2024.4.23 9:40
Olvasási idő 0:39
Masszi-Rigó Csilla

Csak nemrég jelent meg a TikTok új funkciója, az Európai Unió máris betiltaná

UROPE EURÓPAI UNIÓ INTERNET KÖZÖSSÉGI MÉDIA TIKTOK

A TikTok Lite jutalmakkal ösztönzi a felhasználókat arra, hogy minél több időt töltsenek a platformon. Az újítás Magyarországon még nem elérhető, és könnyen lehet, hogy soha nem is lesz.

Az Európai Unió máris betiltaná a TikTok új szolgáltatását, mert az függőséget, szorongásos és depressziós tüneteket okozhat a felhasználóknál, írja a Guardian. Az EU álláspontja szerint a funkció egész konkrétan „olyan függőséget okozhat, mint a cigaretta“.

A TikTok Lite vásárlási utalványokkal, ajándékkártyákkal és TikTok-érmékkel jutalmazza azokat a felhasználókat, akik pontokért különböző feladatokat végeznek el a platformon, meghatározott mennyiségű videót néznek meg, kedvelnek, tartalomgyártót követnek be, vagyis a lehető legtöbb időt töltik az oldalon.

Betiltanák a TikTok új funkcióját az EU-ban
Függőséget, evészavart, depressziót okozhat a TikTok Lite az EU szerint. Forrás Nikolas Kokovlis/NurPhoto via Getty Images

Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa szerint a szolgáltatás „mérgező”, és a kínai vállalatnak egyelőre nem sikerült ennek ellenkezőjéről meggyőznie a döntéshozókat.

A TikTokot üzemeltető cég szerdáig kapott haladékot arra, hogy bebizonyítsa, az új funkció nem káros, ha azonban nem sikerül megfelelő érveket felhozni a TikTok Lite mellett, a jutalmazási rendszer használatát az EU valamennyi tagállamában betilthatják.

A TikTok egy szóvivője útján közölte, hogy csalódottak a döntés miatt, a TikTok Lite kizárólag 18 éven felüli felhasználók számára elérhető, a videónézéssel kapcsolatos feladatokra napi korlát van érvényben, folytatják a tárgyalásokat a bizottsággal.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.