2024.4.19 13:36
Olvasási idő 2:06
Krajnyák Petra

A legújabb Swiftie-elméletek szerint Matty Healyről szól Taylor Swift új albuma

ZENE MATTY HEALY TAYLOR SWIFT ZENE

Az énekesnő és az 1975 énekese 2023 tavaszán járhatott egymással, a rajongók szerint Swift erre számos utalást is tesz a pénteken megjelent "The Tortured Poets Department" lemezen.

Taylor Swift a szerelem megannyi fázisáról – izgalomról, csalódástól, ghostolásról – énekel eposzi hosszúságú, The Tortured Poets Department címet viselő albumán, rajongói pedig a megjelenés óta azt találgatják, az énekesnő vajon kiknek üzenhet a dalokkal.

Néhány Swiftie szerint az album elsősorban Joe Alwynről és az énekesnő jelenlegi barátjáról, Travis Kelce-ről szólhat, azonban a legújabb elméletek szerint a dalok többségét Matty Healy ihlethette.

A bulvárlapok értesülései szerint Swift 2023 tavaszán – a Joe Alwynnel való szakítása után – járt pár hónapig a brit 1975 énekesével. Noha egyik fél sem erősítette meg, hogy több is összefűzte volna őket barátságnál, többször is lefotózták őket.

A rajongók szerint Healyről olyan egyértelmű utalások hangzanak el, mint a The Blue Nile együttes The Downtown Lights című dala. A Guilty as Sin? című számban Swift ugyanis arról énekel, hogy szerelme tárgya ezt a dalt küldi neki, Healy pedig korábban ezt a skót együttest nevezte meg örök kedvenceként, és több interjúban is elmondta, hogy a Love It If We Made It című számot a Downtown Lights inspirálta.

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Moriones, Camila Cabello, Gunna, RM, Ótvar Pestis, Mehringer és Knocked Loose a hét legjobb megjelenései között Playback Péntek: Moriones, Camila Cabello, Gunna, RM, Ótvar Pestis, Mehringer és Knocked Loose a hét legjobb megjelenései között 2024.5.10 17:53

A The Black Dog című dalban az énekesnő Healy másik kedvenc együttesét, a Starting Line-t is megemlíti. A 1975 pedig a pop-punk együttes The Best of Me című dalát több koncerten is előadta 2023 tavaszán. Ezen kívül a Fresh Out the Slammer dalszövegében Swift arra utalhat, hogy szerelme nem amerikai, vagyis az állítás Alwyn mellett a szintén brit Healyre is érthető.

A People szerint az album címét viselő dalt akár Healy is inspirálhatta, mivel 2018-ban az énekes a GQ-nak bevallotta, hogy nagyon szeret írógépen dolgozni. A The Tortured Poets Departmentben az alábbi sorok hangzanak el:

“You left your typewriter at my apartment / Straight from the Tortured Poets Department / I think some things I never say / Like, ‘Who uses typewriters anyway?’”

(Ott hagytad az írógéped a lakásomban, egyenesen a megkínzott költők osztályából. Vannak dolgok, amiket sosem mondok ki, például: mégis ki használ írógépet (manapság)?)

Ugyanebben a dalban Taylor Swift a kitetovált, „golden retriver“-lelkű szerelméről énekel, aki cigizés után megeszik hét tábla csokit. A tetoválás magáért beszél, hiszen Healyn szép számban díszelegnek tetkók, a csoki azonban burkolt utalás lehet az 1975 egyik slágerére, a Chocolate-ra.

A The Smallest Man Who Ever Lived című dalban a 444.hu szerint Swift arról énekel, hogy a Jehova tanúit idéző öltönyt – a lap fordítása szerint KDNP-öltönyt – viselő Joe Alwyn olyan szerencsétlen, hogy még drogot sem tud vásárolni. Egy másik elmélet szerint azonban az „In your Jehovah's Witness suit, who the fuck was that guy?“ sor szintén Healyre utal, aki gyakran visel öltönyt a koncertjein.

Forrás Simone Joyner / Contributor

Az énekes nyíltan beszélt drogfüggőségéről, 2017-ben bevallotta, hogy heroin addikciója miatt rehabra szorult. A The Alchemy című dalban az énekesnő Healy múltbéli drogproblémáira utalhat, amikor azt énekli:

„He jokes that it’s heroin / But this time with an ‘e.“ (Az angolban a heroine jelentése hősnő, a heroin pedig a drogot jelenti.)

Swift sem most, sem máskor nem említette meg név szerint az exeit a zenéjében, így a Swifitie-k körében rengeteg elmélet szárnyra kapott az évek során az énekesnő múzsáiról.

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Taylor Swift, Azahriah, Manuel és Wavy a hét megjelenései között Playback Péntek: Taylor Swift, Azahriah, Manuel és Wavy a hét megjelenései között 2024.4.19 18:43

2023 júniusában egy meg nem nevezett forrás a People magazinnak úgy nyilatkozott, hogy a zenészek már nincsenek romantikus kapcsolatban, de jól érezték magukat együtt. Taylor Swift jelenleg Travis Kelce NFL-játékossal, Matty Healy pedig Gabbriette Bechtel modellel jár.