2024.2.20 10:02
Olvasási idő 2:24
Masszi-Rigó Csilla

„Még nem értük el a sikert” – Osváth Zsolt és a tüntetést szervező tartalomgyártók már a következő lépést tervezik

TÁRSADALOM GYERMEKVÉDELMI TÖRVÉNY OSVÁTH ZSOLT TÜNTETÉS

Osváth Zsolt szerint az volna az igazi siker, ha a pedofil bűnsegédek nem járkálhatnának az utcán.

Osváth Zsolt a 24.hu-nak adott interjút néhány nappal azután, hogy az általa, illetve másik nyolc tartalomgyártó által szervezett, Odakint most szörnyek járnak elnevezésű tüntetésre egyes adatok szerint 130 ezer embert sikerült mozgósítani a Hősök terére.

A ZSHOWtime YouTube-csatorna arca úgy nyilatkozott: érzik a közéleti szerepvállalással járó felelősséget, viszont egyelőre még nem tudják, mi legyen a következő lépés.

Ha az a siker fokmérője, hogy ennyi embert utcára tudtunk szólítani, akkor a siker valóban hatalmas. Ha pedig az, hogy pedofilok, pedofil bűnsegédek továbbra is szabadon járkálhatnak az utcán, és olyan kegyelmi döntések születhetnek, amik egyáltalán nem átláthatók, és amikről így még csak nem is tudhatunk, akkor még nem értük el a sikert

– fogalmazott a youtuber, aki péntek este közös színpadon állt ki Pottyondy Edinával, Fancsikai Eszterrel, Tapasztó Orsival, Szabó Márton Csokival és Azahriah-val (a főszervezők között ott volt még a Jólvanezígy másik házigazdája, Nagy Ádám, a Nemakarokbeleszólni arca, Bányai Judit, Gulyás Márton és Gyurkó Szilvia is) a gyermekvédelem mellett. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Osváth Zsolt / YT: ZSHOWtime (@osvvath_zsolt) által megosztott bejegyzés

Ahogy korábban írtuk, a tüntetésen több mint 203 millió forintot sikerült összegyűjtenie a szervezőknek és az Utcáról Lakásba Egyesületnek a bántalmazott, hajléktalanságban élő fiatalok megsegítésére, valamint létrejött két weboldal is: a Bántottak.hu civil kezdeményezésre létrejött oldalon a gyermekbántalmazást elszenvedő áldozatoknak kívánnak segítséget nyújtani, míg a Háromkérdés.hu azért jött létre a szervezők szerint, hogy az emberek ne felejtsék el az elmúlt hetek történéseit, hogyan bánik az állam az állami gondozásban nevelkedő gyerekekkel, valamint hogy a politikusok se tudják lesöpörni a napirendről a gyermekvédelmi ügyeket. A három kérdés a következő: 

„Mit fog tenni a kormány azért, hogy az állami gondoskodásban lévő gyerekek:

  • emberhez méltó körülmények között nőjenek fel,
  • minőségi és az életre felkészítő oktatásban részesüljenek,
  • legyen hova bizalommal fordulniuk, ha abúzus éri őket?”

Osváth Zsolt a 24.hu-nak elmondta: hétfőn közös megbeszélést tartottak a szervezőkkel, egyelőre azonban nem tudják, mi lesz a közös kiállás következő lépése. „Közéleti szerepben nem vagyunk gyakorlottak, a szó szoros értelemben civilek vagyunk, és még abszolút a jövő zenéje, hogy tudunk-e, illetve kell-e ezzel kezdenünk valamit” – mondta.

Úgy nyilatkozott, hogy itt akár be is fejeződhetne a szerepvállalásuk, hiszen a cél az volt, hogy minél több embert az utcára szólítsanak, és elindítsák a társadalmi projektjeiket, azonban érzik a közéleti szerepvállalással járó felelősséget, és tudják, nagyon sokan bíznak bennük, amire igyekeznek rászolgálni. Egyelőre azonban türelmet kérnek azzal kapcsolatban, hogy ezt milyen formában tervezik. Sokkal többen jelentek meg a rendezvényen, mint arra számítottak, így állításuk szerint még emésztik a múlt héten történteket. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Osváth Zsolt / YT: ZSHOWtime (@osvvath_zsolt) által megosztott bejegyzés

Osváth Zsolt szerint ez a kilenc tartalomgyártó azért tudott megmozgatni ennyi embert, mert közéleti kérdésekben hitelesek a követőik előtt, és korábban is kifejtették véleményüket társadalmi kérdésekben.

A kiállás egy másik főszervezője, Fancsikai Eszter úgy fogalmazott: a kiállással azt próbálták elérni, hogy „az emberek kicsit ki tudjanak lépni a tanult közéleti tehetetlenségükből. Az emberek nagy része szomjazik arra, hogy lássanak valaki olyat, akit szeretnek vagy akire felnéznek, és aki felelősséget vállal a közös ügyeinkért.”

Kiemelt tartalom
Híres emberek armadája állt a youtuberek által szervezett pénteki tüntetés mögé Híres emberek armadája állt a youtuberek által szervezett pénteki tüntetés mögé 2024.2.15 9:32

A Nemakarokbeleszólni Instagram-oldal egyik arca szerint át kellene keretezni az influenszer fogalmát, hiszen ezek az ismert arcok akár a közös ügyek iránti felelősségvállalásra is bátoríthatnák az embereket, sőt, szerinte az lenne a minimum, hogy a híres emberek pozitív célokra használják fel az ismertségüket. 

„Az emberek azt gondolják az influenszerekről, ami nagyon sokszor jellemző is, hogy a szereplési vágy és az öncélú magamutogatás hajtja őket. Itt most eszközként használjuk, hogy nagyobb figyelem irányul az ügyre rajtunk keresztül” – fogalmazott.

A Hősök terére szervezett, múlt pénteki tüntetésre – amelyen legalább 50 ezren vettek részt – a Refresher is ellátogatott, ahol arról kérdeztünk titeket, mit gondoltok az influenszerek közéleti eseményekre adott reakciójáról:

Kiemelt tartalom
„Ma már Magyarországon bátorságnak számít kiállni a gyermekvédelem mellett” – 50 000 EMBER A HŐSÖK TERÉN – A Te Hangod „Ma már Magyarországon bátorságnak számít kiállni a gyermekvédelem mellett” – 50 000 EMBER A HŐSÖK TERÉN – A Te Hangod 2024.2.17 17:24