2024.2.12 15:38
Olvasási idő 0:36
Szöllősi Anna

24 éves korában meghalt Kelvin Kiptum, a maratoni futás világcsúcstartója

SPORT FUTÁS MARATON SPORT

Vasárnap este egy autóbalesetben meghalt Kelvin Kiptum, a maratoni futás férfi világcsúcstartója.

A 24 éves atléta, Kelvin Kiptum mellett ruandai edzője, Gervais Hakizimana is életét vesztette a szerencsétlenségben, amely az Eldoret és Kaptagat közötti úton történt Kenyában. Az autó harmadik utasát, egy nőt súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.

24 éves korában meghalt a maratoni futás csúcstartója, Kelvin Kiptum
Forrás GettyImages / Michael Reaves

Kaptagat rendőrfőnöke arról számolt be, hogy Kiptum vezetett, más jármű nem volt érintett a balesetben. Kenneth Kimaiyo, Kiptum barátja nem sokkal a baleset után ért a helyszínre, szerinte az autó nagy sebességgel letért az útról, és egy fának ütközött.

A kenyai sztár tavaly a Chicago Marathonon futotta legendás világcsúcsát, 2:00:35 órás idejével elsőként teljesítette a klasszikus távot 2:01 perc alatt. Kiptum a párizsi olimpiára nagy esélyesként utazott volna, férfi maratonon nagy csatára volt kilátás közte és a korábbi világcsúcstartó honfitársa, Eliud Kipchoge között.


„Hihetetlen sportoló, aki hihetetlen örökséget hagyott maga után, nagyon fog hiányozni nekünk“ – nyilvánított részvétet elsők között Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke, aki jelezte, éppen néhány napja ratifikálták az október 8-án futott világrekordot.