2024.3.23 11:04
Olvasási idő 1:27

Terrortámadás történt Moszkva közelében, több mint 93 halott lehet

KÖZÉLET OROSZORSZÁG TERRORIZMUS
Érzékeny tartalom
A cikk tartalmazhat:
  • terméket vagy szolgáltatást 18 éven felüliek számára
  • szex, meztelenség vagy más felnőtt tartalom
  • erőszakos, véres vagy arra érzékenyek számára nem megfelelő tartalom
Igen, elmúltam 18 éves
És el szeretném olvasni a cikket.
Vissza a nyitóoldalraVissza

Legalább négy, más források szerint öt terepruhás fegyveres nyitott tüzet egy Moszkva melletti koncertteremben péntek este, a legújabb értesülések szerint 93 halottja is lehet a terrortámadásnak, melyet az Iszlám Állam vállalt magára.

Terrortámadás történt péntek este a Moszkva északnyugati részéhez közeli Crocus City Hall koncertteremben. Az orosz lapok értesülése szerint legalább négy, más források szerint öt terepruhás fegyveres tört be a helyszínre és támadott rá a koncertezőkre. 

A lövöldözés mellett több robbantás is történt: helyszíni beszámolók szerint a támadók gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ami után tűz ütött ki, a rendezvényközpont teteje leomlott. A merényletet az Iszlám Állam magára vállalta, a támadásnak legalább 93 halottja van, köztük három 18 év alatti gyermek is.

A moszkvai Crocus City Hallban történt a terrortámadás a Piknik zenekar koncertje közben. Forrás Contributor/Getty Images

Az áldozatok azonosítása jelenleg is folyamatban van, az egészségügyi miniszter szerint 115-en kerültek kórházba, közülük 60 ember súlyos állapotban van. Az Iszlám Államhoz köthető Amaq hírügynökség Telegramjára hivatkozva a CNN és a Reuters is arról írt, hogy az ISIS magára vállalta a terrortámadás elkövetését, „keresztények egy nagy gyűlésére” támadtak rá. Szombatra virradóra a hatóságok 11 embert állítottak elő a támadással összefüggésben, az FSZB vezetője, Alekszandr Bortnyikov Putyinnak tett jelentésében azt mondta, hogy a tizenegy ember között van négy terrorista is, akik közvetlenül vettek részt a támadásban, ezt később a Kreml hivatalosan is bejelentette. 

Kiemelt tartalom
Ki az a Vlagyimir Putyin? Ki az a Vlagyimir Putyin? 2024.4.14 9:54

Az orosz hatóságok már korábban is beszámoltak egy lehetséges merénylet megakadályozásáról, az ország március elején jelentette be, hogy meghiúsítottak egy támadást, amelyet egy Iszlám Államhoz köthető afgán csoport tervezett egy moszkvai zsinagóga ellen. Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége arról értesítette március 7-én állampolgárait, hogy szélsőségesek hajthatnak végre terrortámadást Moszkvában, akkor azt javasolták, hogy a következő 48 órában jobb elkerülni a nyilvános rendezvényeket, az azt követő napokban azonban nem jelezték, hogy lehetséges merénylet lenne készülőben. 

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) tájékoztatása szerint a terrortámadás négy résztvevőjét az orosz szakszolgálatok a brajnszki régióban, az ukrán határ közelében fogták el.

Utoljára 2004-ben történt legalább ennyi ember halálával járó terrortámadás Oroszországban, a beszláni iskolafoglalást követő vérengzésben 334 ember, köztük 180 gyermek halt meg. 2002 őszén csecsen fegyveresek mintegy 800 embert ejtettek túszul egy moszkvai színházban. Két nappal később az orosz különleges erők megrohamozták az épületet. A túszmentő akció során 129 túsz és 41 csecsen harcos halt meg. 2017-ben 14 ember halt meg a szentpétervári metróban történt robbanásban. Öngyilkos merénylők 2013-ban 34 embert öltek meg Volgográdban, nem sokkal a szocsi olimpia előtt. 2011-ben pedig öngyilkos merénylők 30 embert öltek meg a moszkvai Domogyedovo repülőtéren.