2024.4.25 18:22
Olvasási idő 4:14
Krajnyák Petra

Elszállt az ihlet? Ezek a kínai social media trendek garantáltan felélesztik a kreatív energiáidat

Elszállt az ihlet? Ezek a kínai social media trendek garantáltan felélesztik a kreatív energiáidat
Forrás Shopee
ÉLETMÓD DIVAT INTERNET KÍNA KÖZÖSSÉGI MÉDIA SMINKTREND SOCIAL MEDIA TREND

Köszöntsük a tavaszt kreatív divattrendekkel egyenesen a Douyinról, a kínai TikTokról.

Itt a tavasz, dagad a... klímakatasztrófa. Éppen az ilyen pesszimista gondolatoktól szabadítanak meg a Douyinen (ejtsd: dójin), vagyis a kínai TikTokon terjedő beauty- és divattrendek. A 752 millió aktív felhasználóval rendelkező platformon temérdek inspirációból válogathatunk, legyen szó életmódod bármely aspektusáról.

Most divat fronton mértük fel a helyzetet, és bár a bőség zavarában kissé kapkodtam a fejem, végül erőt vettem magamon, és tolkieni terjedelmű trendgyűjteményem sikerült egy héttételes listára szűkítenem. Nézzük is, hogyan öltözködnek a világ második legnépesebb országában, a teljesség igénye nélkül!

Szerencsehozó hajdíszek

A Fucsien tartományban fekvő Hszinpuban a nők tradicionális kontyaikat virágos fejpánttal ékesítik, a frizura pedig a kínai Z generációsokat is elvarázsolta. A canhua (簪花 zān huā) nevű dekoratív fejdíszhez egy mondás is társul, miszerint ha ebben az életben virágokat tűzöl hajadba, akkor a következő életedben gyönyörű leszel. A fiatal lányok pedig kissé materialista elgondolásból, papírpénzből alkották újra a tradicionális viseletet a gazdagság bevonzásához.

kína, divat, social mediakína, divat, social mediakína, divat, social mediakína, divat, social media
Galéria megtekintése
(6)

A vizsgák előtt állók tollakból, a divatszakmáról álmodozók sminkecsetekből készítettek diadémot a sikeres vizsgák, a karrier és a szépség reményében. A romantikusabb alkatúak kedvenc énekesük képeit, az igazán elkötelezett rajongók pedig kedvenc animekarakterüket is magukra tűzik. 

@candiselin86 Xunpu women’s hairstyle, aka 簪花 zān huā, has been designated as a national intangible cultural heritage. It has been worn by celebrities like Zhao Liying on shows and magazines and have since become a must-try experience when tourists visit the village. #china#chinese#chinesegirl#hairstyle#seventeen#中国#中国人#中国女孩#women#nijigen#greenscreen♬ Old Disney Swing Jazz - Nico

Douyin-smink

A K-, J-, C-beauty, vagyis a koreai, japán és kínai kozmetikumok, esztétika- és sminkpraktikák a közösségi oldalakon keresztül forradalmasítják a nyugati szépségideálokat. Ragyogó, áttetsző bőr, csillogó szemhéj, kiskutyaszemek, koncentrált rózsaszín vagy lila pirosító, erősen pigmentált, fényes vagy félig matt, esetleg ombre-ajkak. A kínai TikTokról elnevezett Douyin-smink Kína egyik legnépszerűbb beauty trendje, amely értelemszerűen virtuális szülőföldjéről kapta nevét.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Asel Akmatova (@aselbbh) által megosztott bejegyzés

A fiatalos bőr mellett aranyos vonások, például a nagy szemek és a dupla szemhéjak is hangsúlyt kapnak. A Douyin-smink egy kelet-ázsiai szépségkoktél, amely magába olvasztja a japán és a koreai trendeket is. A manhua, vagyis a manga stílusú szempillák eléréséhez a műszempillákat nagyobb csomókban helyezik fel, egyszerre természetes, mégis drámai hatást keltve. A képregénybe illő szempár nem lenne igazi a szem alatti „babaháj“, vagyis az aegyo sal (애교살  egjo szál) kiemelése nélkül, amely Dél-Koreában a mindennapi sminkrutin része. 

Dopamintermelő gardrób

A többek között vásárlás, szex és csoki által az agyban felszabaduló kémiai anyagról elnevezett stílusba minden belefér, ami beindítja a boldogsághormonok termelését. Az intenzív, telített, élénk színek, bohó minták alkotta vizuális szimfónia egyenesen a lélekhez szól. Minden egyes öltés, gomb, strassz és matrica célja a viselő hangulatának javítása. Sőt, a merész, vidám divat révén egyfajta euforikus állapotba kerülhetünk. 

