2024.3.4 15:32
Olvasási idő 1:49
Maier Péter

Szexuálisan zaklatta 17 éves kollégáját egy magyar McDonald's-dolgozó, aki korábban pap volt

TÁRSADALOM MCDONALD'S SZEXUÁLIS ZAKLATÁS

Az áldozat az üzenetváltásokról készített képernyőfotóival tudja bizonyítani az állításait.

Szexuálisan zaklatott egy 17 éves fiút egy magyar McDonald's-dolgozó, aki korábban pap volt, és akit a munkahelyén emiatt csak Atyának szólítottak – derül ki a 444 hétfői cikkéből.

A zaklatások áldozata egy Balázs nevű fiú, aki diákmunka keretében dolgozott a gyorsétteremben tavaly nyáron. A zaklatásra, azon belül groomingra egyértelmű bizonyítékokkal tud szolgálni a középiskolás fiú, akinek képernyőfotóit a lap nyilvánosságra is hozta a hivatkozott cikkben.

A grooming a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány leírása szerint a szexuális visszaélés olyan formája, „amikor egy felnőtt azért férkőzik egy gyerek közelébe, hogy valamilyen szexuális tevékenységre vegye rá. Ez is a bántalmazás egyik formája. A bántalmazó fél kapcsolatot alakít ki valakivel (ismerkedés, barátkozás), miközben gyakran hazugságokkal próbálja elérni, hogy szexuálisan visszaélhessen vele. A grooming része lehet, hogy a felnőtt megmutatja a nemi szervét, vagy más, egyértelműen szexuális tartalmú fotót, videót küld. Gyakran arra kéri a gyereket, hogy intim képeket készítsen magáról, vagy hogy ő készíthessen ilyen képeket a gyerekről. A grooming előfordulhat egyszerre személyesen és online is”.

Az Atyaként megnevezett zaklató a fiúnak a közös, budapesti munkahelyükön is többször mondott szexuális jellegű dolgokat, például azt, hogy merevedése van.

Kiemelt tartalom
Úgy gyarapodnak a súlyos szexuális bűncselekményekről szóló vádak Sean Diddy Combs ellen, hogy már követni is nehéz Úgy gyarapodnak a súlyos szexuális bűncselekményekről szóló vádak Sean Diddy Combs ellen, hogy már követni is nehéz 2024.4.20 10:42

Egy ponton, mikor a férfi sokadjára kezdeményezett videóhívást a fiúval, unszolni kezdte, hogy végezzenek közös önkielégítést. Az áldozat ezt visszautasította, az Atya ugyanakkor az ágyában fekve a nemi szervére fordította a kamerát. Az áldozat még aznap panaszt tett emailben a McDonald’s jogi osztályánál, ezt követően pedig a műszakvezetőjének is elmondta a történteket. A fiút ezután behívták a magyarországi McDonald’sokat üzemeltető Progress Étteremhálózat Kft. központjába, ahol a cég biztonsági vezetője, a HR-vezető, illetve az akkor még kiskorú Balázs és törvényes képviselője, az édesapja voltak jelen.

Miután a befejezték a vizsgálatot, arról tájékoztatták a fiút, hogy zaklatója már nem dolgozik a McDonald'sban, ugyanakkor Balázs azon kérdésére, hogy bevonták-e a hatóságokat, kitérő választ adtak, illetve az sem volt egyértelmű, hogy kirúgták-e a bejelentés miatt, esetleg valamilyen más okból távozott.

Az étteremlánc – amely itthon 2600 embert foglalkoztat – a 444-nek sem adott bővebb tájékoztatást. A lap ezután kezdett kutakodni a plébános múltja után, és ráakadt egy Facebook-posztra, amelyben egy Balaton-parti plébánia közölte a kaposvári püspök döntését, miszerint az atyát felfüggesztik. Az egyházmegye később megerősítette a 444-nek, hogy a papot egy belső egyházi vizsgálat után, 2018. június 1-jével felfüggesztette, vagyis minden papi hatalom és funkció gyakorlásától eltiltotta. Ez a legsúlyosabb büntetés, amit egy püspök kiszabhat. Az egyházmegye azt is megerősítette, hogy az Atya több éve civil munkában dolgozik, de azt nem közölték, hogy milyen vétség miatt függesztették fel.

Az áldozat fontolgatja a feljelentést, már egy civil jogsegélyszolgálatot is felkeresett.

Ha bántalmazás (akár, szóbeli, lelki, fizikai, szexuális vagy gazdasági erőszak) áldozata vagy, hívd ingyenesen a NANE Segélyvonalat a +36 80 505 101-as telefonszámon, ha pedig jogi természetű kérdésed van, keresd bizalommal a PATENT Egyesület szintén ingyenes jogsegélyszolgálatát a +36 21 20 22 083-as számon.