2024.4.10 8:53
Olvasási idő 1:02
Szöllősi Anna

2026-ban megújul a Bubi: érkeznek az elektromos biciklik és a külvárosi állomások

KÖZÉLET BICIKLI BUBI BUDAPEST

A tervek szerint 2026-tól elektromos rásegítésű bicikliket is lehet majd bérelni a megújuló fővárosi közbringa-szolgáltatásban, a jelenlegi flotta megduplázódik, valamint növelik az állomások számát és a szolgáltatási területet.

A Kopaszi-gáton átadott új Mol Bubi-állomásnál tartott sajtótájékoztatón Karácsony Gergely budapesti főpolgármester arról beszélt, hogy a 2026 januárjától induló Bubi 3.0 közbringarendszer nagyobb lesz: kezdetben legalább a duplájára – 4500-ra – emelik a bérelhető kerékpárok számát, megjelennek az e-biciklik, több állomás lesz, és a Hungária körgyűrűn kívüli fontos közösségi közlekedési csomópontokon is elérhető válnak majd állomások. 


A főpolgármester fontosnak nevezte, hogy a Bubi többféle igényre választ tudjon adni, és ezért a tervek szerint a flottából ezer kerékpár elektromos rásegítésű lesz. A 3.0-ás fejlesztéssel közel megduplázódna a szolgáltatási terület is: Őrmező, Újbuda, Albertfalva déli része, a József Attila-lakótelep, a kispesti lakótelep és környéke, Kőbánya-városközpont és a kerület déli lakótelepei, a Bosnyák tér, az M3-as melletti lakótelep és az Örs vezér tere is szerepelnek a jövőbeli állomástervek között.

Olyan rendszert szeretnénk kialakítani, ami átviszi Budapestet a 21. századba

– fogalmazott Karácsony, aki szerint a Bubi nem csupán egyszerűen egy közpolitikai eszköz, hanem egy olyan ikon, amely arról szól, hogy hogyan néz ki a jövő városa, amelyben sokkal rugalmasabb közlekedünk.


Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója elmondta, hogy a Bubi nagyon jó céllal jött létre, de „nem igazán vette figyelembe az ügyféligényeket, és ezért nem tudott olyan sikereket elérni," viszont a Bubi 2.0 kialakításánál meghallgatták az ügyfeleiket, és figyelembe vették a digitális fejlődést is – például könnyebbek lettek a kerékpárok, és teljesen új digitális alapú lett a bérlés.

Kiemelt tartalom
10 éves a Láthatatlan Tanoda: bulizz egy nagyot, szerezz menő cuccokat a tombolán, és támogass egy jó ügyet! 10 éves a Láthatatlan Tanoda: bulizz egy nagyot, szerezz menő cuccokat a tombolán, és támogass egy jó ügyet! 2024.4.24 12:56

Walter úgy véli, a jelenlegi közbringarendszer nagy siker: a Bubi 2.0 2021 tavaszi indulása óta mostanra átlépték a 8 milliós bérlési számot, a cél pedig, hogy a Bubi 3.0 legalább olyan fejlődést hozzon, mint amit a Bubi 2.0 hozott.