2024.1.21 14:12
Olvasási idő 0:41
Krajnyák Petra

Ki keltheti életre a pop királyát? A Las Vegas-i tribute-koncertek szervezői jogi vitába bonyolódtak Micheal Jackson örököseivel

ZENE MICHAEL JACKSON POPKULTÚRA ZENE

Az MJ Live 2012 óta több mint 3600 alkalommal adta elő a pop királya előtt tisztelgő emlékműsorait.

Nemcsak a 2025-ben érkező Micheal Jackson életrajzi film irányította ismét a figyelmet a 2009-ben elhunyt popsztárra. A pop királyának emléket állító MJ Live showműsor szervezői panaszt nyújtottak be a nevadai szövetségi bíróságon, miután állításuk szerint a Jackson-hagyaték örökösei megfenyegették őket imitátoraik beperelésével, írja az NME. Állításuk szerint az örökösök felszólító leveleket küldtek több helyszínükre is, melyekben a MJ Live közelgő koncertjeinek lemondását követelték.

Az MJ Live produkció 2012 óta a Las Vegas-i Tropicana mellett több helyszínen szervez Micheal Jackson emlékkoncerteket. Fennállásuk óta 3600 alkalommal adták elő a műsort. Az MJ Live ügyvédei szerint szándékos és jogtalan beavatkozást történt a működésükbe, mellyel megkárosításukat kívánták elérni. A szervezők szerint jogosultak a pop királyának megszemélyesítésére, az első alkotmánymódosítás, illetve Nevada állam szokatlan képmás törvényeinek köszönhetően.

Nevada államban ugyanis az Elvis Presley-imitálás hagyománya miatt megengedett egy híresség képmásának felhasználása. Az MJ Live szerint egyedi védjegyjogokkal rendelkeznek, melyeket a Jackson-hagyaték képviselői megsértettek, például az MJ The Musical broadway-előadás címválasztásával. Jonathan Steinsapir, a Jackson-hagyatékot kezelő ügyvéd a Billboardnak adott nyilatkozatában komolytalannak nevezte a pert, illetve a szervezők követeléseit is.