2023.3.26., vasárnap

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Közélet
Kovács M. Dávid
2022.12.8 11:32
Olvasási idő  1:29

Az egyik budapesti iskola húzott egy merészet, és eltemette az állami közoktatást

Új erőre kapott a tiltakozás: sávlezárásokkal indult az újabb sztrájknap az oktatásban, már több mint 130 iskola csatlakozott az ülősztrájkhoz. Az egyik gimnázium pedig szimbolikusan elföldelte a magyar oktatást.

Kovács M. Dávid
2022.12.8 11:32 Olvasási idő  1:29
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Csütörtökre újabb országos munkabeszüntetést hirdettek az oktatásban a pedagógus-szakszervezetek. Reggel kilencre már 136 iskola diákjai csatlakoztak az ülősztrájkhoz, közölte a Tanárok a Tanárokért Facebook-oldal.

 

Budapesten több helyen forgalomlassítással tiltakoznak, a PDSZ videója szerint diákok szerveztek ülősztrájkot a Blaha Lujza térre, az Eduline élője szerint a Szentendrei út egyik sávját is elfoglalták a tiltakozók.

 

A Karmelitánál tüntetők dalokat énekeltek, megtapsolták „Magyarország krampuszát, Pintér Sándort“, valamint papírrepülőkkel üzentek a kormánynak, a Telex tudósítása szerint utóbbira azért volt szükség, mert a rendőrök nem engedték őket az épület közelébe.

 

 A budapesti Lauder Javne Iskola előtt folyamatos, délig tartó flashmobot tartanak az iskola tanárai és más ott dolgozók. Az intézmény egyik tanára laptársunknak, a 24.hu-nak azt írta: a forgalmat nem zavarják, csak a járdára vonulnak ki, amikor a gyalogosok lámpája zöldre várt. Az autósok dudálással jelzik támogatásukat.

Közben az ELTE hallgatói és oktatói közösen szerveztek megmozdulást csütörtök reggelre az Egyetem térre, hogy kiálljanak a magyar pedagógustársadalom mellett. Kijelentették: támogatják minden, a jelenlegi oktatási rendszer javításáért küzdő ember erőfeszítését.

 

Az Egyetem téren közösen álltak ki az ELTE-s hallgatók és oktatók a tanárok mellett, a megmozduláson diákok is részt vettek. Forrás: Varga Jennifer /24.hu

 

A 24.hu összeállítása szerint a miskolci Herman Ottó Gimnáziumban és a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban 39-39, a budapesti Homoktövis Általános Iskolában 31, a Kempelen Farkas Gimnáziumban 32 tanár sztrájkol, míg az óbudai II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában szinte az összes tanár.

 

A II. Kerületi Móricz Zsigmond Gimnáziumban egész napos tanítási szünetet rendeltek el. „A tanári karból 33 tanár tagadta meg közös erővel a tanítást. A reggeli élőláncon diáksereg támogatta szeretett tanáraikat” – írja az iskola diákönkormányzata.

 

A budapesti Kosztolányi Dezső Gimnáziumban pedig a tiltakozás egészen szokatlan formáját választották: temetést rendeztek az állami közoktatás számára. Az erről készült videót a Tanárok a Tanárokért Facebook-oldalán lehet megnézni.

Közben a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum tanárai nyolc napig tartó sztrájkba kezdtek, amit az iskola Facebook-oldalán jelentettek be csütörtök délelőtt.

 

Felháborodással tiltakozunk a fenyegetés és aránytalan retorzió ezen formája ellen, és követeljük a kollégák azonnali visszahelyezését állásaikba. (...) Nem lehet tovább halogatni és hallgatni, mert az elhibázott oktatáspolitika évtizedekre fogja tönkretenni hazánk jövőjét

 

– írják a bejegyzésben.

 

Az Eduline emlékeztet: a csütörtöki sztrájknapot még azelőtt hirdették meg a pedagógus-szakszervezetek, hogy kiderült volna, hogy a tankerületek nyolc gimnáziumi tanárt bocsátottak el arra hivatkozva, hogy polgári engedetlenségi akciójukkal megsértették a diákok tanuláshoz való jogát.

 

A 24.hu percről percre követi az eseményeket, folyamatosan frissülő cikküket itt lehet elérni.

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Forrás: 24.hu Thumbnail:  Varga Jennifer /24.hu
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában közélet
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra