2024.2.8 13:47
Olvasási idő 0:32
Szöllősi Anna

A természet és az építészet bravúros találkozása: a vízen lebegő kínai múzeumba nem csak a kultúra miatt látogatnánk el

DESIGN ÉPÍTÉSZET KÍNA MÚZEUM

Isigami Dzsúnja japán építész átvágta a szalagot legújabb projektjén: a Cajsui Művészeti Múzeum egy mesterséges tó felett terül el a kínai Zsicsao városában.

Az egy kilométer hosszú, 20 ezer négyzetméteres Cajsui Művészeti Múzeum (Zaishui Art Museum) azt az optikai illúziót kelti, mintha az épület a vízből emelkedne ki, és a tó felett „lebegne“, köszönhetően az ismétlődő, oszlopos szerkezetnek, ami a tetőszerkezetet tartja.

Az oszlopok közötti térben üvegbetétek kaptak helyet, így az Isigami Dzsúnja (Junya Ishigami) japán építész által megálmodott múzeumban a művészeti tárlatok mellett fullos panoráma is várja a látogatókat – írja a HypeBeast

„Amikor az építészetről gondolkodunk Kínában, az ország hatalmas, kimeríthetetlen tájai ijesztő kihívást jelentenek. A kérdés tehát az: hogyan tudjuk egyenrangú félként kezelni a környezetet és az építészetet kínai kontextusban? Hogyan lehet a környezetet és az építészetet a lehető legközelebb hozni egymáshoz, hogyan lehet a köztük húzódó határt elvékonyítani, miként lehet a természetet megszelídíteni az emberek számára? Ilyen témákról szól ez a projekt" – mondta egy nyilatkozatában Isigami Dzsúnja.

Bravúros építészeti megoldás Kínában.
Forrás Arch-Exist / Zaishui Art Museum