2024.3.26 16:18
Olvasási idő 1:13
Masszi-Rigó Csilla

Teherhajó miatt omlott össze egy híd Baltimore-ban, jelenleg is keresik az eltűnt embereket

ÉLETMÓD HÍD

Kedd hajnalban egy közel háromszáz méter hosszú teherhajó ment neki a Baltimore-i Francis Scott Key híd egyik tartóoszlopának.

Összeomlott egy két és fél kilométeres híd egy része kedd hajnalban az amerikai Baltimore városában, miután nekiütközött egy teherszállító hajó, több gépjármű a vízbe zuhant – közölték a helyi hatóságok.


Maryland állam tűzoltósága az incidenst tömegbalesetnek nevezte. A hatóságokat reggel 1:30 körül riasztották egy Baltimore-ból induló hajó miatt, amely nekiütközött a Francis Scott Key híd egyik tartóoszlopának. A hídon az ütközés pillanatában számos gépjármű, köztük egy vontató tartózkodott. Az ütközést követően a hajótest kigyulladt, majd elsüllyedt. Az incidens során több jármű is a vízbe zuhant, erről azóta több videó is felkerült az internetre.   


A Synergy Marine Group hajózási társaság keddi közleményében megerősítette, hogy a Dali elnevezésű, szingapúri zászló alatt közlekedő konténerhajójuk ütközött neki a baltimore-i hídnak. A közel 300 méteres hajó legénységének nem esett baja. A négysávos közúti hídon tavaly 847 158 személyautó és kisteherautó haladt át, több, mint bármely más kikötői hídon az Egyesült Államokban. 

Kiemelt tartalom
Már az ókor óta tervezik, de most tényleg megépíthetik a világ leghosszabb függőhídját Már az ókor óta tervezik, de most tényleg megépíthetik a világ leghosszabb függőhídját 2023.3.17 16:43

A hajnalban tartott első sajtótájékoztatón elhangzott, hogy két embert élve kimentettek, egyiküket súlyos állapotban vitték kórházba. Legkevesebb hét további embert keres a parti őrség és a helyi mentők egységei, a munkába és a vizsgálatba a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is bekapcsolódott. Az érintettek száma változik, Maryland állam hatóságai „nagyszámú sérültről” számoltak be. A baleset idejében a Patapsco folyó vízének hőmérséklete mindössze 8 fokos volt.

A szerencsétlenség után jelenleg így néz ki az összeomlott híd. Forrás Win McNamee/Getty Images


Paul Wiedefeld, Maryland állam közlekedési ügyekért felelős vezetője arról számolt be, hogy a hídon karbantartó munkások is dolgoztak az éjszakai órákban. James Wallace, Baltimore tűzoltóságának parancsnoka elmondta, hogy a víz alatti radarok több járművet jeleztek a folyó mélyén.
    
A szerencsétlenségről készült videófelvétel szerint a hajó az acél tartóoszlopnak sodródott, ami után a kétszer két sávos acélszerkezetű híd nagy része a Patapsco folyóba zuhant. Az ütközést megelőzően a hajón többször kialudtak a jelzőfények, ami üzemzavarra utalt - mutattak rá a szakértő, de a pontos okot változatlanul vizsgálják. A terrorcselekmény lehetőségét az FBI kizárta.

A baleset miatt Baltimore forgalmas tengeri kikötőjének működését is felfüggesztették.