2024.2.1 9:32
Olvasási idő 1:14
Krajnyák Petra

Kiakadt Gábor Zsazsa özvegye, szerinte egy szörnyet idéző tévedés a dívát ábrázoló szobor

KULTÚRA GÁBOR ZSAZSA MAGYAR MŰVÉSZ POPKULTÚRA SZTÁRKULTUSZ

Frederic von Anhalt szerint a mű egyáltalán nem hasonlít Gábor Zsazsára, egy sértés Budapestnek, de megalázó a magyaroknak is.

Frederic von Anhalt herceg 2023 őszén bízta meg Babusa János szobrászt, hogy készítsen szobrot néhai feleségéről, Gábor Zsazsáról. Korábban semmi sem utalt arra, hogy az özvegy elégedetlen lenne, hiszen a múlt heti sajtótájékoztató is rendben zajlott.

Ám mindjárt az esemény után kitört a botrány, mikor Anhalt herceg bejelentette, hogy nem ad engedélyt arra, hogy a szobrot közszemlére tegyék. A magyar származású hollywoodi díva utolsó férje kijelentette, hogy bármi áron új szobrot készíttet.

zsazsa, gábor zsazsa, celeb, hollywood
Forrás Facebook/Zsa Zsa Gabor

A dühös és csalódott özvegy szerint, az elhunyt feleségéről készült szobor mindenkire hasonlít, csak az egykori hollywoodi dívára nem. A szobrot készítő Babusa János értetlenül áll Von Anhalt kijelentései előtt, szerinte a hercegnek eddig nem volt problémája a munkájával, műhelyében tett látogatásai során sem fejezte ki nemtetszését. Von Anhalt a Blikknek elmondta, hogy hiába küldött számos fotót, nem azt a szobrot kapta, amit megrendelt. Állítása szerint eddig 27 és fél millió forintot emésztett fel az alkotói folyamat, beleértve az emiatt tett magyarországi utazásait is.

Tudta, láthatta, hogy a feleségem egy kerekded arcú, mosolygós szépség volt. Ha estélyi ruha volt rajta, az mindig földig ért, kesztyű, ha volt rajta, az mindig az egész karját takarta. De az alkotás fejéről már nem is beszélek! Ez nem Zsazsa, ez egy szörny, ez a szobor úgy néz ki, mint egy női ruhás férfi

– mondta Von Anhalt, aki kijelentette, hogy mindent megtesz azért, hogy a szobrot soha ne állítsák fel. A Blikknek azt is elárulta, hogy Babusa alkotása helyett – kerül, amiben kerül – új szobrot készíttet, amely méltó feleségéhez. Csakhogy az eddig kifizetett hatmillió forinton felül további három millióval tartozik a szobrászművésznek.

A Blikk megkeresésére Megyeri János szobrász azonban kifejtette, hogy egy életnagyságú bronzszobor általában minimum húszmillió forint, és a hatmilliós ár meglehetősen alacsonynak számít. Ám a tartozás kifizetését tovább bonyolíthatja, hogy az özvegy és a szobrász között csupán szóbeli megállapodás történt, szerződést nem kötöttek.

Az RTL Fókusz című műsorának összeállítását itt lehet megnézni: