2024.3.23 11:40
Olvasási idő 1:01
Masszi-Rigó Csilla

Legalább 120 embert megvakítottak a hatóságok az iráni nőjogi tüntetések során

TÁRSADALOM IRÁN MAHSZA AMINI TÜNTETÉS

Egy friss nyomozás szerint az iráni hatóságok legalább 120 embert vakítottak meg teljesen vagy részlegesen a 2022-es tüntetéshullámok során.

Több mint 120, az esetek nagy részében 30 év alatti nőt vakítottak meg az iráni hatóságok a 2022-es nőjogi tüntetések során, derül ki az UC Berkeley Emberi Jogi Központjának nyomozásából. A 22 éves Mahsza Amini halála után bekövetkező, hetekig tartó tüntetések résztvevői részlegesen vagy teljesen elvesztették látásukat, az áldozatok között pedig gyerekek is vannak, egy ötéves kislány például akkor vesztette el látását, mikor kiállt az erkélyre megnézni a tüntető tömeget. ,

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

چشم برای آزادی (@chashm.baraye.azadi) által megosztott bejegyzés

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén is bemutatott nyomozás azt nem mondja ki, hogy a hatóságok célja direkt az lett volna, hogy elvakítsa a tüntetőket, azt viszont igen, hogy az áldozatokat közvetlen közelről lőtték arcon. A nyomozást a Berkeley diákjai vezették le, akik arról nyilatkoztak, megrázó volt, hogy az áldozatok között sok, velük egyidős iráni diákot láttak.

A diákok nyomozása bizonyítékul szolgálhat az iráni vezetők és hatóságok jogi testületek előtti felelősségre vonásához, erről már az ENSZ Emberi Jogi Központjának vezetője, Alexa Koenig beszélt. 

Koenig hozzátette, hogy az eredményeket „az újságírók, az emberi jogi aktivisták és mások is felhasználhatják arra, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak arra, mi történik Iránban – és hogy jobb jövőért szálljanak síkra azokért az emberekért, akik valóban szenvednek a kormányzati elnyomás következményeitől”.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te mennyit tudsz a magyar tüntetésekről? REFRESHER-KVÍZ: Te mennyit tudsz a magyar tüntetésekről? 2024.3.2 9:53

Koenig a Berkeley megállapításait videón keresztül mutatta be Sara Hossain bangladesi ügyvéddel, aki az Iráni Iszlám Köztársasággal foglalkozó független nemzetközi tényfeltáró misszió elnöke. A vizsgálóbizottságot az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa 2022 novemberében hozta létre, és a tanács most mérlegeli, hogy megújítsa-e a mandátumát, és elmélyítse-e a nők jogaiért folytatott kampányok erőszakos elnyomásának iráni vizsgálatát.