2024.1.22 15:59
Olvasási idő 0:48
Maier Péter

Megérkezett az okostávcső, ami megmondja, milyen állatot nézel vele éppen

TECH-TUDOMÁNY TECHNOLÓGIA

Ha készülne egy reboot a "Dóra, a felfedező" sorozatból, a 2024-es Dórának nagyon könnyű dolga lenne a Swarovski Optik AX Visio névre hallgató eszközével.

Január első felében lezajlott a CES kütyüexpó, az év egyik legfontosabb technológiai eseménye, amelynek utózengéi szokás szerint hetekig tartanak. Ahogy a 24.hu írja, a legfelkapottabb technológiák idén a mesterséges intelligencia és az átlátszó kijelzők voltak. Más érdekességek is feltűntek azonban az eseményen, köztük a Swarovski Optik okostávcsöve, ami a tájékozatlanabb vadászokon, erdészeken, madármegfigyelőkön vagy túrázókón is segíthet.

Az AX Visio nevű eszköz legfontosabb attribútuma, hogy beépített neurális feldolgozó egységgel (NPU) van felszerelve, ennek köszönhetően a gyártó szerint olyan nagy teljesítményű képfelismerést biztosít, amire más hasonló kütyük nem képesek. Van rajta egy tekerőkapcsoló, amellyel kiválaszthatjuk, hogy madarakat vagy emlősöket keresünk, és ha a látómezőnkben megjelenik egy állat, a távcső név szerint azonosítja azt. Az AX Visio emellett digitális iránytű is, sőt, akár képernyőmegosztással streamelhetjük a mellettünk állónak is a benagyított látványt.

Természetesen jár hozzá telefonos applikáció, amely által letölthetőek a távcső által készített felvételek a mobilunkra, illetve ez szükséges a streamelés funkció használatához is. Az akksi intenzív használat mellett nagyjából két órán át bírja, extra funkciók igénybe vétele nélkül pedig 15 órán keresztül tud működni. Azért lehet, hogy 2024 végére nem fog minden zempléni vadász és erdész nyakából ilyen lógni, az ára ugyanis igen borsos: 4600 euróba, körülbelül 1,7 millió forintba kerül.