2024.1.31 10:10
Olvasási idő 1:32
Szécsi Krisztián

Többet nem használhatjuk néhány kedvencünk zenéit a TikTokon – Világsztárok dalait törlik végleg a platformról

ZENE TIKTOK ZENE

Az Universal Music Groupnak nem sikerült megállapodnia a TikTokkal, így többek között olyan előadóknak mondhatunk búcsút, mint Taylor Swift, Billie Eilish vagy The Weeknd.

Az Universal Music Group (UMG) január 31-én bejelentette, hogy minden gondozásukba tartozó előadóművész zenéjét eltávolítják a TikTokról, miután nem sikerült megállapodniuk a kínai céggel ezen művészek szellemi termékeinek védelméről a mesterséges intelligenciával szemben.

Forrás Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

A Music Business Worldwide (MBW) cikke szerint az UMG és a TikTok közötti tárgyalások három sarkalatos ponton buktak meg: az UMG előadóinak és dalszerzőinek megfelelő kompenzációjának kérdésében; hogyan is védené a TikTok ezen előadók szellemi termékét a mesterséges intelligenciával szemben; és miként kívánja védeni a platform saját felhasználóinak biztonságát az online térben.

Miután a megbeszélések megegyezés nélkül zárultak, az UMG úgy döntött, a teljes zenei katalógusát törölni kell az applikációról, ami megközelítőleg 3 millió dalt jelent.

A TikTok nyílt levélben kommentálta az UMG határozatát:

Szomorú és kiábrándító, hogy a Universal Music Group saját kapzsiságát a művészek és dalszerzők érdekei fölé helyezte.

A Universal hamis narratívája és retorikája ellenére a tény az, hogy úgy döntöttek, elállnak egy olyan platform erőteljes támogatásától, amelynek jóval több mint egymilliárd felhasználója van, és amely ingyenes promóciós lehetőségeket szolgáltat a gondozásukban lévő feltörekvő tehetségeknek. 

A TikTok minden más kiadóval képes volt 'artist-first' megállapodásokat kötni. Egyértelmű, hogy az Universal öncélú lépései nem szolgálják sem a művészek, sem a dalszerzők, de a rajongók érdekeit sem.

Az MWB értesülései szerint a TikTok többek között azért sem kívánta monetizálni az előadóművészek zenei termékeit a platformon, mert az nem egy zenei streamingszolgáltató, ezenfelül pedig a felhasználók nem is tudnak teljes dalokat lejátszani a TikTok mostani beállításai szerint.

Kiemelt tartalom
A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? 2024.4.24 18:45

Az UMG nyilatkozata azonban arról beszél, hogy a kínai cég bizony tett ajánlatot előadóinak kifizetésére, viszont az összeg jóval alacsonyabb volt, mint amiket más platformok hasonló esetben ajánlottak. Az AI-elleni küzdelemről az UMG a továbbiakban csak ennyit mondott: „A TikTok hagyja, hogy a platformot elárasszák az AI által generált felvételek, valamint olyan eszközöket fejleszt ki, amelyek lehetővé teszik, támogatják és ösztönzik az AI-zeneszerzést magán a platformon, majd olyan szerződéseket kínál, amelyek lehetővé teszik, hogy ez a tartalom tömegesen felhígítsa az emberi művészek jogdíjkészletét, ami nem más, mint a művészek AI általi helyettesítésének szponzorálása.“

A döntés értelmében az alábbi művészek zenéi kerülnek le a TikTokról: Taylor Swift, Bad Bunny, Sting, The Weeknd, Alicia Keys, SZA, Steve Lacy, Drake, Billie Eilish, Kendrick Lamar, Rosalía, Harry Styles, Ariana Grande, Justin Bieber, Adele, U2, Elton John, J Balvin, Brandi Carlile, Coldplay, Pearl Jam, Bob Dylan, Post Malone és még sokan mások.