2024.2.22 12:56
Olvasási idő 0:38
Krajnyák Petra

Európa-szerte Budapesten a legdrágább lakást bérelni az Economist szerint

ÉLETMÓD BUDAPEST LAKHATÁS LAKHATÁSI VÁLSÁG

Londontól Ankaráig összesen 35 nagyváros albérletárait hasonlították össze, és a fizetésekhez képest a magyar fővárosban a legmagasabbak az albérletárak.

Az átlagjövedelemhez képest Budapesten a legdrágább lakást bérelni egész Európában, vette észre az Economist cikkében a Telex.

A brit újság tavaly hozta lére a Carrie Bradshaw-indexet a legnagyobb amerikai városok albérletárainak és az ingatlanok megfizethetőségének felméréséhez. A lap ezúttal az európai ingatlanpiacot mérte fel a Szex és New York hősnőjéről elnevezett képlettel: összesen 35 nagyváros albérletárait hasonlította össze, egészen Londontól Ankaráig.

Forrás Eye Ubiquitous / Contributor

Budapesten a hatalmas infláció miatt 19 százalékkal nőttek az albérletárak, így nem meglepő, hogy lakhatási szempontból a legdrágább európai városnak számít. A lap az átlagos fizetés harmadát szánta a képzeletbeli albérlet kifizetésére, így számításai szerint a magyar főváros mellett Prágában és Lisszabonban is épp olyan nehéz egyedül megfizetni a lakásbérlést, mint New Yorkban.

Amennyiben a keresettől függetlenül vizsgálták a lakbéreket, London és Genf került az első helyre. Ezekben a nagyvárosokban közel évi 34 millió forint jövedelemre lenne szükségünk egy egyszobás lakás bérlésére. A legolcsóbb városnak Ankara bizonyult, ahol már évi 6,5 millió forintos fizetés harminc százalékából fedezni tudjuk a lakhatásunkat.