2024.4.20 10:42
Olvasási idő 4:53
Maier Péter

Úgy gyarapodnak a súlyos szexuális bűncselekményekről szóló vádak Sean Diddy Combs ellen, hogy már követni is nehéz

Úgy gyarapodnak a súlyos szexuális bűncselekményekről szóló vádak Sean Diddy Combs ellen, hogy már követni is nehéz
Forrás Jeff Kravitz/FilmMagic
ARCOK SEAN COMBS - PUFF DADDY, P. DIDDY, DIDDY SZEXUÁLIS ERŐSZAK SZEXUÁLIS ZAKLATÁS

Nem unatkozhattak Sean Combs ügyvédjei az elmúlt hónapokban. Szinte követhetetlen, mi mindennel vádolják a rapmogult, de most összeszedtük, hogy pontosan mik is kerültek elő vele szemben az utóbbi időben.

Sean Combs, akit Puff Daddyként, P. Diddyként és Diddyként is ismerünk, az immár több mint 50 éves hip-hop egyik legnagyobb mogulja. A kultúra legmeghatározóbb nevei közül jónéhányat neki köszönhetünk, kezdve Notorius B.I.G.-vel, folytatva Mariah Carey-vel, és – a teljesség igénye nélkül – zárva a sort Janelle Monáe-val vagy épp Machine Gun Kellyvel. Az általa alapított Bad Boy Records az r'n'b- és hiphopzene egyik legfontosabb kiadója, Combs pedig olyan gazdasági sikerekre volt képes, amelyre előtte és utána is nagyon kevesen. 

Az 54 éves zenész-üzletembert sosem tekintette a közvélemény egy morális példaképnek, gyakorlatilag végigkísérték karrierjét a jogi procedúrák, amelyek kiváltói között voltak gazdasági bűncselekmények, testi sértés és visszavont jogosítvánnyal való vezetés is. Azonban, ami most zúdul rá, azzal egyik sem ért fel. 

2023 novemberében vádolta meg Combsot Cassandra Ventura r'n'b énekesnő azzal, hogy 12 éves kapcsolatuk alatt többször bántalmazta őt, arra kényszerítette, hogy férfi prostituáltakkal szexeljen, majd videóra vette a csoportos aktust, az évek során pedig rendszeresen verte, félelemben tartotta őt. Venturát aztán újabb vádlók követték, és – miközben Combs mindent tagad – az őt szexuális erőszakkal és bántalmazással vádlók száma gyarapodni kezdett, ráadásul az sem nézett ki jól a hétgyermekes apa reputációja szempontjából, hogy március 25-én Los Angeles-i és miami házánál is szövetségi ügynökök jelentek meg.

De kik és mivel vádolják jelen tudomásunk szerint Diddyt, és hogyan reagált ezekre ő, illetve jogi képviselői? Az ellene folyó jogi eljárások 2023. november 16-én kezdődtek, amikor Ventura bejegyezte ellene az első pert. Cikkünkben összeszedtük, mi történt azóta.

Casandra ‘Cassie’ Ventura

Ahogy fent is írtuk, az r'n'b énekesnő, aki 2005-ben csatlakozott Combs kiadójához, tavaly nyújtott be keresetet a férfi ellen. A bántalmazási minták Ventura szerint már a kapcsolatuk kezdetekor elindultak, amikor a nő 19, a rapper pedig 37 éves volt. Beszámolója szerint 2018-ban, mikor megpróbált véget vetni a kapcsolatnak, Combs betört az otthonába, és megerőszakolta őt. 

Cassie Ventura és P. Diddy 2017-ben Forrás Taylor Hill/Getty Images

Egy nappal a jogi eljárás megkezdése után a felek peren kívül megegyeztek, Ventura a CNN-nek azt mondta, szerette volna „békés körülmények között megoldani az ügyet“, míg a rapper ügyvédje szerint „a peren kívüli megegyezés semmiképen sem a vádak beismerése“ volt. 

