fizikailag is kimerültél. Edzés közben biztosan el tudsz kicsit vonatkoztatni a szakdolgozatírástól, ami szintén segít abban, hogy kikapcsolódj és újult erővel ülj majd le újra a géped elé. 


Az is oké, ha nem adod le 

Azt hiszem, hogy a legfontosabb dolog, ami átsegített a szakdolgozatíráson az az a felismerés volt, hogy igazából semmi nem történik, ha nem fejezem be most. Persze fél évvel később kapom meg a diplomámat, de ez a néhány hónap igazából már nem oszt, nem szoroz. Ahelyett, hogy egy időponton izgulnál, koncentrálj arra, hogy csinálj meg mindent, amit most tudsz. Simán lehet, hogy beindul majd a dolog és gyorsan megírod a dolgozatot, ha pedig a befejezésre végül mégsem marad időd, legalább van egy majdnem kész szakdolgozatod.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!