2024.2.2 14:26
Olvasási idő 0:33
Szöllősi Anna

Nagyszabású Rembrandt-kiállítás nyílik a szomszédban

KULTÚRA BÉCS FESTŐK KÉPZŐMŰVÉSZET KIÁLLÍTÁS REMBRANDT

Bemutatta 2024-es kiállítási programját a Bécsi Szépművészeti Múzeum, azaz a Kunsthistorisches Museum, ahol először rendeznek nagyszabású Rembrandt-kiállítást. A várható óriási érdeklődés miatt már most elkezdték a jegyárusítást.

Nagyszabású Rembrandt-kiállítással búcsúzik a Bécsi Szépművészeti Múzeum, a KHM igazgatónője, Sabine Haag, aki tizenhat éve vezeti a neves kiállítóházat.

Rembrandt-kiállítás nyílik Bécsben.
Rembrandt Harmensz van Rijn / Önarckép, 1657 Forrás Kunsthistorisches Museum Wien, Gemäldegalerie © KHM-Museumsverband

Az októberben nyitó Rembrandt – Hoogstraten. Farbe und Illusion című tárlat hatvan festményt, rajzot és nyomatot mutat be a 17. századi hollandiai festőművésztől és tehetséges tanítványától, Samuel van Hoogstratentől.

Rembrandt festményei közül hat a KHM saját gyűjteményéből származik, de érkeznek alkotások például a New York-i Metropolitan Museum of Arttól, a londoni Royal Collectiontől, a párizsi Louvre-ból vagy a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumból, továbbá magángyűjtőktől is. A kiállítás középpontjában a színek és az illuzionisztikus technikák állnak, amelyek segítségével a mester és tanítványa „virtuális valóságokat” hoztak létre.

Rembrandt-kiállítás nyílik Bécsben.
Samuel van Hoogstraten / Idős férfi az ablakban, 1653 Forrás Kunsthistorisches Museum Wien, Gemäldegalerie © KHM-Museumsverband

A Rembrandt – Hoogstraten. Farbe und Illusion című tárlat című 2024. október 8. és 2025. január 12. között lesz látható a bécsi Kunsthistorisches Museumban. Mivel a KHM-ben még sosem volt Rembrandt-kiállítás, óriási érdeklődésre számítanak, ezért már február 1-jén elkezdték a jegyárusítást.