2024.3.2 11:50
Olvasási idő 0:54
Krajnyák Petra

Illegálisnak nyilváníthatják az LMBTQ-identitást Ghánában

Illegálisnak nyilváníthatják az LMBTQ-identitást Ghánában
Forrás GETTY IMAGES
KÖZÉLET AFRIKA LMBTQ TÖRVÉNY

A ghánai parlament egy új, szigorú törvényjavaslatot fogadott el, amelynek értelmében akár három évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható az LMBTQ+ közösség tagjaira.

Szerdán elfogadta a ghánai parlament azt a törvényjavaslatot, amely akár három évig terjedő börtönbüntetéssel büntetné az LMBTQ-közösség tagjait, emellett maximum ötéves börtönbüntetést szabhatnak ki az LMBTQ+ csoportok alapítóira és finanszírozóira írja a BBC. A törvényhozók elutasították a börtönbüntetés közmunkával és tanácsadással való helyettesítését. 

A konzervatív nyugat-afrikai országban egyre nagyobb az LMBTQ+ jogokkal szembeni politikai ellenállás. A törvényjavaslat, amelyet Ghána két legnagyobb politikai pártja támogatott, csak akkor lép hatályba, ha Nana Akufo-Addo elnök aláírja azt. Korábban azt mondta, hogy ezt akkor teszi meg, ha a ghánaiak többsége ezt akarja. A meleg szexuális érintkezés már most is törvényellenes Ghánában, és három év börtönbüntetést von maga után.

A múlt hónapban az Amnesty International arra figyelmeztetett, hogy a törvényjavaslat jelentősen veszélyezteti az LMBTQ+ emberek alapvető jogait és szabadságát. Az aktivisták attól tartanak, hogy boszorkányüldözésre kerülhet sor az LMBTQ+ közösség tagjai és a jogaikért kampányolók ellen, szerintük egyesek bujkálni kényszerülnek majd. Ezt az ENSZ AIDS ellen küzdő szervének vezetője, Winnie Byanyima is megerősítette.

Ha az emberi szexuális jogok és a ghánai családi értékek törvényjavaslata életbe lép, az fokozni fogja a félelmet, a gyűlöletet, erőszakot szíthat ghánai polgártársaink között, és negatív hatással lesz a szólásszabadságra, mozgásszabadságra és az gyülekezési szabadságra.

A Ghánai Keresztény Tanács és a Ghánai Pünkösdi és Karizmatikus Tanács közös nyilatkozatban közölte, hogy az LMBTQ+ emberek létezése idegen a ghánai kultúrától és családi értékrendtől, emiatt a nemzet polgárai képtelenek elfogadni őket.