2024.4.9 16:24
Olvasási idő 0:45
Szécsi Krisztián

Hetvenes éveikben járó aktivisták nyertek pert Svájc ellen, mert hazájuk nem tesz eleget a klímakatasztrófa ügyében

KÖZÉLET POLITIKA TERMÉSZETVÉDELEM

Történelmi jelentőségű győzelmet ünnepelt a KlimaSeniorinnen aktivistacsoport, hiszen ez volt az első alkalom, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága hasonló kérdésben hozott ítéletet. Nem véletlen, hogy Greta Thunberg is velük örült.

Svájci nők egy csoportja az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) pert nyert Svájc ellen, miután keresetükben azt állították, hogy hazájuk nem tesz eleget a klímakatasztrófa leküzdéséért, írja a BBC.

A jellemzően hetvenes éveiket taposó hölgyekből álló KlimaSeniorinnen aktivistacsoport tagjainak nemére és korára hivatkozva nyújtotta be kérelmét, mivel – hangsúlyozták – az idősebb nőket erőteljesebben érintik a felmelegedés okozta hőhullámok.

A bíróság azt határozta meg, hogy Svájc lépései nem voltak elegendőek a klímaválság enyhítése érdekében. Ez az első alkalom, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága a globális felmelegedést érintő kérdésben hozzon ítéletet.

Ahogy azt a Telex is írja, az EJEB döntése kötelező érvényű, így 46 európai országban vezethet jogi változáshoz. Az ítélet kihirdetésekor Greta Thunberg svéd aktivista is jelen volt.

Elisabeth Stern, a csoport egyik 76 éves tagja a BBC-nek azt mondta: azért kezdett el kiállni az ügy mellett, mert az évtizedek alatt végignézte, milyen irányba változik Svájc éghajlata. A KlimaSeniorinnen tevékenységéről így fogalmazott:

Néhányan egyszerűen így vagyunk összerakva. Nem arra születtünk, hogy egy hintaszékben kötögessünk. 


A több mint kétezer tagot számláló KlimaSeniorinnen csoport kilenc évvel ezelőtt kezdett el kampányolni az ügyben, hogy a klímaválság közepette nagyobb figyelmet kapjon a női egészség.