Joie Dickerson-Neal

Bírósági papírokra hivatkozva adott hírt 2023 novemberében az NBC News arról, hogy  egy Joie Dickerson-Neal nevű nő pert indított Diddy ellen. A felperes arról számolt be, hogy Combs elkábította, szexuálisan bántalmazta őt, és titokban rögzítette mindezt. Az eset 1991-ben történt, amikor a nő még főiskolás volt.

Kiemelt tartalom
„Gyakorlatilag lefogta a gyerekeket, hogy más bánthassa őket“ – Az otthon dolgozói is kitálaltak a kegyelmet kapott K. Endréről „Gyakorlatilag lefogta a gyerekeket, hogy más bánthassa őket“ – Az otthon dolgozói is kitálaltak a kegyelmet kapott K. Endréről 2024.2.12 14:43

Állítása szerint Diddy nyomást gyakorolt rá, hogy menjen el vele vacsorázni, ő pedig 1991. január 3-án „vonakodva“ beleegyezett, a BBC-n megjelent beszámolója szerint ekkor drogozta be a férfi, aminek következtében olyan fizikai állapotba került, hogy képtelen volt önállóan lábra állni és járni. A perdokumentumban az is szerepel, hogy a férfi felvette a bántalmazást, és megmutatta azt másoknak.

Később New Yorkban és New Jerseyben is feljelentést tett a rendőrségen, beszélt az ügyészséggel, de a tanúnak hívott kollégái azt mondták neki, hogy rettegnek attól, hogy Combs megtorlást fog alkalmazni ellenük, és elveszítik a jövőbeli üzleti és zenei lehetőségeiket, ha vallomást tesznek mellette.

Rodney ‘Lil Rod’ Jones

Február 26-án aztán egy férfi is csatlakozott a vádlók köréhez azzal, hogy a rapmogul szexuálisan zaklatta, bedrogozta és fenyegette. A Combs elleni perben Rodney 'Lil Rod' Jones producer – akivel Diddy legutóbbi albumán dolgozott együtt – arról számolt be, hogy Diddy arra kényszerítette, hogy kapcsolatot létesítsen az általa felbérelt szexmunkásokkal.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Hit Man Lil Rod (@lilrodmadeit) által megosztott bejegyzés

Azt mondta, hogy videó- és hangfelvételek bizonyítják, hogy Combs és a munkatársai „súlyos illegális tevékenységet folytatnak“. A perben 50 Cent egykori barátnőjét és egyik gyermekének anyját, Daphne Joyt azonosították az állítólagos szexmunkások között.

Kiemelt tartalom
Siker, pénz, izzadás – Kipróbáltam a Bikram jógát, és azt is elmondom, ki áll a gyilkos módszer mögött Siker, pénz, izzadás – Kipróbáltam a Bikram jógát, és azt is elmondom, ki áll a gyilkos módszer mögött 2023.11.12 9:31

A kereset azt is állítja, hogy Combs rendszeresen „szexkereskedő partikat“ rendezett kiskorú nőkkel és illegális drogokkal, és utal arra, hogy a lemezkiadó többi vezetője elnézték neki a dolgot, mivel anyagilag részesültek abból, hogy olyan hírességekhez és méltóságokhoz volt hozzáférésük, mint például Harry herceg. A herceg neve ezen felül nem szerepel a dokumentumokban, nem is vádolják semmivel, pusztán példaként kerül említésre, mint híres ember, aki kapcsolatban állt Combsszal.

Combs ügyvédje azt mondta a Los Angeles Timesnak, hogy a kereset „átgondolatlan felsorolást tartalmaz olyan eseményekről, amelyek meg sem történtek“.

A 20 éves Ryan Mendelsohn, aki azon a környéken lakott, ahol Combs Los Angeles-i ingatlanát átkutatták, azt mondta az újságíróknak, hogy látott partikat a házban, illetve nőket az udvaron, és ezek a bulik nem tűntek tipikusnak a számára. „Sokat járok arra, és azt látom, hogy öt-hat lány kint áll, néhányan elmennek, néhányan nem, néhányan bemennek“ – mondta az NBC Newsnak.

