2024.4.23 19:20
Olvasási idő 4:30
Vank Antal

Imádják a rajongók a Deadpool & Rozsomák trailereit, de hogy lehet a káromkodó szuperhős a megoldás a Marvel összes problémájára?

Imádják a rajongók a Deadpool & Rozsomák trailereit, de hogy lehet a káromkodó szuperhős a megoldás a Marvel összes problémájára?
Forrás Marvel/ Disney
FILMEK + SOROZATOK DEADPOOL FILMEK MARVEL RYAN REYNOLDS

Wade Wilson már az első előzetesben kijelentette, hogy ő a Marvel Messiása, és úgy néz ki, a Disney a sokáig igencsak hányatott sorsú szuperhős nyakába akasztja a Marvel teljes moziverzumát.

Amikor Deadpool először mutatkozott be a közönségnek a mozivásznakon, ordas mód leszerepelt a rajongók előtt. Nem csoda, hiszen az akkor még Farkas (de az új filmben már a klasszikus, képregényes nevén, vagyis Rozsomákként futó) előzményben konkrétan bevarrt szájjal láthattuk, vagyis pont a lényeg veszett ki belőle.

Nagyon úgy tűnt, hogy a karakter stílusával Hollywood egyszerűen nem tud mit kezdeni: képregényben jópofa volt, hogy folyamatosan bontogatta a negyedik falat, simán kiszólt, és néha ki is cikizte a saját olvasóit, kiadóját, előző vagy aktuális íróját és rajzolóját. Nem fogta vissza a káromkodásokat, és nem igazán zavarta, hány életet olt ki akció közben.

A modern képregényfilmek hajnalán, amikor Cristopher Nolan is vért izzadt, hogy az amúgy brutális szekvenciákkal teletömött A sötét lovag PG13-as besorolást kapjon a tengerentúlon, elképzelhetetlen volt, hogy Deadpool önmagaként létezhessen, amikor pedig a családbarát MCU csúcsra járt, szinte esély sem volt rá. 

Ryan Reynolds közbelép

És ekkor fordulhatunk rá Kanada két lábon járó cinikus, ironikus, de talán legérdekesebb importtermékére, Ryan Reynoldsra. A színész ugyan több gyatra képregényadaptációban is felbukkant (a már említett kiherélt Deadpool mellett többek között a Penge 3 egyik mellék-, és a hatalmasat bukó, az alapanyagot totálisan félreértelmező Zöld lámpás főszereplőjeként), de az ő szívéhez egy igazi, mocskos szájú, a producereknek és a riválisoknak is beszólogató, igazi zsoldos állt közel. Leforgatott hát egy rövidfilmet, amelyben szigorúan NEM számítógéppel generált ruhát hord, vulgáris és brutális. Az ötletet a kétségbeesés szülte: a 20th Century Fox, ami akkoriban még a Deadpool jogait birtokolta, folyamatosan elhajtotta az ötleteit, Reynolds pedig abban reménykedett, hogy egy ilyen kisfilm esetleg meghozhatja az áttörést.

Kiemelt tartalom
A Challengers egy látvány- és hangorgiával felvértezett sportdráma, amit egy szerelmi háromszög súlya emel a műfaj átlaga fölé A Challengers egy látvány- és hangorgiával felvértezett sportdráma, amit egy szerelmi háromszög súlya emel a műfaj átlaga fölé 2024.4.24 17:40


Bár azt mondják, a modern Hollywood, amelyben egy kis ember nagy álmokkal is csodákat tud művelni, már megszűnt, Reynolds afféle „kisemberként” ezzel a bemutatóval elérte a célját. Hogy a Foxnál a kanadai sztár folyamatos cseszegetését unták-e meg, vagy csak úgy voltak vele, hogy nem kockáztatnak túl nagyot, azt sosem tudjuk meg. De az biztos, hogy az X-Men kezdett kifulladni, ez a „hülyegyerek” pedig azt ígérte, kevesebb mint 60 millióból összehozza a Deadpoolt. A történet, mint azt ma már tudjuk, végül egy igazi álomsztori lett: a 2016-ban debütált, képregényhű, véres, cinikus, mocskos és negyedik falat bontogató, de főleg felnőtteknek készült mozi 780 (!) milliót kaszált. 

A kissé gyorsan (két évvel később, az eredeti rendező nélkül) érkező folytatásra éppen ezért már nem sajnálta a pénzt a stúdió, majdnem megduplázta a büdzsét, ami egy-egy Marvel-projekthez képest még így is röhejesen alacsony, 110 millió tudott maradni, és szinte pont fillérre ugyanannyit kaszált vele, mint az elődjével.

A Jogok Ura, avagy Deadpool a halál szélétől a Marvel Jézusig

Nem nagyon lehet elképzelni stúdiót, ami ezek után ne adott volna zöld utat a folytatásnak, azonban a Fox és a Disney végül nagy nehezen kiegyezett abban, hogy utóbbi felvásárolja előbbit, ezzel megszerezve az összes X-Ment, illetve mindent, ami hozzájuk tartozott. A deal része lett a Deadpool is, amire állítólag Reynoldsék meglehetősen rosszul reagáltak: a világegyetem megmentését is szinte gyerekbarátként bemutató Végjáték milliárdos bevételei után elképzelhetetlennek tűnt, hogy egyszer csak Vasember mellett megjelenjen a mocskos szájú, kvázi halhatatlan zsoldos, beszóljon a színészre vagy a Disney-re, aztán premier plánban levágja valaki kezét-lábát.

