2024.2.8 11:13
Olvasási idő 0:38
Szöllősi Anna

Jó hír a felvételizőknek: pluszpont járhat az ICDL bizonyítványért

KÖZÉLET EGYETEM ÉRETTSÉGI FELSŐOKTATÁS OKTATÁS

A felsőfokú felvételi időszak során már több egyetem is pluszpontként számítja be az ICDL bizonyítványt. A Műegyetem akár 75 többletpont is adhat egy ilyen dokumentumért.

Idén február 15-ig lehet jelentkezni a felsőoktatási intézmények szeptemberben induló képzéseire. A felsőfokú felvételi rendszerben több intézmény döntött úgy, hogy a digitális kompetenciák terén pluszpontként beszámítja a számítógép-használói „jogosítványt”, vagyis az ICDL (International Computer Driving Licence) bizonyítványt.

Az ICDL (korábbi nevén ECDL) egy olyan nemzetközileg elfogadott mérce, ami tükrözi a digitális műveltséget. Az ICDL-vizsgák tanfolyammal vagy egyéni felkészüléssel is letehetők. Az ICDL három évnél nem régebbi, jól sikerült informatikai és digitális kultúra érettségi után is igényelhető további vizsga nélkül.

Az intézmények közül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, az Óbudai Egyetemen, valamint a Milton Friedman Egyetemen ér többletpontot a bizonyítvány megléte, ráadásul nem is keveset. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem az ICDL Base bizonyítványért 25 pontot, az ICDL Standardért 50 pontot, a fejlett digitális ismereteket igazoló ICDL Advanced tanúsítványért pedig 75 pontot ad a felvételizőknek. Az Óbudai Egyetemen maximálisan 20 pontot ér bármilyen típusú ICDL-bizonyítvány igazolása, míg a Milton Friedman Egyetemen a 7 modulos Standard bizonyítvány 5 pluszpontot biztosít.