2024.3.6 9:06
Olvasási idő 0:53
Szécsi Krisztián

Egy családfakutató cég szerint Taylor Swift rokona egy világhírű amerikai költőnek

ARCOK IRODALOM TAYLOR SWIFT

Az Ancestry.com családfakutató cég szerint Taylor Swift és Emily Dickinson hatod-unokatestvérek, egy 17. századi angol bevándorló leszármazottai lehetnek.

Taylor Swift rokonságban áll Emily Dickinson 19. századi amerikai költőnővel az Ancestry.com geneológiai (családfakutató) cég jelentése szerint, derül ki az NBC Today című műsorának exkluzív riportjából.

Taylor Swift karrierje során többször utalt már Emily Dickinson munkásságára. Vajon az énekesnő mindvégig tudott a rokoni szálról? Forrás Wikipedia


Az Ancestry.com kutatásai kimutatták, hogy az énekesnő és a költőnő hatod-unokatestvérek: mindkettejük családfájában megtalálható egy bizonyos 17. századi angol bevándorlótelepes, aki a connecticuti Windsorban kezdett új életet. Az illető Swift kilencedik dédapja és Dickinson hatodik dédapja volt. Az énekesnő felmenői ezután hat generáción át Connecticut államban maradtak, míg végül a családjának ez a része Pennsylvania északnyugati részére nem költözött, ahol beházasodtak a Swift család vonalába.

A hír azért is számít rendkívül izgalmasnak, mert Taylor Swift többször is referált már a költőnőre. Például, amikor 2022-ben átvette az évtized dalszerző-művészének járó díjat a Nashville Songwriters Association Internationaltől: „Ha a dalszövegeim olyannak hangzanak, mint egy levél, amit Emily Dickinson dédnagymamája írt volna csipkefüggöny varrása közben, akkor az azért van, mert pennával írtam“. Ezenfelül az énekesnő rajongói a 2020-ban megjelent Evermore album kapcsán gyakran emlegetik, hogy az egész projektnek olyan hangzása van, mintha Emily Dickinson zenei karrierbe kezdett volna.

Emily Dickinson a massachusettsi Amherstben született. Bár életében csupán 7-10 verse meg, azok is névtelenül vagy tudta nélkül, az egyik legjelentősebb amerikai költőnőnek számít. A legújabb adatok szerint megközelítőleg kétezer verset írhatott. Érzékeny poézisében fontos szerepet kap a nők kérdése, műveiben sajátosan használt tömör, kevéssé túlburjánzó sorokat használt. Magányosan, zárkózottan élt.