2024.3.19 15:36
Olvasási idő 1:29
Masszi-Rigó Csilla

Egy különleges hangszerrel és koncertekkel ünneplik a zongora napját Budapesten

ZENE HANGSZER KOMOLYZENE KONCERT MAGYAR ZENE PROGRAMAJÁNLÓ ZENE ZONGORA

A Piano Day nevű eseménysorozat Nils Frahm kezdeményezésére indult el az előző évtized közepén, és immár hatodik alkalommal rendezik meg Budapesten.

A zongora napja alkalmából hatodik alkalommal szerveznek egész estés rendezvényt Budapesten a hangszer tiszteletére. Az idei Piano Day április 6-án a MOM Kultban valósul meg, ahol négy művész váltja majd egymást a színpadon, ráadásul az előadók egy igazi ritkaságon, a páratlan hangzású Una Corda zongorán is játszanak majd.

Az Una Corda. Forrás Klavins Piano

A Piano Day nevű kezdeményezést Nils Frahm, korunk egyik legnagyobb hatású modern klasszikus előadója indította el 2015-ben. Azóta minden év 88. napja – ezzel is utalva a billentyűk számára –, azaz március 29. (szökőévben: március 28.) a zongora napja: ekkor vagy ehhez közeli időpontokban világszerte zongoraközpontú estekkel ünneplik meg a zenetörténelem egyik igen meghatározó hangszerét.

Miért van szüksége a világnak a Piano Dayre? Sok okból. De főleg azért, mert nem fáj megünnepelni a zongorát és mindent körülötte: az előadókat, a zeneszerzőket, a zongorakészítőket, a hangolókat, de legfőképp a hallgatókat

– fogalmazott korábban Nils Frahm.

Hazánkban először 2017-ben valósult meg ilyen esemény Vághy Tamás (Vaghy) szervezésében, azóta pedig a Müpában, az A38 Hajón és a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban is volt már Piano Day. Idén – több hazai esemény mellett – a MOM Kult különleges hangulatú kupolatermébe várják az érdeklődőket április 6-án, szombaton, a Piano Day Budapest szervezői.

Őri-Kiss Botond Forrás Karancsi-Albert Rudolf

Zongorához ül majd Őri-Kiss Botond, aki némi elektronikát visz majd ambientes hangulatú koncertjébe. Mellette fellép a Nuage Projectből ismert Charmet Marc, aki Charmey művésznéven zenél bensőséges hangvételű szólóprojektjében. Olaszországból érkezik Riccardo Roveda, akinek zenéjében az elektronikus chill és a modern klasszikus stílus jegyei keverednek. Az est folyamán egy lemezbemutató koncertre is sor kerül: tavaly megjelent, Pieces & Sketches című albumát több fellépő (Annabori, Palágyi Ildikó, Takács-Nagy Jázmin, Variart Ensemble kamarazenekar) közreműködésével mutatja be Wave of Sound.

Wave of Sound Forrás Jurassza Zsófia

Az eseményen egy hangszerritkaságnak is fontos szerep jut majd: az Una Cordát David Klavins zongoraépítő alkotta meg Nils Frahm megrendelésére. Különleges megjelenésén túl egyedisége többek közt abban rejlik, hogy egy hanghoz csak egyetlen húr tartozik – az ennek köszönhetően létrejövő, páratlan hangzását pedig a Piano Day Budapest eseményén élőben is meghallgathatják az érdeklődők.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te mennyit tudsz a XX. századi magyar könnyűzene legnagyobb legendáiról? REFRESHER-KVÍZ: Te mennyit tudsz a XX. századi magyar könnyűzene legnagyobb legendáiról? tegnap 09:08 -kor

Érdekesség, hogy épp ez a 64 billentyűs Una Corda volt az a prototípus, amellyel Nils Frahm még 2014-ben, Berlinben bemutatta a hangszert, sőt, a 2018-as és 2019-as Piano Day Budapest-koncerteken is ugyanezen játszottak a fellépők. A zongora a 2016 és 2020 között Vácon működő Klavins Piano Manufaktúra volt munkatársának, Miklósi Lilinek köszönhetően érkezik a MOM Kultba.