2024.1.26 14:17
Olvasási idő 1:12
Szöllősi Anna

Szexuális zaklatás miatt perli a New York-i Modern Művészetek Múzeumát egy performanszművész

KULTÚRA BÍRÓSÁGI ÜGY MARINA ABRAMOVIĆ NEW YORK PERFORMANSZ

Gondatlanság miatt perli a New York-i Modern Művészetek Múzeumát egy performanszművész, miután hétszer tapogatták meg egy retrospektív Abramović-kiállítás alatt, de az intézmény nem tette meg a szükséges lépéseket.

John Bonafede a perben azt állítja, hogy öt látogató is szexuálisan zaklatta a 2010-es, hathetes retrospektív kiállítás alatt. A férfi Marina Abramović Imponderabilia című performanszát adta elő egy társával: kevesebb mint fél méter távolságra álltak egymástól egy ajtóban, meztelenül és mozdulatlanul, miközben a közönség tagjai átpréselődtek közöttük. 

A kereset szerint a múzeumnak nem sikerült megvédenie a művészeket: az elkövetők többnyire idősebb férfiak voltak, és jellemzően Bonafede nemi szervét tapogatták meg, de a bírosági papírok szerint nem ő volt a nem konszenzuális szexuális érintés egyetlen áldozata: női társát valaki szájon csókolta, és a kiállítás más egységein dolgozó művészeket szintén érte inzultus.

Bonafede azt állítja, hogy az első esetet nem jelentette, mert sokk hatása alatt volt, a későbbi támadásokat viszont jelezte a biztonsági szolgálatnak és a kiállítás színpadi vezetőjének.

A kereset szerint a múzeumnak „tudomása volt a kiállítás számos előadójával szembeni folyamatos szexuális támadásokról, mégis szándékosan és gondatlanságból elmulasztotta a korrekciós intézkedéseket annak érdekében, hogy megakadályozza a támadások megismétlődését.”

A bírósági dokumentumok szerint az egyik feltételezett elkövető a MoMA vállalati tagja volt, akinek tagságát visszavonták. Bonafede viszont azt állítja, hogy a múzeum nem fedte fel az őt megtámadó férfiak személyazonosságát, ezért vádat sem tudott ellenük emelni – írja a 24.hu a Guardian cikke nyomán.

A kiállítás ideje alatt a múzeum közleményt adott ki, amelyben reagált a modellek zaklatásáról szóló sajtóhírekre.

Tisztában vagyunk azzal, hogy milyen kihívásokat jelent, ha meztelen előadók vannak a galériákban. Minden látogatót, aki helytelenül megérinti vagy zavarja bármelyik előadót, a MoMA biztonsági emberei kísérik ki a múzeumból.

A Bonafede meg nem határozott összegű kártérítést követel az esküdtszéki tárgyaláson.

Kiemelt tartalom
A közönségre bízta az életét és a testét, máskor órákig véres csontokat mosott – Marina Abramović elképesztő performanszai A közönségre bízta az életét és a testét, máskor órákig véres csontokat mosott – Marina Abramović elképesztő performanszai 2024.1.12 17:52
Ha bántalmazás (akár szóbeli, lelki, fizikai, szexuális vagy gazdasági erőszak) áldozata vagy, hívd ingyenesen a NANE Segélyvonalat a +36 80 505 101-as telefonszámon, ha pedig jogi természetű kérdésed van, keresd bizalommal a PATENT Egyesület szintén ingyenes jogsegély-szolgálatát a +36 21 20 22 083-as számon.