2024.2.21 12:01
Olvasási idő 0:40
Szécsi Krisztián

Kiakadtak a görög parlamentben, mert a Netflix sorozatában Nagy Sándornak viszonya van a legjobb barátjával

FILMEK + SOROZATOK HOMOSZEXUALITÁS NETFLIX TÖRTÉNELEM

Lina Mendoni görög kulturális miniszter szerint az adaptáció hemzseg a történelemhamisítástól.

Több görög politikusnak sem nyerte el a tetszését, hogy a Netflix a Nagy Sándor: Egy isten születése című történelmi sorozatában homoszexuálisként ábrázolta az ókori uralkodót, írja a 24.hu.

Lina Mendoni, Görögország kulturális minisztere hibáktól hemzsegő ócska fikciónak nevezte az adaptációt, amely hemzseg a történelemhamisítástól. „Nagy Sándornak 2300 éve se volt, és most sincs szüksége egy kéretlen védelmezőre, aki történelmi megítélését, személyiségét és erkölcsiségét érintően akar beavatkozni a történetébe“ – mondta Mendoni. Hozzátette: Görögország nem tesz jogi lépéseket a Netflix irányába, hiszen a görög állam a 19. század óta védi a művészetek szabadságát.

A Netflix-sorozat megközelítésében Nagy Sándornak viszonya volt legjobb barátjával, Héfaisztonnal, ám – Mendoni szerint – egy korabeli forrás sem támasztja alá, hogy a köztük lévő kapcsolat túlment volna a barátságon.

Mendonival egyébként mélyen egyetértett a Niki jobboldali párt elnöke, Dimitrisz Natsziosz is. A politikus véleménye szerint Nagy Sándor megjelenítése sajnálatos, elfogadhatatlan és történelmietlen, hiszen a mai napig vita tárgyát képezi, mennyire volt a homoszexualitás elfogadott az ókorban.  

A Netflix Nagy Sándor: Egy isten születése című sorozatának előzetesét itt lehet megnézni: