2024.2.20 15:44
Olvasási idő 1:08
Masszi-Rigó Csilla

Műholdas földi állomások gyártásába kezd Bridget Mendler, a Sok sikert, Charlie! főszereplője

ARCOK BRIDGIT MENDLER DISNEY ŰRKUTATÁS

Northwood Space néven saját műholdas adatszolgáltató startupot alapított Bridgit Mendler, a Disney Channel egykori sztárja.

Bridgit Mendlert a magyar közönség korábban a Disney Channel olyan produktumaiból ismerhette, mint a Sok sikert, Charlie!, a Varázslók a Waverly-helyről vagy a Limonádé. Ám az egykori Disney-sztár filmes pályafutását maga mögött hagyva az Egyesült Államok legerősebb egyetemeire járt, a Harvard mellett az MIT-t is elvégezte, és úgy tűnik, most kezdi csak igazán kamatoztatni tudását.

Mendler elmondta: az Egyesült Államok Szövetségi Távközlési Bizottságának új űrkutatási hivatalában eltöltött idő révén „teljesen beleszeretett az űrjogba”, ezért 2024-ben saját startupot indított, a Northwood Space vezérigazgatójaként pedig arra szánta el magát, hogy „adatsztrádát” építsen ki a Föld és az űr között. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Bridgit Mendler (@bridgitmendler) által megosztott bejegyzés

Mendler a CNBC-nek adott interjújában azt mondta, a Northwood rakéták vagy műholdak építése helyett a földi állomások tömeges gyártását tűzte ki célul. A teleportként is ismert földi állomások jellemzően nagy méretű és kör alakú antennák, amelyek az űrben lévő műholdakhoz kapcsolódnak. „A világűr számos aspektusban egyre könnyebben válik elérhetővé, de az adatok űrbe és űrből való küldése még mindig nehézkes. Nehezen találsz olyan hozzáférési pontot, ahol kapcsolatba léphetsz a műholdaddal” – mondta.

Kiemelt tartalom
Disney hercegnők, akiknek a karaktere történelmi személyekből inspirálódott Disney hercegnők, akiknek a karaktere történelmi személyekből inspirálódott 2024.4.27 10:32

A vállalat ötlete akkor fogalmazódott meg benne, amikor a világjárvány idején családjával New Hampshire-ben töltötte az idejét – a Northwood egész pontosan egy helyi tó neve is egyben.

Miközben mindenki más kovászt készített, mi antennákat építettünk a Home Depot-ban talált vackokból... és sikerült adatokat fognunk a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal műholdjairól. Számomra azért is fontos a földi oldal, mert valójában ez járul hozzá ahhoz, hogy a világűr hatásait az emberek számára elérhetővé tegyük.

A Northwood, amelyet Mendler a Lockheed Martin két korábbi mérnökével közösen épít, már mintegy 6 millió dollár kezdeti támogatást kapott, reményeik szerint pedig még ebben az évben csatlakozni tud egy Föld körüli pályán keringő űrhajóhoz.