2024.1.19 19:45
Olvasási idő 2:15
Szöllősi Anna

Aviátor, merész színek és állatminta – Ilyen kabátokba bújunk 2024 leghidegebb napjain

Aviátor, merész színek és állatminta – Ilyen kabátokba bújunk 2024 leghidegebb napjain
Forrás GettyImages / Julien Hekimian
DIVAT DIVAT ÖSSZEÁLLÍTÁS TREND

Mi melegítheti fel meggyötört, fáradt testünket az ünnepek után, alig túlélve a Blue Mondayt (a forralt boron kívül)? Talán egy szép kabát. Hoztunk öt stílust, amik a divatlapok szerint nagyot mennek és biztosan szembejönnek a kirakatokban ezen a télen.

Te is minden porcikáddal utálod a telet, és azon vagy, hogy maradandó (fagyási) sérülések nélkül vészeld át? Egy merész rúzs vagy színes kabát talán valami örömet és színt vihet a szürke hétköznapokba, 2024-ben az extravagáns és klasszikus vonalak is hódítanak.

1.) Állatminta

Időről időre visszatérnek a divatba az állatmintás gúnyák, az idei évben pedig a luxusmárkák is meglovagolták az ismét felfelé ívelő hájpot: Stella McCartney a párizsi divathéten robbantotta állatmintás pulcsijait, kiegészítőit és kabátjait, a COS vagy a Topshop kínálatában is találunk hasonlót, és Kim Kardashian sem veti meg a feltűnő mintát (és a feltűnő bármit.) A leopárd- vagy zebraminta, illetve a kígyó- és krokodilminta is elég megosztónak számít, de azzal talán még a legnagyobb ellenségei sem tudnának vitatkozni, hogy mindig lesz némi létjogosultsága a divat világában. Idén az állatos nyomatok várhatóan velúrral és lakbőrrel lesznek kombinálva, és a jól bevált állatmintás műszőrmével sem lőhetünk mellé. 

Ezek a kabátok lesznek menők 2024 telén.
Kim Kardashian Forrás GettyImages / Raymond Hall / GC Images)


És egy személyes szál, ami fixen eltört bennem valamit: az állatmintáról mindig az a Fishing on Orfű fesztiválon történt, tavalyi eset fog eszembe jutni, amikor egy idegen férfi megjegyezte a leopárdmintás maxiruhám láttán: „Ilyen nagy gepárd nincs is!“ Azóta sem tudom, hogy ez a világ bókja, vagy egy goromba sértés volt, de a sztori tanulsága, hogy három-hat fröccs után minden vadmacska ugyanúgy néz ki.

2.) Szőrmés aviátor 

Nagymamáink többnyire még állatok szőréből készült bundákat viseltek, amiért ma már sanszos, hogy festékkel öntenének le az állatvédők. A nerc- vagy csincsillabunda hasonlóan nagyasszonyos, de sokkal környezettudatosabb alternatívája a műszőrme, amivel még állatok vére sem tapad a testedhez. Az idei szezon egyik slágere az aviátor fazonú műbőr vagy velúr modellek szőrme díszítéssel vagy béléssel a gallérrészen, a zsebeken vagy az ujjvégeken.

Ezek a kabátok lesznek menők 2024 telén.
Katy Perry Forrás GettyImages / Jose Perez / Bauer-Griffin / GC Images

Bár a fast fashion boltokban is ott vannak a szőrmés kabátok, a turkálókban ezernyi „preloved“ darab várja új, szerető gazdáját. Ebben a cikkünkben egyébként összegyűjtöttünk hét budapesti vintage ruhaüzletet (ami nem csak a hipszterek kincsesbányája), ha nem tudnád, merre indulj el kabátbeszerző expedícióra. 

Kiemelt tartalom
7 budapesti vintage ruhaüzlet, ami nem csak a hipszterek kincsesbányája 7 budapesti vintage ruhaüzlet, ami nem csak a hipszterek kincsesbányája 2022.11.24 16:28

3.) Elegáns maxi 

A klasszikus, elegáns maxikabátot nem neveznénk valami forradalmian új dolognak, sőt valószínűleg erre mondanák rá a női magazinok hangzatos címei, hogy örökzöld darab. Az influenszerek és sztárok főleg a bézs, fehér, szürke vagy fekete színekre esküsznek, aminek egyszerűsége kombinálható olyan izgalmas részletekkel, mint az aszimmetrikus öv vagy egy feltűnő gomb. 

Ezek a kabátok lesznek menők 2024 telén.
Gigi Hadid Forrás GettyImages / Gotham / GC Images

4.) Steppelt

Az őszi-téli szezonban leporolt steppelt dzsekik jól hőszigetelnek, a legtöbb modell mégsem kelt bumfordi hatást – kivéve, ha a steppelt kombinálva van a pufikabáttal, mint az alábbi képen, akkor fixen úgy fogsz kinézni, mint egy Michelin baba. A klasszikus szabásminták mellett nagyot mennek a geometriai formák, amikhez olyan, viszonylag low-budget boltokban is hozzájuthatunk, mint a Reserved vagy a Mango, de a kifutókon is helyet kaptak az extravagáns steppelt darabok: a tervezők mostanában kifejezetten szeretnek feltűnő szín- vagy anyagmegoldásokkal játszani.

Charline Prat Forrás GettyImages / Julien Hekimian

5.) Merész színek

Bár a legtöbben ősszel és télen földszínű kabátba bújnak, a Vogue szerint idén a merész színek viszik a prímet – bár szerintünk a színkavalkád a ruhatárban nem feltétlen 2024 sajátossága kellene, hogy legyen. A Max Mara, az Ugg vagy a NA-KD kollekciója is bátran kombinálja a feltűnő árnyalatokat a legkülönfélébb textúrákkal és technikákkal, például gyapjúval, bőrrel, kasmírral vagy kötöttel. 

Ezek a kabátok lesznek menők 2024 telén.
Anya Taylor-Joy Forrás GettyImages / Photo by Raymond Hall / GC Images)

És miért jó még egy feltűnő, színes kabát? Azért, mert biztosan ellopja a show-t, és akár egy pizsamát vagy egy melegítőt is simán felvehetsz alá.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!