2024.1.23 10:03
Olvasási idő 0:33
Krajnyák Petra

A Himnusz elírásával köszöntötte a magyar kultúra napját a Magyarságkutató Intézet

KULTÚRA IRODALOM KULTÚRA MAGYARORSZÁG

A nyelvművelő tevékenység ösztönzéséért is felelős Magyarságkutató Intézetnek egy extra betűvel sikerült teljesen új értelmet adnia a Himnusz első sorának.

A Kásler Miklós által vezetett Magyarságkutató Intézet a magyar kultúra napján közzétett Facebook-posztjában a Himnuszt szerette volna idézni, azonban az „Isten, áldd meg a magyart” sor kissé átköltve került Kölcsey Ferenc portéjára, írta meg a Gulyáságyú Média.

A nyelvművelő tevékenység ösztönzéséért is felelős intézmény eredeti posztjában a következő sort olvashattuk:

Isten, álld meg a magyart.

Csupán egy betű különbséggel teljesen új értelmet kapott a mondat, áldáskérés helyett ugyanis leginkább arra utal, hogy Istennek el kellene viselnie a magyarokat. Más értelmezés szerint, azt az érzetet kelti, mintha Istennek meg kellene állnia valamilyen cselekvést a magyarokkal kapcsolatban.

A magyar nyelvi értékvesztéssel szembeni irányelvek kidolgozásával és a magyar nyelvi tankönyvprogram fejlesztésével is foglalkozó intézet több próbálkozás után, de végül helyesen posztolta az idézetet. Kölcsey eredeti szövegében egyébként a korabeli helyesírásnak megfelelően „İsten áld meg a’ Magyart” írásmóddal szereppel a Himnusz híres sora.