2024.4.6 10:14
Olvasási idő 3:22
Kremmer Magdi

Erre figyelj oda az első randin: 7+1 tipp, hogy gördülékenyen menjen az ismerkedés

ÉLETMÓD ISMERKEDÉS RANDIOLDAL RANDIZÁS SZERELEM

Ismerkedni egyáltalán nem könnyű. Most összeszedtük nektek, hogy mire érdemes odafigyelni a randiappos üzenetváltások és az első randik során.

A randiappokon történő görgetés sokszor végtelennek tűnik. Aztán végre meccselsz valakivel, aki tényleg felkeltette az érdeklődésedet. Rengeteget agyalsz azon, hogy milyen üzenettel indíts, kitalálsz egy frappáns kérdést, amire aztán csak egy magányos emoji vagy egy “haha” a válasz. 

 
Mindenki került már hasonló helyzetbe, de nem kell, hogy a csetelés unalmas legyen. Összeszedtük nektek, hogy hogyan tudjátok érdekesebbé és gördülékennyé tenni az ismerkedést az online térben és az első találkozók alkalmával egyaránt.

Így lesz gördülékeny az ismerkedés
Raj és Lucy első randija. Forrás Big Bang Theory (2007-2019) Chuck Lorre Productions Warner Bros. Television

Tanulj meg jól kérdezni!

Lehet, hogy baromira érdekel, hogy a kiszemelted hol született vagy, hogy szereti-e a csokit, de ezek olyan kérdések, amelyekre egy rövid igen vagy nem választ fogsz kapni. Randizás és chatelés közben is kerüld el a zárt kérdéseket, helyette úgy kérdezz, hogy be tudjon indulni a beszélgetés. 

Kérd ki a véleményét, érdeklődj arról, hogy mit szeret csinálni, mi érdekli. Jó indító kérdéskör például, hogy „Mi az, ami a legjobban foglalkoztat jelenleg?”  Ez egy jó módja annak, hogy megtudd, mit csinál szívesen a randipartnered, és valószínűleg lelkesen fog mesélni a hobbijáról vagy kedvenc szórakozásáról. 

Ne faggasd ki a másikat!

Bár a nyílt végű kérdések alapvetően jók, fontos, hogy ne kérdezz túl sokat és kerülj bizonyos témákat. Ha feltettél egy kérdést, amire kapsz egy kimerítő választ, reagálj a témára, próbálj beszélgetni ahelyett, hogy reakció nélkül, újabb kérdésekkel bombáznád a másikat. 


Biztos kíváncsi vagy arra, hogy a kiszemeltednek mikor ért véget az előző kapcsolata vagy hogy mennyit keres, de vannak témák, amiket jobb elkerülni az első csetelések, randik alkalmával. Ne beszélj túl sokat az exedről és a másikat se faggasd, próbáld kerülni a másik pénzügyi helyzetére vonatkozó kérdéseket is és bármit, ami túlságosan személyes lehet. 

Ne csak magadról beszélj!

Persze a faggatás mellett ott van a másik véglet is, amikor az ember elkezd sztorizgatni és a beszélgetésből monologizálás lesz. Mindenkinek baromi kellemetlen végigülni egy olyan randit, ahol egyáltalán nem jut szóhoz. Persze sokan azért beszélnek túl sokat, mert így próbálják oldani a feszültséget vagy palástolni a saját idegességüket. Ha észreveszed, hogy csak magadról beszélsz, vegyél egy nagy levegőt, nyugodj meg és tegyél fel egy (nyitott) kérdést!

Így lesz gördülékeny az ismerkedés
Charlie és Nick is online kezdtek el ismerkedni. Forrás Heartstopper (2022-) See-Saw Films

Ne ítélkezz!

Sajnos akármennyire is szeretnénk, nem fogunk olyan párt találni, akivel mindenben egyezik a véleményünk. Sokan kerülik az ismerkedés során azokat a témákat, amik megosztóak lehetnek, így inkább nem beszélnek politikáról, vallásról, világnézetről. Ezek a témák azonban kimondottan fontosak, és senki nem szeretné a 10. randi után megtudni, hogy a másik egyébként laposföldhívő. Épp ezért teljesen rendben van, ha komolyabb témák is felbukkannak az első randi során, de tartsd tiszteletben a másik véleményét akkor is, ha nem értesz vele egyet. Legrosszabb esetben kiderül, hogy nem illetek össze, és vitáztok egy jót. 

Légy empatikus!

Ahogy senki nem akarja, hogy a véleménye miatt elítéljék, úgy arra sem vágyunk, hogy kritika érjen bennünket, miután megosztunk egy érzékeny dolgot. Ha a randipartnered elmesél neked valami személyeset, mindenképpen hallgasd végig őt és légy támogató. Ne vicceld el a témát, de ha úgy érzed, túl intimmé vált a beszélgetés, jelezd a másik felé, hogy szerinted ez egy nagyon komoly és fontos téma, de most inkább valami másról beszélnél.   

Beszéljetek értékekről és célokról!

Hosszú órákat (és randikat) lehet eltölteni azzal, hogy csak filmekről, könyvekről és hobbikról beszélget az ember. Ha viszont arra vagy kíváncsi, hogy valóban összeilletek-e a kiszemelteddel, érdemes kicsit arról is dumálni, hogy kinek milyen céljai vannak és mit szeretne elérni a következő években. Jó, hogyha az első néhány randin kiderül, hogy hasonlóan gondolkodtok-e a jövőről és ugyanazokat a dolgokat tartjátok-e fontosnak. Ha nem akarsz túl direkt lenni, kérdezd meg, hogy „Hol látod magadat öt év múlva?” vagy érdeklődj a baráti és családi kapcsolatairól. 

Üssétek le a következő randit!

A randin tök jól érzitek magatokat, de nem beszélitek meg a következő találka időpontját. Eltelik néhány nap és egyikőtök sem teszi meg azt a plusz lépést, hogy elkezdje megszervezni az újabb randit és hirtelen véget ér a dolog, pedig akár valami egészen jó is kisülhetett volna belőle. Ismerős a helyzet? 

 
Ha randi közben jól érzed magadat a másikkal, beszéljétek meg a randi végén, hogy mikor találkoztok legközelebb. A találkák után könnyen elbizonytalanodunk a saját és a másik érzéseiben is. „Vajon tényleg érdeklődik irántam?” „Megvolt a kémia köztünk?” vagy „Volt pár dolog, ami nem annyira tetszett benne…” Ilyen és ehhez hasonló gondolatok kúsznak be a fejünkbe és pillanatok alatt lebeszéljük magunkat a második randiról. 

+1 Készülj fel néhány kérdéssel!

A gyakorlatban persze sokkal nehezebb ezeket kivitelezni, ezért készülj fel előre néhány érdekes kérdéssel, amiket bedobhatsz, hogyha úgy érzed, kezd ellaposodni a beszélgetés. 


Ilyen típusú kérdésekkel nem lőhetsz mellé: 

1, Ha bárhova elutazhatnál, hová mennél? 

2, Mi a legjobb dolog, ami történt veled ezen a héten? 

3, Mi a rejtett képességed? 

4, Milyen lenne számodra egy tökéletes nap? 

5, Mit szeretsz a munkádban/tanulmányaidban?

6, Ki a legrégebbi barátod? 

7, Van bármi a bakancslistádon, amit idén szeretnél megvalósítani? 

8, Mi volt a legrosszabb film, amit valaha láttál? 

9, Hogy szoktál kikapcsolódni egy nehéz nap után? 

10, Mi az a téma/dolog, amihez a legjobban értesz? 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!