2024.3.19 9:27
Olvasási idő 0:54
Masszi-Rigó Csilla

Vitézy Dávid is indul Budapesten a főpolgármesteri címért

KÖZÉLET BUDAPEST VÁLASZTÁSOK VITÉZY DÁVID

Már régóta rebesgetik, hogy a korábbi BKK-vezér 2024-ben elindulhat a főpolgármesteri címért, kedd reggel azonban ő maga jelentette be városvezetői szándékát.

„Döntöttem: indulok a főpolgármester-választáson” – jelentette be Vitézy Dávid kedd reggel a Facebook-oldalán.

Vitézy Dávid szerint Budapest a világ legszebb városa, de a mindennapokban nem a „képeslapokról ismert belvárosban élünk”, ha pedig az ember nem a Lánchíd és a Budai Vár környékén sétál vagy él, öt súlyos problémával kell szembenéznie, amelyek szerinte a következők:

  • nincs elég megfizethető lakás, drága az albérlet, 
  • nem elég jó a közösségi közlekedés a külső kerületekből és az agglomerációból,
  • az egészségügyi ellátás színvonala romlik, 
  • a közterek nem elég „otthonosak”, nincs elég zöld és sétálóutca,
  • illetve a körúton túli Budapestet magára hagyták, minden fejlesztési forrás a belvárosba jut.

Vitézy Dávid szerint a problémák fő forrása, hogy Budapest politikai csatatérré változott, ahol a két oldal háborúzik, pedig a választás valódi tétje „pártpolitikai csaták helyett valódi városfejlesztés”.

Ezért indulok a főpolgármester-választáson. Itt születtem, itt nőttem fel, húsz éve dolgozom Budapest fejlesztésén. 

A BKK egykori vezérigazgatója, jelenleg városfejlesztési szakember állítása szerint kész tervekkel rendelkezik, új parkokat és köztereket alakítana ki, megújítaná a HÉV és a vasút vonalát, újabb villamosvonalakat fejlesztene ki, a rozsdaövezetek helyén pedig megfelelő lakásokat építene. 

Vitézy indulását több szakmai civilszervezet és az LMP is szorgalmazta már. A Fidesz múlt héten jelentette be, hogy Szentkirályi Alexandrát indítja főpolgármester-jelöltként, a Jobbik–Konzervatívok színében Brenner Koloman, a Mi Hazánk Mozgalom nevében Grundtner András indul, Karácsony Gergely pedig a Demokratikus Koalíció, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd színeiben újrázik a főpolgármesteri címért.