2024.4.12 10:37
Olvasási idő 1:22
Krajnyák Petra

Új funkcióval üzen hadat az Instagram a szexuális kizsákmányolóknak és bűnözőknek

TECH-TUDOMÁNY INSTAGRAM INTERNET KÖZÖSSÉGI MÉDIA

Az Instagram "virtuális ellenőrök" segítségével igyekszik megakadályozni, hogy a kiskorúak meztelen fotókat küldhessenek másoknak. Az alkalmazás olyan új funkciókkal bővülhet, mint a privát üzenetekben küldött meztelen képek automatikus elhomályosítása.

Az Instagram új, fiatalok védelmét szolgáló eszközöket vet be a szexuális kizsákmányolás ellen folytatott harcban, írja a Guardian. Az alkalmazás olyan új funkciókkal bővülhet, mint a privát üzenetekben küldött meztelen képek automatikus elhomályosítása.

A közösségi médiavállalat csütörtökön közölte: a szexuális céllal elkövetett átverések és a képmással való visszaélések különböző formái elleni küzdelem részeként kifejlesztett funkciókat már tesztelik. Reményeik szerint ez majd megnehezíti a bűnözők számára, hogy kiskorúaktól explicit, meztelen képeket kérjenek, majd a képek publikálásával fenyegetőzve pénzt vagy szexuális szolgáltatásokat követeljenek. 

Forrás https://theporndude.com/

Mivel a csalók és bűnözők gyakran direkt üzenetben küldött explicit képekkel próbálnak kapcsolatba lépni az áldozatokkal, így hamarosan elindul a nudity protection, vagyis egy meztelenségvédelmi funkció tesztelése is. Ennek célja, hogy megóvja a felhasználókat a kéretlen, meztelenséget tartalmazó felvételektől, valamint arra ösztönzi őket, hogy jól gondolják meg, valóban akarnak-e intim képeket küldeni magukról.

A meztelenséget tartalmazó képek automatikusan elmosódnak, figyelmezteti a fogadót az explicit tartalomra, de lehetőséget ad a felhasználóknak a kép megtekintésre. Ezen kívül a felhasználó rögtön blokkolja a feladót, valamint jelentheti a beszélgetést. A képeket küldő személyek olyan üzenetet kapnak, amelyben felhívják a figyelmüket arra, hogy legyenek óvatosak, amikor intim fotókat küldenek. Sőt, amennyiben meggondolják magukat, visszavonhatják a fotókat, de ezzel sem zárható ki, hogy a címzett esetleg már megtekintette azokat.

Amint élesedik az új protokoll, világszerte minden 18 éven aluli Instagram-felhasználó fiókján automatikusan bekapcsolódik majd, a felnőttek pedig értesítést kapnak róla, így maguk aktiválhatják a nudity protectiont. A szintén Meta által üzemeltetett Facebook és a WhatsApp alkalmazásokon azonban egyelőre nem jelenik meg az új védelmi funkció.

Az Instagram ezen kívül már dolgozik a potenciális szexuális kizsákmányolókat azonosító technológián is, amely a viselkedésük monitorozásával igyekszik azonosítani az erre utaló jeleket. Az ilyen felhasználók hiába keresik fel a kiskorúak profiljait, az üzenetküldő gomb nem jelenik majd meg náluk.

Nemrég egy nigériai testvérpár vallotta magát bűnösnek kiskorú fiúk szexuális kizsákmányolásában az amerikai Michigan államban, egy virginiai seriffhelyettes pedig szexuálisan megzsarolt, majd elrabolt egy 15 éves lányt. Itthon nemrég életfogytiglanra ítéltek egy férfit, aki pornóvideóval kényszerített szexre egy buszmegállóból elcsalt, 11 éves kisfiút. Békésben pedig online játékban csaltak ki meztelen képeket egy tízéves kisfiútól.