2024.3.9 13:05
Olvasási idő 2:32
Kremmer Magdi

Megjelentek a modernkori varázslók és boszorkányok, de miért olyan népszerű a witchcraft napjainkban?

ÉLETMÓD BOSZORKÁNYOK MÁGIA SALEMI BOSZORKÁNYOK VARÁZSLAT

Kártyajóslás, tértisztítás, álomfogók és gyógyító kristályok. Nem kell sokáig keresgélnünk az interneten, hogy varázslatos tartalmakra és eladó, „mágikus” tárgyakra bukkanjunk. De miért terjed ennyire a mágia a digitális technológia korában?

A 2000-es évek elején egy egész generáció lélegzetvisszafojtva várta, hogy levelet kapjon Roxfortból, 20 évvel később pedig szintén egy varázslóiskolában játszódó történet lett a Netflix legnézettebb sorozata. Harry Potter története lassan harminc éve örvend töretlen népszerűségnek, Rowling varázsvilága köré nem csupán a világ legnagyobb rajongói bázisa épült ki, de megágyazott a varázslattal, vámpírokkal és természetfelettivel teli számtalan regénynek és műsornak is. 2023-ban a Wednesday nézettségben lenyomta a Netflix sikersorozatának tartott Stranger Thingst, és fiatalok újabb generációja vágyik mindennél jobban arra, hogy varázslást tanulhasson, ezúttal a Nevermore akadémián.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Wednesday Netflix (@wednesdaynetflix) által megosztott bejegyzés

De nemcsak a könyveink és filmjeink váltak mágikusabbá, a közösségi médiának köszönhetően az otthon gyakorolható varázslatok népszerűbbek, mint valaha és saját magukat modernkori boszorkányokként vagy varázslókként definiáló tartalomgyártókkal van tele az internet. A TikTokon több, mint 51 milliárd alkalommal kerestek már rá a #witchtok hashtagre, videók ezrei adnak tippeket kezdő boszorkáknak, rövid klipekből megtanulhatjuk, hogyan kell kártyából jósolni, megtisztítani az otthonunkat az ártó energiáktól vagy épp összedobni egy szerelmi bűbájt, webshopokról pedig gyógyító erejű kristályokat, álomfogókat és tisztító hatású füstölőket rendelhetünk.

@shaylapatchkid Take what applies & leave the rest 🔮✨ #witchtok#blackwitchtok#witchesoftiktok🔮🌙#witchesoftiktok#witchythings#witchy#spookybabe#spirituality#magik#spelljar#lunarwitch#witchcraft#justwitchythings#fyp#spooky♬ My Girlfriend Is a Witch - October Country

A legtöbb TikTokon elérhető mágikus videó ősi, pogány szokásokból merít ihletet és sokszor olyan rituálékat, gyakorlatokat láthatunk, amik miatt évszázadokkal ezelőtt még üldözték a boszorkáknak kikiáltott nőket. A különböző újpogány vallások, mint a Wicca vagy az újdruidizmus, a huszadik század végén váltak népszerűvé, amikor a New Age jegyében egyre többen fordultak a spiritualitás és ezotéria felé. A hagyományoktól való elszakadás, a keresztény dogmák megkérdőjelezése és a lélek útjának középpontba kerülése mind hozzájárultak ahhoz, hogy az újpogányság teret kapjon és a modernkori boszorkányság elterjedhessen.

@ashandrosee Beginner Witchcraft Series: Part 1 🌙✨ 𝗗𝗶𝘀𝗰𝗹𝗮𝗶𝗺𝗲𝗿: Remember, this is a personal experience. Take what resonates and leave what doesn't. Embrace your unique path! 🌟 • • #WitchcraftTips#BabyWitch#babywitchtok#babywitchtips#babywitchesoftiktok#witch#witchtok#witchcraft#witchesoftiktok#wicca#wiccan#wiccanwitch#pagan#paganism#pagantok#traditionalwitchcraft#traditionalwitchcraft🕯#traditionalwitches#traditionalwitch#beginnerwitchcraft#beginnerwitch#newwitch#howtobeginwitch♬ Ghibli-style nostalgic waltz - MaSssuguMusic

Egy 2017-es kutatás szerint, a milleniálok nagyobb mértékben távolodnak a vallásosságtól, mint bármelyik másik generáció korábban, mégis erősen spirituálisnak vallják magukat. Az egyházból való kiábrándulás ellenére az emberek szükségét érzik, hogy valamilyen transzcendens erőben higgyenek, amely felettünk áll és hatással van a sorsunkra. Legyen szó Istenről, a csillagok állásáról vagy épp varázslatokról, a természetfelettibe vetett hitünk biztonságérzetet és megnyugvást ad, hiszen úgy érezzük: valami nagyobbnak a része vagyunk. A modern, felgyorsult világunkban a boszorkányság valami ősit jelképez, ami segít kapcsolódni a múlttal és a természettel.

Miért érdekel egyre többeket a boszorkányság és a spiritualizmus?
Egyre többen érdeklődnek a spiritualizmus iránt. Forrás Petr Sidorov / Unsplash

Persze nem kell valóban hinni a mágiában ahhoz, hogy valaki szívesen fogyasszon witchcraft tartalmakat. A boszorkányság és varázslat ugyanúgy trenddé vált, mint a barbie- vagy cottagecore. Szárított gyógyfüvek, kristály nyakláncok, bőrkötéses jegyzetfüzetek és hosszú, földszínekben pompázó szoknyák a witchcore elengedhetetlen kellékei. A witchcraft piaca kimondottan széles: számtalan weboldalról válogathatjuk össze a bűbájokhoz szükséges kellékeket, sőt online jóslásért, de akár rontásokért is fizethetünk gyakorlottabb varázslóknak.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Style Analytics (@style.analytics) által megosztott bejegyzés

Bár maga a witchcraft ártalmatlan trendnek tűnik, sokan kritizálják a modern boszorkákat azért, mert más kultúrák hagyományaiból, szokásaiból gyártanak tartalmat és ezt kihasználva termelnek profitot. Az USA-ban egészen 1978-ig törvény tiltotta, hogy az őslakos lakosság elvégezze a hagyományos, gyógynövények füstölésével járó ceremóniáit, de 2018-ban már a Sephorában árultak tisztító zsályát, egy újonnan piacra dobott termék, a “Boszorkány kezdőszett” részeként.

Kiemelt tartalom
Salemi boszorkányok: Négyéves kislány és karibi bevándorló is áldozata lett a világ leghíresebb kirakatperének Salemi boszorkányok: Négyéves kislány és karibi bevándorló is áldozata lett a világ leghíresebb kirakatperének 2023.10.23 10:10

Egyesek szerint káros, hogy különböző kultúrák hagyományai válnak trendivé, mivel sokszor az azokat gyakorlók egyáltalán nem értik az adott szertartás vagy tárgy jelentőségét és nincsenek tisztában annak történetével. Épp ezért fontos, hogy mielőtt kristályokat és zsályát rendelünk az internetről, nézzünk utána kicsit jobban, hogy honnan is ered az adott bűbáj, amibe belevágnánk.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!