Névtelen vádlók

November óta három, neve elhallgatását kérő nő is megvádolta a rapmogult különböző bűncselekményekkel, ketten közülük arról számoltak be, hogy tinédzserként lettek Combs áldozatai.

Novemberben egy névtelen felperes azzal vádolta Diddyt és Aaron Hall énekes-dalszerzőt, hogy 1990-ben vagy 1991-ben megerőszakolták őt és egy barátnőjét, miután találkoztak egy New York-i MCA Records-rendezvényen, ahol a zenészek flörtöltek velük, és italokkal kínálták őket – erről a Rolling Stone számolt be.

Kiemelt tartalom
Példaképek kellene, hogy legyenek? – Betekintés a fociban sorra dagadó bántalmazási botrányokba Példaképek kellene, hogy legyenek? – Betekintés a fociban sorra dagadó bántalmazási botrányokba 2023.10.1 9:53

A kereset azt állítja, hogy Combs és Hall meghívta a nőket utóbbi lakásába egy afterpartyra, ahol a felperest „további italokkal kínálták, és arra kényszerítették, hogy szexeljen Combsszal“, beszámolója szerint ezt követően sokkos állapotba került, majd „Hall berontott a szobába, leszorította és arra kényszerítette, hogy vele is szexeljen“. Miután beszélt a barátnőjével, megtudta, hogy egy másik szobában őt is együttlétre kényszerítették mindkét férfival. Néhány nappal később Combs állítólag meglátogatta a felperest és barátnőjét az otthonukban, ahol „dühös lett, elkezdte bántalmazni és fojtogatni a nőt, olyannyira, hogy az elájult“ – áll a keresetben.

Decemberben érkezett az újabb per, amelyben a rappert csoportos erőszakkal vádolták meg. A névtelen felperes szerint Combs 2003-ban elkábított és társaival együtt megerőszakolt egy 17 éves lányt. A nő szerint a férfi New York-i stúdiójában drogokkal és alkohollal kínálta, majd két társával együtt megerőszakolta. A kereset szexkereskedelemmel vádolta Combsot, az áldozatot állítólag magánrepülővel szállították michigani otthonából New Yorkba.

Hogyan reagált Diddy a vádakra?

Sean Combs határozottan tagadja az ellene felhozott vádakat, és fogadkozik, „harcolni fog a nevéért, a családjáért és az igazságért“. Egy decemberi nyilatkozatában, az egyik névtelen nő által indított pert követően „betegesnek“ nevezte az állításokat, és azt mondta, a vádlói csak „gyors pénzkeresésre vágynak“.

Hadd legyek teljesen világos: nem tettem meg semmit a szörnyű dolgok közül, amiket állítanak rólam“

– fogalmazott.

Diddy 2023 novemberében Londonban Forrás MEGA/GC Images

Combs ügyvédje, Shawn Holley „tiszta kitalációnak“ bélyegezte a beszámolókat.

Megdönthetetlen, vitathatatlan bizonyítékunk van arra, hogy ezek hazugságok. A bíróságon fogunk foglalkozni ezekkel a valótlan állításokkal, és minden megfelelő lépést megteszünk azok ellen, akik ilyesmiket állítanak“

– fogalmazott az ügyvéd.

Jelenleg tehát úgy állunk, hogy vádlói közül Sean Diddy Combsnak eggyel sikerült peren kívül megegyeznie, ami a jogi képviselője szerint nem a vádak beismerését jelenti. A rapmogul mindent tagad, ugyanakkor az ellene felszólalók számának gyarapodása nem azt mutatja, hogy szakadoznának a felhők a feje felett. Ami Diddy kommunikációját illeti, a rapper nem tűnt el a nyilvánosság elől. A közösségi médiában elsősorban a boldog családapa képét mutatja, posztol a gyerekeiről, és látszólag nem foglalkozik az ellene folyó eljárásokkal. Hogy a háttérben mi is zajlik pontosan, arról persze semmit nem tudunk, de biztosak lehetünk benne, hogy az ügyvédei irodájában nem volt uborkaszezon az utóbbi hetekben.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!