2024.1.18 12:49
Olvasási idő 1:31
Masszi-Rigó Csilla

Fontos nemzetközi díjjal jutalmazták a Sziget Fesztivált

TÁRSADALOM FESZTIVÁL SZIGET TÁRSADALOM ZENE

Nem csak a zenei felhozatala miatt kaphat díjat egy fesztivál, a Szigetet legutóbb például a társadalmi ügyek melletti kiállása miatt ismerték el a European Festival Awards gáláján.

Újabb kategóriában ismerték el a Szigetet a legnagyobb presztízsű nemzetközi fesztiválok megmérettetésén, a European Festival Awardson. A gálára szerdán került sor a hollandiai Groningenben, ahol a társadalmi ügyek melletti kiállás kategóriában ezúttal a Sziget törekvéseit díjazta az európai szakemberekből álló zsűri.

Itt az ideje kiállni Európáért, sőt az egész világért. Egy olyan mozgalmat kell létrehoznunk, amely ösztönzi a társadalmi összetartást és támogatja toleranciát”

– írják a Take a Stand-díj létrehozói, kiemelve, hogy arra kell ösztönözni az embereket, hogy kiálljanak a békés párbeszédért, a humanizmusért, a toleranciáért és a kölcsönös megértésért. A Take a Stand-díjat minden évben az a fesztivál kapja, melynek tevékenysége kiemelkedően hozzájárul e célok eléréséhez.

Fontos, nemzetközi díjjal jutalmazták a Szigetet
Fontos, nemzetközi díjjal jutalmazták a Szigetet. Forrás Sziget

Kádár Tamás, a Sziget főszervezője elmondta:

A Sziget a kezdetek óta képviseli ezen értékeket, kiáll az elfogadás, a tolerancia, az egyén szabadsága mellett. Ezeket az elveket, a Sziget DNS-ét alkotó értékeinket több mint egy évtizede az Island of Freedom és a Love Revolution szlogenek égisze alatt foglaltuk össze, de 30 éve meghatározó alappillérei a programszervezésünknek, kommunikációnknak is.

A nagy presztízsű európai fesztiválelismerést, a European Festival Awardsot a Yourope európai fesztiválszövetség és a Virtual Festivals Europe fesztiválhonlap alapította több mint tíz éve. A Sziget eddig kétszer hozta el a „Legjobb Nagyfesztivál” fődíjat, két alkalommal nyert a „Best Line-up” kategóriában is, és nem volt olyan év, hogy ne jutott volna valamilyen kategóriában a legjobbak közé.

Fontos, nemzetközi díjjal jutalmazták a Szigetet
Take a Stand Award Forrás Sziget

Idén a Sziget Szervezőiroda “Az év promótere”, míg a Sziget Fesztivál “Az év lineup-ja” kategóriában is shortlistes volt, a Balaton Sound pedig ismét bekerült a legjobb közepes méretű fesztiválok közé. Végül a Sziget a “Take a Stand” kategóriában végzett az élen olyan fesztiválok versenyében, mint a dán Roskilde, a spanyol Sonraìz, a finn Provinssi vagy a szlovák Pohoda.

Kiemelt tartalom
Az indián popikon: Cher, korunk élő zenei legendája Az indián popikon: Cher, korunk élő zenei legendája 2024.6.10 17:01

A Sziget – a European Festival Awardstól függetlenül – egy másik nemzetközi megtiszteltetésben is részesült nemrég: az „A Greener Future” (AGF) tanúsítvány a Sziget fenntarthatósági törekvéseit ismerte el. Az értékelés a fenntarthatóság olyan területeinek részletes elemzését foglalja magában, mint a közlekedés, az energiafelhasználás, a hulladékkezelés, a vízhasználat, a helyi környezet védelme, a CO2-kibocsátás vagy a vendéglátás.

„Az AGF tanúsítás nagyon értékes számunkra, mivel lehetővé teszi, hogy felülvizsgáljuk és értékeljük erőfeszítéseinket” – emelte ki Dominus Ákos, a Sziget fenntarthatósági menedzsere. „Részvételünkkel nemcsak további ismereteket szerzünk a témában, hanem erős kapcsolatokat is építünk az iparágunk hasonlóan gondolkodó embereivel. Így a fenntarthatóbbá válás mellett a jövőbeni partnerségeket és a versenyképességet is erősítjük."