Bár Reynolds folyamatosan nyugtatgatta a rajongókat, hogy lesz harmadik epizód, sokáig úgy tűnt, hogy őt is csak nyugtatgatják. Aztán a csillagok állása megváltozott: az emberek a mindent lezáró film után egyre kevésbé érdeklődtek a Marvel iránt, jött a Covid, a mozitermek üresen kongtak (már ha kinyithattak egyáltalán), és nagyon úgy tűnt – sőt, valljuk be, tűnik a mai napig –, hogy az odáig úgy-ahogy kész tervekkel rendelkező filmes univerzum nem találja a helyét.


Megosztó vagy botrányosan rossz sorozatokkal, negatív rekordokat halmozó girlpower-filmekkel toporog egy helyben a teljes MCU, amely felett sokan megkongatták a vészharangot. Ebben a helyzetben a Marvel teljhatalmú ura egészen váratlant lépett: ha már a nagyfilmekben is el-eljátszottak a multiverzum fogalmával, ráadásul hamarosan végre ők forgathatnak Fantasztikus négyest (Pedro Pascallal a főszerepben), hát előremenekül, és zöld utat ad az R-nek, vagyis a kifejezetten felnőtteknek szóló filmeknek. A multiverzumnak – no meg a visszaszerzett jogoknak – köszönhetően pedig nemcsak az X-Men nevesebb mutánsai bukkanhatnak fel (és végre nevezhetik magukat annak, amik), de Deadpool is teljesen önmagaként randalírozhat a vásznon.

Egy új korszak

Idén egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy Reynoldsra és csapatára az eddigieknél sokkal nagyobb feladat hárul. Deadpool okosan elbohóckodhatott a saját kis világában, vagyis univerzumában, azonban most egy nagyobb kirakós részese lesz. A Deadpool & Rozsomák első előzetesében ugyanis hősünk szó szerint belesétál az MCU-ba, megtekintheti, hogy a filmek legendás hősei, Amerika Kapitány, Vasember és a többiek mit tettek eddig a világért, majd hozzá illő módon kijelenti, hogy érzi a dolgok súlyát: ő lett „Marvel Jézus”.

Kiemelt tartalom
Látványos harcok és borzalmas karakterek: megnéztük a Polgárháborút, ahol Amerika szembeszáll saját magával Látványos harcok és borzalmas karakterek: megnéztük a Polgárháborút, ahol Amerika szembeszáll saját magával 2024.4.21 9:02

A kiszólás nemcsak a sztoriban fontos, hanem a nézők számára is jelzés: Deadpool ezúttal ugyanis 2024-ben egyedüli Marvel-szuperhősként fog beépülni az MCU-ba, amely ezt követően már biztos, hogy nem lesz ugyanolyan, mint előtte. Reynolds annak idején megfogadta a rajongók előtt, hogy csakis akkor fog újra a vörös gúnyába bújni, ha a stílusából nem kell visszavennie, azzal pedig, hogy az immáron trilógiává bővülő széria megkapta az R besorolást, láthatjuk, hogy a Marvelnek mennyire is fontos ez a film.

Egyelőre elképzelni sem tudjuk, hogy miféle változásokat hoz majd a jövőben. Az viszont jelzésértékű, hogy az egy ideje már a „filmkészítési pokolban” tengődő Penge körül is megtört a hallgatás: ott a direktor jelentette be büszkén, hogy az eredeti tervekkel ellentétben a vámpírokat mészároló „szuperhős” is kizárólag a felnőttek számára lesz majd megtekinthető (legalábbis többek között az Egyesült Államokban, ahol igen komolyan veszik ezeket a besorolásokat). Vagyis sok-sok évnyi családbarát produktumot követően – ami a Marvel-tulajdonos Disney-t ismerve azért nem meglepő – a franchise felnő, vagy legalábbis megpróbálkozik vele.

Rengeteg jelzés van ugyanis arra, hogy Deadpool nem biztos, hogy a „főszálba”, vagyis a makulátlan hősök közé csatlakozik. Az X-Men és az akkor még Farkasnak nevezett karakterétől végleges búcsút vevő Hugh Jackman például azonnal beszállt a projektbe, amint kiderült, hogy lehetősége van erre. De nem a Fox-féle ruhában, hanem egy retró, a képregényrajongók által imádott sárga felszerelésben feszít.

Kiemelt tartalom
5 örökségfolytatás, amit akkor is megéri megnézni, ha nem vagy az eredeti filmek rajongója 5 örökségfolytatás, amit akkor is megéri megnézni, ha nem vagy az eredeti filmek rajongója 2024.4.17 18:31

Ebből és a Disney üzletpolitikájából kiindulva sokan úgy gondolják, hogy Deadpool mégsem annyira a klasszikus MCU-vonalhoz csatlakozik, maximum csak be-benéz majd, de a saját kis univerzumában marad a szünetekben. Egy olyanban, ahová nyugodtan besorolhatja a kétesebb antihőseit Kevin Feige, így próbálva meg mindenkinek kedvezni. Mi ennyire nem látjuk derűsen a jövőt: az MCU igenis döglődik, a Marvel-filmek a teljes világon nem tudtak 220 millió dollárnál több bevételt generálni úgy, hogy még a Marvel Kapitány, vagyis a Marvelek egyik főszereplőjének önálló filmje is át tudta lépni az egymilliárdos határt. 


Ha tehát a Disney ragaszkodik ahhoz, hogy a vásznakon tartsa az MCU-t, akkor drasztikus lépésekre van szükség, márpedig Wade Wilsonnál, avagy Deadpoolnál drasztikusabban senki sem tudna frissebb vért pumpálni a finoman szólva is stagnáló moziverzumba.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!