@fjkbzppqwn 管他呢,去菜市场我也要当小彩虹#多巴胺女孩#彩虹🌈#我的夏日影集#菜市场#穿搭日記♬ 原创音乐 - 是小熊吖

A népszerű Douyin-influenszer Bajcsou Hsziaohsziung (@白昼小熊 Baizhou Xiaoxiong) tavaly május elején vágott bele Rainbow Dressing sorozatába, amely azóta 470 milliós megtekintéssel büszkélkedhet.

kína, divat, social mediakína, divat, social mediakína, divat, social mediakína, divat, social media
Galéria megtekintése
(9)

Papa-fit

Egy háromdolláros, férfi tank top kisebb uniszex forradalmat robbantott ki. A kínai lányok kisebb méretű férfi felsőket kényelmes, bő fazonú felsőként, farmerrel kezdték párosítani, míg az L-es, XL-es méretűek ruhaként működhetnek. A hazánkban nemes egyszerűséggel „asszonyverő“ fantázianéven futó ruhadarab tökéletesen kiegészíthető bő szárú nadrággal, baseballsapkával. Ideális választás nőnapra a „female empowerment“ jegyében. A nőjogok kevésbé passzív-agresszív szimbólumokkal dolgozó harcosai pedig hosszú szoknyába tűrve egyensúlyban tarthatják feminin és maszkulin oldalukat. 

divat. tiktok, kína, trendek, social mediadivat. tiktok, kína, trendek, social mediadivat. tiktok, kína, trendek, social mediakína, divat, social media
Galéria megtekintése
(14)

A kínai lányok a roppant praktikus, ezer zsebbel megáldott halászmellényre is lecsaptak a férfiosztályon. Buckethattel – ami a hunglishtagadóknak csak halászsapka – amolyan szofisztikált nagypapakülsőt érhetünk el. Komfortérzetüket tovább fokozandó, a shortot helyettesítő férfi alsónadrág mellett hódított a bő, nagypapakardigán is, amellyel animékbe illő iskolai egyenruhát kreáltak. 

@candiselin86 A woman’s tank top uses less fabric, but can cost 10 times the price of a man’s undershirt. So girls are turning to menswear for cheap but high-quality basic items. #chinese#chinesegirl#china#outfitideas#outfitideas#fisherman#styling#underwear#menswear#womenswear♬ Old Disney Swing Jazz - Nico

Nagyi-core

Forrás Mosdress

A Brandy Melville virágos felsőire kísértetiesen hasonlító, virágos nagymamaatléta jóval az eredeti töredékéért beszerezhető bármely kínai szupermarketben, így érthető módon a fiatal generáció rögtön le is csapott rá. A kínai nyugdíjas nénik másik kedvelt darabját, az ezerarcú, bő, virágos otthonkát kínai Z generációs fiatalok bő farmerrel kezdték el hordani a pénztárcakímélő „lezser francia chic“ lookért. 

@candiselin86 As womenswear in China is getting smaller in sizes but higher in prices, these trends can be seen as Gen Z’s pursue of a frugal and chillax way of life. You can wear comfortable and oversized clothes but style them in a way to still be fashionable. #china#chinese#chinesegirl#bm#brandymelville#grandma#grandparents#taichi#ootd#fashion#tiktokpartner#lifeontiktok#greenscreen♬ Old Disney Swing Jazz - Nico

Az igazi nagymamalookhoz pedig hatalmas napszemüveg és gyöngysor is dukál.

A gördeszkás nagyanyó szetthez pedig elég egy jort vagy bármilyen bermudanadrág, egy pár színes szokni és egy pár loafer. 

Forrás Xiaohongshu

Gamer girl-esztétika

Újabb aranyos, vicces és testre szabható Douyin-esztétika. A gamer girl stílus igazi kiberforradalmat robbantott ki Kínában, amely a japán cukiságkultúrán, animék, videójátékok látványvilágán és az e-sportolók kiegészítőin alapszik. Legjellegzetesebb elemei a macskafüles és dekorált fejhallgatók, az animékból ismerős iskolai egyenruha és a cosplay jelmezek. 

@user20268192595811

127.今天是电竞少女~#电竞少女#低像素

♬ original sound - line:ホームページで


Kínában az e-girl és a gamer girl kifejezéseket gyakran felváltva, egymás szinonimáiként használják a közösségi médiában. A mesterkélten természetes clean-girl esztétikától eltérően az e-girl stílus teret enged a feltűnő, szokatlan és IT-érzékeny személyiségeknek. Az elektronikai enteriőr szintén egyéniségünk vászna lehet. A monitorok, technikai kütyük, gamerszékek, fejhallgatók, egérpadok, egerek és LED-es lámpák mind ide tartoznak, hogy csak párat említsünk.

divat, tiktok, kínakína, divat, social media, trenddivat, tiktok, kínakína, divat, social media, trend
Galéria megtekintése
(7)

Metallic Girl 

Forrás Douyin/Vogue China

A fényes, fémes esztétika kevesebb mint három hét alatt 2,2 milliárdos rajongótáborra tett szert a Douyinon. A lakkbőr, a csillogás, a flitter, a fényes szatén, az arany, ezüst és bronz szemhéjfesték, lényegében bármi, ami felkeltené egy szakra érdeklődését, belefér a Metallic Girl esztétikába. Tökéletes módja annak, hogy fényt vigyünk a megfáradt télvégi ruhatárunkba. Ha nem öltöznél lovagi páncélra hajazó szettbe, egy ezüst tusvonallal finom robotos külsőt érhetsz el. Aggass magadra minden kezed ügyébe kerülő ragyogó ékszert, és máris eleven karácsonyfaként villoghatsz a hétköznapi szürkeségben.

divat, kína, tiktokdivat, tiktok, kínadivat, kína, tiktokdivat, kína, tiktok
Galéria megtekintése
(6)
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!