2024.2.9 10:00
Olvasási idő 1:54
Maier Péter

PREMIER: Spontán videoklippel melegíti be új albumát a Dope Calypso

PREMIER: Spontán videoklippel melegíti be új albumát a Dope Calypso
Forrás Sinco Jim / Dope Calypso
ZENE DOPE CALYPSO PREMIER PUNK ROCK

Már a kertek alatt van az underground rockzene meghatározó bandájának új albuma. A Dope Calypso egy spontán videoklippel melegíti be a közönséget, amely itt nálunk látható először.

Új lemezzel érkezik a hazai garázspunk megkerülhetetlen zenekara, a Dope Calypso. A 2021-es Tears To Freshwatert követő nagylemez február 16-án jelenik meg, ezen fog helyet kapni a most napvilágot látó Chasing U. Azt valószínűleg már senkinek sem kell kifejteni, mekkora relevanciája van a zenekar munkásságában a videóklipeknek, legújabb agymenésük pedig itt, a REFRESHER-ön látható először.

A Dope Calypso nem fogja vissza magát, ha videoklipekről van szó. A tavalyi Klipszemlén elhozták a Legjobb rendezés díját, mi is válogattuk már be őket évvégi listába, a tavaly decemberi I Always Try To Make You Cry című dalukhoz készült klipre pedig nem találtunk jobb kifejezést, mint a „vizuális elmebetegség“. 

Ezúttal nem szerették volna túlgondolni, és elengedték a végletekig kimunkált klipkészítési attitűdöt, inkább a spontán hülyeségre rámenve. A videó egy fotózás közepén készült Bátori Gábor ‘sinco’ Jim segítségével. A stylingban az a Nemes Zoé volt segítségükre, aki nemrégiben többek közt a Szegény párák című filmen is dolgozott, a videót a tavalyi Klipszemle Legjobb vágás díját bezsebelő Sipos Bence editálta, a grafika pedig Csekk István munkája. A rögtönzött forgatásról a zenekar frontembere, Sarkadi Miklós mesél:

„Mivel amúgy is a csodálatos galopplemezünkhöz zenekari fotókat és a világ legkisebb sorozatban gyártott tárgyaként éppen elkészülő kapcsolódó vinylünket reklámozó rövidfilm készítés közben ádáz arcoknak beöltözve ádázkodtunk az Expo stúdióban, és mivel minden ilyen alkalom esetén van a közelünkben ködgép, ventilátor, stroboszkóp valamint babaolaj, ezért tökéletesnek tűnt az alkalom egy gerillaklipforgatásra“

– fogalmazott. A „szokványos“ kiegészítőkön felül szerencsére épp egy hegedű is akadt kéznél. Hogy ez hogy került a vintage rock esztétikáját idéző fotózásra? A legjobb, ha ezzel kapcsolatban is a Dope Calypso frontemberét idézzük: „A zenekar csodálatos szerencséje, hogy legalább egy aktív médium tagja mindig van, így a forgatást megelőző este nem lepett meg különösebben, mikor a szokásos borízű belső hangom a hegedű szót suttogta szokásos pajkosan autoerotikus zöngéivel a koponyám belsejében. Még aznap este Vasaló (a zenekar dobosa) felhívott, és közölte, hogy van hegedűjük otthon, amit ennyi év ismeretség után némileg megütközéssel fogadtam“ – mondja Sarkadi Miklós.

A Dope Calypso zenekar
A Dope Calypso zenekar Forrás Sinco Jim / Dope Calypso

Mindezek után fogták, és a fotózásra szánt összes kelléket bevetették, majd igyekeztek természetesen viselkedni a kamera előtt, már amennyire hosszú, fekete parókában, szegecses nyakörvben, bőrcuccokban, egy teljesen testidegen hegedűvel a kézben, délután 3-kor egy stúdióban természetesen lehet átadni a rocksztár életérzést.

Kiemelt tartalom
PREMIER: A hiphopban is kipróbálja magát a Damara zenekar, hallgasd meg, hogy megy nekik! PREMIER: A hiphopban is kipróbálja magát a Damara zenekar, hallgasd meg, hogy megy nekik! 2024.3.22 10:00

A kétszer 3 perces forgatásból egy meglehetősen különleges és furcsa végeredmény született, ezeknél pedig nem is találnánk a Dope Calypsóval kompatibilisebb jelzőket. A dal a banda klasszikus jegyeit hordozza magában, a húzós (poszt-)punkdobokkal, a torz gitárokkal és az elszállós, hátrakevert, nagyterű főénekkel. Közismert, hogy ez a „recept“ élőben is igen jól működik, a rokkolni vágyók pedig meg is tapasztalhatják ezt március 2-án az Akváriumban, ahol a Dope Calypso elsőként mutatja be a február 16-án megjelenő új nagylemez dalait, köztük a Chasing U-t.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!