2024.2.15 10:29
Olvasási idő 0:39
Maier Péter

Újabb világhírű reneszánsz festményre csaptak le a klímaaktivisták

TÁRSADALOM FESTMÉNY KÉPZŐMŰVÉSZET KLÍMAAKTIVISTÁK KLÍMAVÁLTOZÁS KULTÚRA

Botticelli "Vénusz születése" című, reneszánsz mesterműve egyike a leghíresebb alkotásoknak, amelyeket megpiszkáltak az aktivisták az utóbbi időben.

Sandro Botticelli reneszánsz festő 1485 és 1486 között született világhírű alkotására, a Vénusz születése című festményére csaptak le az olasz Ultima Generazione (Utolsó Generáció) szervezet klímaaktivistái a firenzei Uffizi gallériában. A művet a klímakatasztrófára utaló nyomtatott képekkel és feliratokkal ragasztották le.

„A kormány továbbra is úgy tesz, mintha januárban nem égtek volna le a mezők“ – kiabálta a két aktivista közül az egyik. „A vízzel nem lesz gond idén nyáron, az árvíz által lerombolt házak véletlen események, és egyáltalán nem emberi döntések okozzák. [szarkazmus – a szerk.] Ahelyett, hogy ezekkel a valós problémákkal foglalkoznának, abszurd törvényeket hoznak“.

Az elmúlt években a világhírű képzőművészeti alkotások váltak a klímaaktivisták (különösen a ködös hátterű Just Stop Oil) célpontjává: még a Mona Lisát és Vermeer Leány gyöngy fülbevalóval című klasszikusát sem kímélték. A hasonló incidenseket követően az olasz parlament nemrégiben azt szorgalmazta, hogy szigorítsák a kulturális helyszínek és műemlékek megrongálóinak büntetését.

Klímaaktivisták figyelmeztetésekkel ragasztják le Botticelli Vénusz születése című festményét a firenzei Uffizi gallériában
Klímaaktivisták figyelmeztetésekkel ragasztják le Botticelli Vénusz születése című festményét a firenzei Uffizi gallériában Forrás Laura Lezza/Getty Images

A két aktivista jelenleg őrizetben van.