2024.1.16 10:05
Olvasási idő 1:54
Maier Péter

FIFA-gála: a focisták is megszavazták, ki volt a tavalyi év legjobbja

SPORT FOCI LIONEL MESSI

Az év legszebb góljának járó Puskás-díjat is átadták.

Hétfőn tartották az idei FIFA-gálát, azaz a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség éves rendezvényét, amelyen olyan, a nemzetközi labdarúgásban szignifikáns tényezőt jelentő emberek is részt vettek, mint Mészáros Lőrinc, a felcsúti akadémia elnöke, Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője és Puskás-ügyi nagykövet, illetve Csányi Sándor, az MLSZ elnöke.

Meglepő is, meg nem is, de az év férfi labdarúgójának azt a Lionel Messit választották, aki az Aranylabda után ismét megelőzte Erling Haalandot. Fontos háttérinformáció az is, hogy a 2022-es világbajnokság ebbe már nem számít bele, így Messi vébécíme nem indokolhatta a díjat, de a szurkolók, az újságírók, a játékosok és az edzők szavazatai alapján így is ő volt 2023 legjobbja, annak ellenére, hogy az év nagy részében már nem topligás szinten, az amerikai Inter Miamiban játszott. A szavazáson Messi és Haaland ugyanannyi pontot szereztek, így a válogatott csapatkapitányok voksait priorizálták, ami alapján az argentin volt a jobb.

Lionel Messi nem volt ott a díjátadón, helyette Thierry Henry vette át a szobrot
Lionel Messi nem volt ott a díjátadón, helyette Thierry Henry vette át a szobrot Forrás Jose Breton/Pics Action/NurPhoto via Getty Images

Az év edzője a Manchester Cityvel triplázó Pep Guardiola lett, a legjobb kapusnak Edersont választották. A Fair Play-díjat a brazil válogatott kapta, amiért teljesen feketében lépett pályára, hogy így álljon ki Vinícius Jr. mellett, ugyanis a Real Madrid támadóját folyamatos rasszista támadások értek a spanyol bajnokságban.

A nőknél az év játékosa a spanyol Aitana Bonmatí lett, míg az év edzőjének a vébégyőztes angol válogatott holland kapitányát, Sarina Weigmant válaszották.

Átadták a legendás magyar labdarúgóról elnevezett Puskás-díjat is, amely az év legszebb góljáért jár. Ezt a brazil Guilherme Madruga, a Botafogo játékosa zsebelte be egy tizenhatoson kívülről ollózott találatért. 

A díjazottak

az év legjobb férfi játékosa: Lionel Messi (argentin, Paris Saint-Germain/Inter Miami)

az év legjobb női játékosa: Aitana Bonmatí (spanyol, Barcelona)

az év férfi kapusa: Ederson (brazil, Manchester City)

az év női kapusa: Mary Earps (angol, Manchester United)

az év edzője férfi csapatnál: Josep Guardiola (spanyol, Manchester City)

az év edzője női csapatnál: Sarina Wiegman (holland, az angol női válogatott szövetségi kapitánya)

FIFA különdíj: Marta (brazil)

FIFA Puskás-díj (az év legszebb gólja): Guilherme Madruga (brazil, Botafogo)

FIFA Fair Play-díj: brazil férfi válogatott

az év szurkolója: Hugo Iniguez, a Colón drukkere

az év férfi csapata: Thibaut Courtois (belga, Real Madrid) – John Stones (angol, Manchester City), Kyle Walker (angol, Manchester City), Ruben Días (portugál, Manchester City) – Bernardo Silva (portugál, Manchester City), Jude Bellingham (angol, Borussia Dortmund/Real Madrid), Kevin de Bruyne (belga, Manchester City) – Erling Haaland (norvég, Borussia Dortmund/Manchester City), Kylian Mbappé (francia, Paris Saint-Germain), Lionel Messi (argentin, Paris Saint-Germain), Vinícius Junior (brazil, Real Madrid)

az év női csapata: Mary Earps (angol, Manchester United) – Olga Carmona (spanyol, Real Madrid), Lucy Bronze (angol, FC Barcelona), Alex Greenwood (angol, Manchester City) – Keira Walsh (angol, Barcelona), Alessia Russo (angol, Manchester United/Arsenal), Lauren James (angol, Chelsea), Ella Toone (angol, Manchester United) – Aitana Bonmatí (spanyol, Barcelona), Alex Morgan (amerikai, San Diego Wave), Sam Kerr (ausztrál, Chelsea)