2024.1.31 15:50
Olvasási idő 0:45
Szécsi Krisztián

Munkaruhákból újrahasznosított textilkollekciót dob piacra az IKEA

DESIGN IKEA TEXTILMŰVÉSZET

A Växelbruk nevű kollekció 2024 februárjától lesz kapható a magyarországi IKEA-áruházakban.

Växelbruk nevű kollekciójában az IKEA újraértelmezte a textilhulladék felhasználhatóságát, és új esélyt adott a már nem használt, európai áruházaiból összegyűjtött munkaruháknak.

Forrás IKEA

A kísérleti projekt során a svéd bútoráruházlánc arra kereste a választ, hogyan lehet második esélyt adni a használt ruháknak. A Refresherhez eljuttatott sajtóközlemény szerint 2020 és 2022 között az IKEA világszerte új munkaruhákat vezetett be a vásárlói találkozópontokon, és ezzel egyidőben az európai áruházaiból összegyűjtötte a már nem használt munkaruhákat.

Ez volt a kiindulópontja annak a kísérleti projektnek, amely azt vizsgálta, a használt munkaruha hogyan alakítható másodlagos nyersanyaggá, és miként lehet a vállalaton belül az újrahasznosítási folyamat összes lépését fejleszteni, a textilhulladék összegyűjtésétől az új termékek előállításáig. 

A tizenhat textiltermékből álló Växelbruk kollekció kínálatában függönyök, díszpárnahuzatok, takarók és táskák is helyet kaptak. A termékek a munkaruhák újrahasznosításából keletkezett textilszálból készültek. A kívánt szín elérése és a kötelező minőségi előírások betartása érdekében ezeket a szálakat más anyagokkal, például használt PET-palackokból származó újrahasznosított poliészterrel vagy még a forgalomba kerülés előtt hulladékká vált textilanyagokkal keverték. A termékek megalkotásához az IKEA a már nem használt és a hibás munkaruhákat is felhasználta.

A Växelbruk sorozat 2024 februárjától lesz kapható a hazai IKEA áruházakban.