2024.2.1 16:58
Olvasási idő 0:52
Krajnyák Petra

Egy nappal a Universal bejelentése után máris több popsztár dalait törölték a TikTokról

ZENE OLIVIA RODRIGO TAYLOR SWIFT THE WEEKND TIKTOK ZENE

A TikTok többek között Taylor Swift, The Weeknd és Olivia Rodrigo dalait is eltávolította a platformról, miután a kínai cég vitába keveredett az említett előadók zenéit kiadó Universal Music Grouppal.

Az Universal Music Group (UMG) szerdán jelentette be, hogy licencszerződésük lejárta után nem sikerült megállapodniuk a TikTokkal, így minden UMG-vel szerződésben álló előadó zenéjét el fogják tüntetni a videómegosztóról. A BBC híre szerint a kínai cég csütörtökön már el is távolította az érintett zenészek – köztük Taylor Swift, The Weeknd és Olivia Rodrigo – dalait.

Ahogy arról szerdán beszámoltunk, a két félnek nem sikerült közös megegyezésre jutnia az előadók szellemi munkájának védelméről, így az UMG úgy döntött, teljes zenei katalógusát törölni kell az appról. A platformon már nem hallhatjuk Katy Perry és Ariana Grande eredeti dalait, vagy épp Sophie Ellis-Bextor Murder on the Dancefloor című slágerét, továbbá Billie Eilish What Was I Made For? című virális számának kivételével a fiatal énekesnő összes dalát eltávolították a felület zenetárából.

Azonban a szóban forgó több mint hárommillió dal nem hivatalos, felgyorsított és lelassított változatai továbbra is felhasználhatók lesznek.

Az UMG szerint a TikTok csupán töredékét akarta kifizetni annak az árnak, amit más közösségi oldalak fizetnek a dalaihoz való hozzáférésért. Ezzel szemben a TikTok nyílt levelében kapzsinak nevezte az UMG-t, és azt állította, hogy a kiadó hamis narratívát és retorikát terjesztett az üggyel kapcsolatban.

Kiemelt tartalom
A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? 2024.4.24 18:45

A kínai médiaóriásnak a Warner Music kiadóval azonban sikerült megegyeznie. Az UMG riválisával 2023 júliusában kötött licencszerződést a TikTok, így több előadó – például Beyoncé – hivatalos diszkográfiája elérhető marad a platformon.