2024.1.13 12:11
Olvasási idő 0:36
Maier Péter

Ismét diáktüntetést tartanak Budapesten

KÖZÉLET FELSŐOKTATÁS KÖZÉPOKTATÁS OKTATÁS

Kritikusan állnak a pedagógusok január 1-jei béremeléséhez.

Ismét diáktüntetés lesz szombat délután Budapesten – írja a Telex. Az Egységes Diákfront által szervezett demonstráció a tervek szerint egyórás lesz, és a belügyminisztérium épülete elől indul délután háromkor. 

A Diákfront tagjai ezzel szeretnék jelezni, hogy a január 1-jével érkező pedagógusbér-emelés a tüntetések és sztrájkok eredménye. A béremelés ugyanakkor könnyen szemfényvesztés lehet, „jelenlegi információk alapján hazudott a kormány, amikor 32,2%-os átlagról beszélt”, ugyanis 32% a legmagasabban meghatározott minimum 32%, amely a gyakornokokat érinti, ennél a többi pedagógus bérsáv csak kevesebb lehet.

A béremelés kérdése mellett a tüntetők más üzenetekre is szeretnék felhívni a figyelmet: fontos még a modern oktatás, ami nem a lexikális tudásra épül, illetve egyenlő esélyeket, tanszabadságot és a szegregáció felszámolását követelik. 

Perlaki-Borsos Noel, az Egységes Diákfront elnökségi tagja az ATV-ben beszélt a demonstrációról. A tüntetéssorozat „legnagyobb részsikerének“ a béremeléseket nevezte, ugyanakkor mint a tüntetők, mind a Pedagógusok Szakszervezete úgy vélik, hogy a mostani emelés nem elég, de egy fontos lépés előre.